Kaare A. Shetelig er nestleder i Advokatforeningen, og engasjert i foreningens arbeid med å utarbeide en mal for hvordan tilsyn bør foregå.

Har laget dreiebok for tilsyn

Advokatforeningen ønsker mer effektive tilsyn, og skal fremover rapporterte hvert halvår til Advokattilsynet om hvordan advokater opplever tilsyn.

I sitt første notat til Tilsynsrådet - som fra nyttår skifter navn til Advokattilsynet - tar Advokatforeningen opp flere områder som advokater erfarer er utfordrende ved tilsyn, så som taushetsplikt, dårlig forberedte tilsynsrevisorer, uklarheter om hvilke standarder Tilsynsrådet legger til grunn, lang saksbehandlingstid, og tilsynsrevisorer uten tilstrekkelig kompetanse om de spesielle vilkårene som gjelder for advokatdrift.

– Vi får ikke løst uenighetene mellom Advokatforeningen og Tilsynsrådet, men får mulighet til å peke på problemstillinger som kommer opp, fortalte Kaare A. Shetelig, nestleder i Advokatforeningen da han på kretsledermøtet innledet om tilsyn.

Advokatforeningen har det siste året arbeidet med å lage en dreiebok for hvordan tilsyn fra Tilsynsrådet bør gjennomføres. Utkastet til dreieboken ligger nå til behandling i Tilsynsrådet.

- Jo mer arbeid, jo dyrere blir tilsynene

Hensikten er å få gjennomført tilsynene på en smidig måte, ifølge Shetelig.

– Jo mer tilsynsrevisor ber om å få se, jo mer arbeid, og desto dyrere blir tilsynene. Det er i vår interesse at tilsynene blir mer spisset, sa han.

Advokatforeningen forsøker å få Tilsynsrådet med på en større grad av anonymisering under tilsynene.

– Vi mener at det ikke er nødvendig for kontrollen at de får fullt innsyn i klientlistene, men at stikkprøver kan være relevant. Advokaten bør ikke legge seg helt på rygg for revisor, samtidig har de anledning til å se konkrete transaksjoner.

En annen utfordring er tiden det tar fra tilsynet er gjennomført til det fattes et vedtak, påpekte Shetelig.

 – Man kan for eksempel ha et tilsyn i 2022 som førte til at firmaet straks forbedret sine rutiner, men så kan det gå to år før de får et vedtak om å endre noe som de altså gjorde for to år siden. Det har også vært avdekket at tilsynsrevisor legger såkalt «best practice» til grunn i vedtak, mens det strengt tatt bare er loven vi kan bli felt etter.

Powered by Labrador CMS