Dag Eriksen er direktør i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.

Når Tilsynsrådet ved nyttår blir til Advokattilsynet, foreslås en gebyrøkning på 400 kroner

I forslaget til statsbudsjett for 2025 heter det at regjeringen tar sikte på at advokatloven vil tre i kraft fra 1. januar 2025. Da vil Tilsynsrådet omgjøres til Advokattilsynet. Selv om tilsynet skal være et uavhengig organ, har Justis- og beredskapsdepartementet foreslått gebyrets størrelse i budsjettforslaget.

Publisert Sist oppdatert

Justis- og beredskapsdepartementet har tidligere ikke gått ut offentlig med en dato for ikrafttredelse av advokatloven. Men i statsbudsjettet omtales den kommende ikrafttredelsen: 

«Departementet tek sikte på at advokatlova kan tre i kraft 1. januar 2025. Tilsynsrådet for advokatverksemd endrar namn til Advokattilsynet.»

«Advokattilsynet skal bli finansiert av advokatane, og gebyret for 2025 er sett til 4500 kroner. Inntektene frå bl.a. gebyr frå advokatar, refusjonskrav frå bokettersyn og refusjonskrav frå forvaltarordninga er ut frå dette estimerte til 47 mill. kroner», heter det i forslaget til statsbudsjett.

For inneværende år er gebyret til Tilsynsrådet 4100 kroner. Den foreslåtte økningen for 2025 er altså på fire hundre kroner.

Advokattilsynet har fått et eget kapittel i statsbudsjettet, Kapittel 461, se side 143 i Justisdepartementets budsjett.

- Kan ikke bli instruert

«Det følgjer av advokatlova § 43 første ledd at Advokattilsynet skal vere eit uavhengig forvaltningsorgan som ikkje kan bli instruert i korleis det skal utøve myndigheita si. Advokattilsynet kan ikkje bli instruert i behandlinga av enkeltsaker eller i den faglege verksemda elles. Advokattilsynet skal finansierast fullt ut av bransjen gjennom gebyr frå advokatane, jf. advokatlova § 60», skriver departementet i forslaget til statsbudsjett.

Videre heter det at  hensynet til Advokattilsynets selvstendighet er førende for fastsetting av budsjettmodell og organisering av virksomheten.

Tilsynsrådet og departementet har blitt enige om at driftsutgiftene for det nye Advokattilsynet skal være på 51,5 millioner kroner i 2025, heter det i budsjettforslaget.

Advokattilsynets oppgaver

Tilsynet skal, i likhet med dagens tilsynsråd, føre tilsyn med advokater, advokatfullmektiger, personer med utenlandsk advokatbevilling som utøver advokatvirksomhet på permanent basis i Norge, advokatforetak og organisasjoner eller enheter med organisasjonsadvokater, opptrer i samsvar med regler gitt i eller i medhold av lov. Det kan også føres tilsyn med virksomhet som filialer av utenlandske advokatforetak driver i Norge, heter det i advokatloven § 45.

Videre skal Advokattilsynet utstede bekreftelser på at advokater fyller vilkårene for å avlegge prøve i Høyesterett.

Søkbart, offentlig register over tilbakekall og disiplinærfellelser

I § 50 Advokatregister heter det at Advokattilsynet skal føre et register over alle advokater, som skal inneholde opplysninger om advokatenes navn og arbeidssted, tidspunktet de fikk bevilling, og bortfall, tilbakekall og suspensjon av advokatbevilling.

Registeret skal være offentlig tilgjengelig og søkbart, og skal også innholde opplysninger om en advokat er ilagt mer enn én disiplinærreaksjon. Hver registrering skal slettes etter tre år.

Tilsvarende register skal også føres for advokatfullmektiger.

Advokatbevillingsnemnden flyttes

Oppgaven med å gi og tilbakekalle bevilling, skal ivaretas av den nye Advokatnemnda, som erstatter dagens Advokatbevillingsnemnd og Disiplinærnemnd.

Advokatforeningen skal ha Advokatnemndas sekretariat.

I advokatloven § 60 heter det at alle advokater plikter å betale årlige bidrag til Advokattilsynet og Advokatnemnda. 

I andre ledd heter det at Advokattilsynet kan ilegge et gebyr på inntil ti ganger rettsgebyret for forsinket betaling av årlig bidrag. 

Rettsgebyret øker til 1314 kroner

Rettsgebyret øker med 37 kroner fra 1277 til 1314 kroner.

Powered by Labrador CMS