Andreas S. Unneland er justispolitisk talsperson i SV, og sitter i justiskomiteen på Stortinget.
Advokat-streiken: SV ber justisministeren komme på banen
- Vi krever nå et svar fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om hvordan hun ønsker å løse Advokatforeningens streike-aksjon, sier stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland.
Justisministeren har vist seg svært lite konstruktiv i håndteringen av Advokatforeningens streike-aksjon, mener Andreas Sjalg Unneland.
- Vi forventer at justisministeren kommer mer på banen enn hun har vært til nå. Foreløpig har hun bare kommet med et ikke-tilbud til aksjonistene. Vi forventer jo at en aksjon som setter så mange saker på vent i Høyesterett, blir møtt på en konstruktiv måte, sier Unneland.
Han har i dag sendt et skriftlig spørsmål til Emilie Enger Mehl (Sp) der han spør hva hun vil gjøre for å bidra til å løse den pågående streikeaksjonen i Høyesterett.
- Rimelige krav
- Vi mener at de tre kravene Advokatforeningen stiller er helt rimelige, og går i kjernen av hvordan rettssikkerheten skal sikres i samfunnet. Aksjonistene ønsker dialog, men regjeringen har vist seg svært lite konstruktive, sier Unneland til Advokatbladet.
Advokatforeningen krever forhandlingsrett, reversering av kuttet i reisesalæret, samt at rettshjelpssatsen løftes til det foreningen mener er et bærekraftig nivå.
Justisministeren skiftet mening i posisjon
Mehl uttalte mandag at Advokatforeningen ikke kommer til å få forhandlingsrett - noe hun var positiv til og aktivt fremmet forslag om som stortingsrepresentant i 2017.
Overfor Rett24 i dag innrømmer justisministeren at hun har skiftet mening.
– Siden den gang har jeg fått erfaringer, både fra min tid på Stortinget og i regjeringen, som har gjort at jeg har endret standpunkt når det gjelder forhandlingsrett, sier Mehl til Rett24.
Unneland synes at Mehls helomvending er veldig overraskende.
- På dette punktet har justisministeren snudd helt. Det er vanskelig å se hva som har endret seg, for siden den gang har situasjonen gått i feil retning. Bistandsadvokatene og forsvarsadvokatenes salærer har vært underregulert over lang tid, og deres vilkår er bare blitt dårligere.
- Advokatene som jobber på offentlig rettshjelpssatser får bare to tredeler av det som stat og kommune betaler sine egne advokater. Det pågår en systematisk forskjellsbehandling som vi er nødt til å få slutt på, sier Unneland.
- Setter Norges prejudikatdomstol ut av spill
Advokatforeningens streike-aksjon har nå pågått i tre måneder. Siden aksjonen startet, har ankeutvalget i Høyesterett henvist 27 straffesaker til behandling.
- Streiken får helt konkrete konsekvenser i de rammede menneskenes liv. Men saken handler også om at prejudikatdomstolen i Norge blir satt ut av spill. Høyesteretts avgjørelser sender signaler til hele domstolssystemet om hvordan lovene i Norge skal forstås. Derfor er aksjonen et drastisk tiltak. Men det har vist seg å være helt nødvendig, for forsvarere og bistandsadvokater har blitt aktivt forbigått av høyresiden over flere år, sier Unneland.
Justisminister Emilie Enger Mehl må svare på Unnelands skriftlige spørsmål innen seks dager.
LES MER OM ADVOKAT-STREIKEN
aksjon2021