SANDS-partner Henning M. Heitmann innledet Arbeidsrettsdagen som ble arrangert på Continental hotell i Oslo torsdag 13. september.
- Ikke alltid jussen har svaret!
SANDS-partner Henning Heitmann mener psykologi kan være vel så viktig som selve jussen når man skal løse vanskelige konflikter på arbeidsplassen.
Torsdag ble Arbeidsrettsdagen arrangert for andre gang på Continental Hotel i Oslo. Bak konferansen står Skift Academy, der Brækhus-partner Eivind Arntsen, dagens konferansier, er en av eierne. SANDS-partner Henning M. Heitmann innledet seminaret med et foredrag om arbeidsrett for ledere.
Han pekte på saker der juss spiller en rolle - og tilfeller der den ikke gjør det.
- Også advokater kan lære
- Som nyutdannet jurist er det kanskje vanskelig å forstå, men det er som regel mer enn juss som betyr noe i sakene. Der tror jeg mange advokater har mye å lære også, sa Heitmann, og gikk videre;
- Da jeg selv kom ut i arbeidslivet, etter å ha lest masse regler i fem år, og fikk min første sak, fant jeg ikke ut hva som var de juridiske problemstillingene i saken. Likevel hadde jeg fremdeles en sak, fordi det var noe klienten skulle ha løst - selv om det ikke var jussen som inneholdt hemmeligheten i saken, påpekte Heitmann.
Men ofte spiller jussen og regelbrudd en viktig rolle. En klassiker, ifølge SANDS-partneren, er daglige ledere som lover mer enn de har fullmakt til fra styret.
- Hvis ikke det de lover er reelt, hjelper det ikke. Ikke lov for mye - lov bare det du har makt til. Daglige ledere som gjør upopulære endringgrep uten forankring i styret må ofte forlate stillingene sine, sa Heitmann.
Han mener psykologi spiller en stor rolle i konflikter.
- At arbeidstakeren får følelsen av å vinne kan ofte være veldig viktig. Forbausende ofte løser forhandlingene seg med relativt små beløp - og en unnskyldning, sa Heitmann.
Full pilot fikk medhold
Ole André Oftebro og Nils Kristian Lie, begge partnere i advokatfirmaet Ræder, var neste foredragsholderne ut. De kom med oppdateringer på arbeidsrett, og eksempler på ulike viktige dommer. De viste blant annet til en rettskraftig dom fra Borgarting lagmannsrett, der en helikopterpilot vant frem med et krav om at han hadde blitt sagt opp på feil grunnlag. Piloten, som hadde sytten års ansiennitet, hadde drukket tett, og dukket opp sterkt preget av kvelden i forveien en dag han skulle være kursholder. Piloten kunne dermed hverken fly, eller instruere, og kursdeltakerne gikk glipp av trening før en tellende eksamen.
Piloten ble først gitt en sterk advarsel for opptredenen på kurset, og det ble forutsatt videre oppfølgning for å kartlegge arbeidstakerens forhold til alkohol. Da arbeidstakeren etter arbeidsgivers syn ikke imøtekom kravene til videre oppfølgning, ble han sagt opp. Begrunnelsen var at arbeidsgiveren manglet tillit. Dette holdt ikke til å si han opp etter Arbeidsmiljøloven §15-7 første ledd, mente retten - og tilkjente mannen 7 millioner kroner i erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.
- Lagmannsretten la vekt på begrepet "fit for flight". For i tillegg til at piloten var uskikket grunnet alkohol dagen før, hadde han en betennelse på øyet, og klarte å fremlegge resepter på denne. Læringen her er saksbehandling - saksbehandling - saksbehandling, sa Oftebro.
Digital nyvinning
Arbeidsrettsdagen 2018 har som mål om å gjøre ledere og HR-ansvarlige oppdatert, kunnskapsrike og trygg på de viktigste arbeidsrettslige spørsmålene. Blant foredragsholderne var advokater fra firmaene Wikborg Rein, Brækhus,SANDS, Kvale, Simonsen Vogt Wiig, og Ræder. Også en del jurister og internadvokater deltok på seminaret som ble arrangert for andre gang. Deltakerne kunne via en portal stille spørsmål anonymt til foredragsholderne som så ble besvart i slutten av hvert foredrag.
[gallery columns="1" size="large" ids="16606,16608,16613,16609"]