Fra venstre Anne-Beth Meidell Engan, Marianne Gjerstad, Alexander Cascio og Eirik Hognestad.
Nytt nettverk for unge arbeidsrettsjurister
Unge og engasjerte arbeidsrettsjurister har skapt et nytt forum der de unge fritt kan stille spørsmål, og der ordskiftet ikke er dominert av de eldste og mest erfarne.
– Vi ønsker å skape et forum hvor yngre arbeidsrettsjurister kan møtes for både faglig og sosialt påfyll, sier Anne-Beth Meidell Engan, en av de fem initiativtagerne bak det nyetablerte Nettverk for yngre arbeidsrettsjurister.
– Målet er å samle et bredt spekter av yngre kollegaer til faglige diskusjoner, erfaringsutveksling og påfyll, med et hyggelig, sosialt miljø som ramme, sier Meidell Engan, advokatfullmektig i Advokatfirmaet Selmer DA.
Sammen med Alexander Cascio fra LO, Eirik Hognestad fra NHO, Marianne Gjerstad fra Storeng, Beck og Due Lund og Alexander Næss Skjønberg fra Universitetet i Oslo, har hun tatt initiativ til å etablere Nettverk for yngre arbeidsrettsjurister (NYA).
Behov for ung arena
De fem initiativtagerne er unge jurister fra ulike miljøer innenfor arbeidsrett. De har lenge sett behovet for en slik arena for litt yngre og mindre etablerte arbeidsrettsjurister og advokater, og bestemte seg i vår for å forsøke å skape en selv.
– Målet er at nettverket skal bidra til økt breddekunnskap og nettverksbygging på tvers av bransjen. Det tar gjerne lang tid å skaffe seg et godt nettverk, og få erfaring fra ulike deler av bransjen. For yngre i fagmiljøet kan det derfor være et større behov for en arena som denne, sier Eirik Hognestad.
De tror også at fraværet av eldre og mer erfarne fagpersoner kan gjøre det lettere for en del yngre å ta ordet i diskusjoner.
– Ved å samle og tilrettelegge nettverksarrangementer for en yngre målgruppe, håper vi å få senket terskelen for å delta i gode, faglige diskusjoner, der det ikke er de eldre og mest etablerte som får dominere, sier Aleksander Cascio, advokat i LO og en av initiativtagerne.
– Når de veldig fagtunge og etablerte er til stede og tar del i diskusjonen, så er det ofte litt vanskelig for oss som er litt yngre og har mindre erfaring, å komme med våre synspunkter, sier Anne-Beth Meidell Engan.
Stor oppslutning
Etter et knippe planleggingsmøter, ble lanseringsarrangementet for nettverket avholdt 4. mai i Selmers lokaler på Tjuvholmen. De fem initiativtagerne sendte ut femti invitasjoner til bekjente og kollegaer i fagmiljøet.
– Innen få dager hadde vi 55 påmeldte fra alle deler av arbeidsrettsmiljøet. Deltakerne består blant annet av personer fra ulike organisasjoner, Arbeids- og sosialdepartementet, akademia, advokatfirmaer og næringslivet for øvrig, forteller Aleksander Cascio.
– Mange har uttrykt stor entusiasme ved påmelding, og bekrefter vår oppfatning av at det er et behov og ønske om et nettverk som dette, sier han.
På den første samlingen var temaet ansiennitet og utvelgelseskrets i nedbemanningssaker.
Innlederne, Lasse Gommerud Våg og Oddvar Lindbekk, har begge vært involvert i flere aktuelle saker som har fått prinsipiell betydning innen arbeidsretten de siste årene.
Oddvar Lindbekk, partner i Norman & Co, har vært prosessfullmektig i saker mot både Posten og SAS hvor tvistetema var utvalgskrets i nedbemanningssituasjoner, mens Lasse Gommerud Våg er utreder i Høyesterett og har skrevet flere artikler om ansiennitet og utvalgskrets.
Supplement
Det er et mål for initiativtagerne å få belyst det samme temaet fra ulike faglige ståsteder.
– Det er så mange forskjellige perspektiver å jobbe ut i fra innen arbeidsretten, og det er lett å gå seg fast i sitt eget spor. Her er det folk som arbeider med veldig mange ulike deler av faget. Vi kan lære mye av å møtes på denne måten, sier Anne-Beth Meidell Engan.