ARENDAL: Tirsdag formiddag inviterte Advokatforeningen tradisjonen tro publikum under Arendalsuka til en rettssak som rollespill. Årets tema var hatefulle ytringer på nett - et særdeles aktuell problemstilling.
Ytringsfrihet og vern mot hatefulle ytringer, er to viktige samfunnsverdier. Men hva gjør vi når de står mot hverandre?
Annonse
Disse deltok i rollespillet
Dommer: Wenche Elizabeth Arntzen Advokat: Mette Yvonne-Larsen Statsadvokat: Tomasz Edsberg Ekspertvitne: Birgitte Prangerød Haanshuus Skuespillere fra Universitetet i Agder Generalsekretær Merete Smith og leder Jens Johan Hjort i Advokatforeningen innledet
At temaet engasjerer publikum var lett å se. Ikke en stol var ledig i da dørene stengte i Arendal Gamle rådhus klokken 12:00.
I rollespillet fikk publikum se hvordan en rettssak gjennomføres i praksis.
Dømt skyldig
I årets rollespill, som er det fjerde i rekken, måtte publikum ta stilling til om en mann i trettiårene skal straffes for å ha publisert en melding på en kvinnes Facebook-profil der han blant annet kalte henne en bavian og en «jævla nigger», og ba henne ta med seg familien sin og dra tilbake til jungelen i Afrika, eller om denne ytringen beskyttes av ytringsfriheten.
Kommentaren ble skrevet under et brudebilde kvinnen hadde lagt ut på sin Facebook-profil. Mannen ble ifølge sin forklaring irritert fordi hun hadde giftet seg med en nordmann.
Rollespillet tar utgangspunkt i en rettssak fra virkeligheten, der en mann stod tiltalt for brudd på straffeloven § 185, 1.ledd, 1.punktum.
I rollespillet spilte høyesterettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen rollen som dommer, mens advokat Mette Yvonne Larsen spilte forsvarer. Politiadvokat Tomasz Edsberg spilte aktor.
De øvrige rollene ble spilt av lokale skuespillere.
- Vanskelig å ta stilling
Etter rollespillet fikk publikum stemme anonymt, mens et politikerpanel, bestående av politikere fra Høyre, Frp, Krf, Ap og Sp, stemte ved håndsopprekning.
Av politikerne var juristen Emilie Mehl (Sp), medlem av Justiskomiteen, den eneste som stemte for frifinnelse. De øvrige politikerne i «juryen» var stortingsrepresentantene Geir Sigbjørn Toskeland (Krf), Maria Aasen Svendsrud (Ap), og Ingunn Foss (H), og Andreas Ingebretsen (Frp), leder av Agder FpU.
- Jeg synes det var vanskelig å ta stilling på så kort tid, men var ikke sikker på at krenkelsen var grov nok, eller at den var fremsatt med forsett, sa hun.
Nærmere ett hundre publikummere overvar rollespillet.
– Det vi ønsker å vise med rollespillene, er at å sitte som dommer ikke er enkelt. Vi jobber for at domstolene skal ha høy tillit i befolkningen, og når man føler at man kjenner til domstolens arbeid, får man mer tillit, sa Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen.
Advokatforeningen ønsker at domstolene styrkes økonomisk, la hun til.
Roste Advokatforeningen
Politikerne var samstemte i sin ros av arrangementet.
– Advokatforeningen fortjener honnør for å ha satt opp dette rollespillet, og for å vise dilemmaene i en vanskelig sak. Jeg synes det nesten var umulig å bestemme meg for hva jeg mente, sa Ingebretsen fra FpU.
– Skuespillerne var helt fantastiske, jeg ble helt rørt underveis, sa Toskeland fra Krf.