- Skal advokatstanden klare seg like godt fremover må vi gjenspeile samfunnet på en bedre måte, sier Anne Sofie Bjørkholt

- Vi er ikke fornøyde før vi oppnår en kvinneandel i partnerskapet på femti prosent

Mindre reising og færre kveldsarrangementer kan bidra til at flere kvinner vil gjøre karriere i advokatbransjen, spår BAHR-partnerne Anne Sofie Bjørkholt og Ida Marie Windrup.

Publisert Sist oppdatert

– Før pandemien var det svært mange kveldsarrangementer i eiendomsbransjen. Når du er ung, og prøver å etablere deg som advokat, må du være til stede, og får nok fort en følelse av å bli dratt i alle retninger. Jeg tror det nesten må oppleves som et mareritt for mange småbarnsforeldre. Arrangementene i seg selv er hyggelige, men totalen ble mye. Jeg husker jeg fikk vondt i magen de gangene jeg måtte takke nei. Det er hvert fall en utfordring vi har sluppet det siste året, sier Bjørkholt.

Ida Marie Windrup ble fra nyttår partner i BAHR.

Hun er selv en av de mest erfarne partnerne i BAHR, og er kåret til landets fremste advokat innen fast eiendom.

Bjørkholt tror ikke alle arrangementene vil komme tilbake.

– I hvert fall ikke samlinger der det legges opp til at man skal reise med fly. I tillegg tar det nok en stund til folk vil føle seg trygge igjen i store forsamlinger.

Lettere hverdag

Ida Marie Windrup flyttet tidligere i vinter hjem fra London, der hun jobbet i Watson Farley & Williams, for å bli partner i BAHR.

– Oslo er så mye mindre enn London. Det gir en enklere hverdag der jeg ikke trenger å bruke så mye tid på å reise til og fra jobb. Mindre logistikk gir færre bekymringer i hverdagen min som småbarnsmor, sier Windrup som startet karrieren i BAHR før hun dro til England.

– Vi ser også en utvikling i markedet der bærekraft i alle former brer om seg, sier Anne Sofie Bjørkholt og Ida Marie Windrup i BAHR som møtte Advokatbladet til en digital prat om fremtidens advokatbransje.

I BAHR jobber hun i finans med fremmedkapital som hovedområde.

– Under pandemien har vi sett hvor mye klimautslippene har gått ned ved at man ikke reiser, og tar møtene på Zoom og Teams - og at dette faktisk fungerer. I fremtiden tror jeg vi vil se at man blir flinkere til å planlegge når man først reiser, fremfor å sette seg på et fly bare for ett møte, sier Windrup.

Ikke fornøyde ennå

Foruten miljøaspektet er reising ekskluderende, mener Bjørkholt.

– En dagstur til Bergen gjør at du hverken får levert eller hentet i barnehagen den dagen. Mye reising gjør at alt faller på partneren. Om det blir mindre av det, vil det åpne opp for at flere kan gjøre karriere i advokatbransjen – og dermed også kunne bidra til mer mangfold, sier Bjørkholt.

TEMA: Fremtidens advokatbransje

  • Advokatloven ventes før sommeren, med flere forventede endringer for advokatbransjen, blant annet åpning av rettsrådsmonopolet.
  • Nye advokat-kjeder og konsepter er på trappene.
  • Spesialiseringen øker, og nye spesialist-utdanninger planlegges av BI og Universitetet i Stavanger.
  • Blant de unge øker fokuset på bærekraft og menneskerettigheter.
  • Pandemien kan gi familievennlige konsekvenser, som langt mindre reising og mindre kveldsjobbing - og flere kvinner til bransjen.
  • Hva opptar advokater rundt om i landet nå? I arbeidet med denne artikkelserien har Advokatbladet snakket med unge advokater i de store byene, og med en rekke erfarne bransjefolk.

Hun påpeker at større krav fra klientene, og debatten i samfunnet de siste årene har gjort at dette nå er noe de fleste advokatfirmaene jobber seriøst med.

– Men vi er ikke fornøyde før vi oppnår en kvinneandel i partnerskapet på femti prosent! Samtidig er det nok større mangfold i firmaene enn det man umiddelbart kan få inntrykk av.

Rådgivningsgen

Ifølge Windrup kan ny teknologi bidra til at advokatene vil jobbe smartere.

– Slik jeg ser det står vi ved et veiskille nå med tanke på teknologiutviklingen. Veldig mye av den tradisjonelle papirproduksjonsadvokatarbeidet som har vært dominerende de siste årene, vil bli automatisert. Klienten etterspør nå kommersielle råd, noe mer enn jussen, og det kommer bare til å øke, sier Bjørkholt.

Hun tror behovet for spesialkompetanse og et kommersielt rådgivningsgen, vil øke ytterligere de neste årene.

– Vi trenger kreative advokater som ser løsninger innenfor lov- og avtaleverket, men samtidig kan tenke litt utenfor boksen, og sette sammen de juridiske byggesteinene litt annerledes. Dette er viktig for ny industri knyttet til fornybar energi, teknologi og bærekraft.

Utenlandske eiere

Større enheter og mindre nisjefirmaer kan klare seg godt, tror hun.

– For et halvstort fullservicefirma kan det bli vanskeligere. Man må nok ha en viss kritisk størrelse eller en skarp spesialisering for å lykkes, sier Bjørkholt og legger til at hun er spent på de nye advokat-satsningene til Askeladden og Eie.

– Disse kan nok ta en del andeler, særlig i privatmarkedet.

– Hva med utenlandske eiere?

– Internasjonale firmaer har kommet på banen i resten av Norden, så det er litt rart at de ikke har gjort det i samme grad i Norge. Det kan fort skje, sier Bjørkholt.

– Jeg er også spent på Handelshøyskolen BIs planer om et forretningsadvokat-studium. Kanskje de andre universitetene har noe å lære av dem. Jeg håper de kan bidra med litt mer advokat-perspektiv til studentene, og at man lærer å argumentere for saken fra én side, slik vi gjør som advokater, sier Bjørkholt.

Powered by Labrador CMS