Ida Marie Windrup har et drøyt år bak seg som partner i BAHR.Foto: Erik N.H. Krafft
- Likedelingsmodell i partnerskapet gir færre spisse albuer
– Å jobbe mot å bli partner må være noe man har lyst til fordi man har et stort hjerte for firmaet, klientene og felleskapet, mener Ida Marie Windrup i BAHR.
For et drøyt år siden sa Ida Marie Windrup (37) farvel til London og jobben som senioradvokat i Watson Farley & Williams (WFW), og tok med seg mann og to små barn til Oslo for å bli partner i BAHR.
Der er hun tilknyttet firmaets markedsgruppe for finans, og har fremmedkapital som sitt hovedområde.
Annonse
Nesten ni år hadde gått siden hun sist jobbet i firmaet, men kontakten hadde likevel vært tett, ettersom WFW hadde flere nordiske banker som klienter.
Veien til partnerskapet
Å bli partner i et stort advokatfirma er et mål for mange unge advokater. Hva skal til for å komme gjennom nåløyet?
Hva kreves, og hvor mye må du jobbe, og hvordan bør du posisjonere deg?
I en serie artikler har Advokatbladet intervjuet ulike partnere.
Dermed var også ringen sluttet. Det hele startet da hun etter tre år som advokat i BAHR hadde lyst til å ta et såkalt secondment, altså en utplassering, i London i 2011.
– Partner og gruppeleder for finans, Richard Sjøqvist er og var opptatt av at de som vil, skal få dratt på secondment. Jeg var seks måneder i Slaughter and May og hadde det helt fantastisk der. Mange advokater i BAHR tar et slikt opphold utenfor firmaet, hos en norsk klient, mens andre har secondments i våre «best friend firms» i utlandet, sier Windrup.
- Erfaring utenfor huset er veldig verdifullt.
Holdt kontakten
Etter en snartur hjemme i Oslo kjente hun seg ikke ferdig med London-livet, og fikk gjennom sitt nettverk muligheten som advokat i WFW, et større transaksjonsfirma med 550 advokater fordelt på sytten advokatkontorer over hele verden – men ikke i Norge.
– WFW og BAHR har nær kontakt og jobber mye sammen, både på transaksjoner underlagt norsk rett med et engelskrettslig element, og omvendt. Hver gang jeg var i Oslo kom jeg innom for å hilse på gamle venner og kjente. Ikke av strategiske grunner fordi jeg tenkte at jeg skulle bli partner her, men for å holde kontakten ved like og fordi det er en gjeng jeg er glad i, sier Windrup.
Hun synes det var særlig nyttig å se det norske markedet utenfra, og å jobbe med flere norske firmaer på oppdragssiden for en felles klient.
– Jeg jobbet i London fordi jeg synes det var gøy og spennende, ikke fordi jeg tenkte at det skulle være en del av et puslespill for å kunne bli partner senere. Det tror jeg det er viktig å være bevisst på, sier Windrup;
- Man bør jobbe med mennesker man trives sammen med, og lærer av. Jobb med noe du synes er spennende og gøy. Og så kan partnerskap bli noe man har lyst til fordi man har et stort hjerte for firmaet, klientene og felleskapet.
Dyrker lagånden
Å bli partner handler om en rekke ulike faktorer – inkludert å være på rett sted til rett tid, poengterer hun.
– Firmaet må ha et behov for noen som kan fylle partner-rollen for akkurat det markeds- eller fagområdet. Hvis man ønsker, kan man tenke litt strategisk og bygge opp kompetansen sin på et sted der man ser at firmaet mangler kompetanse. Dersom firmaet har en eldre partner uten en naturlig etterfølger vil de naturlig nok etter hvert begynne å tenke på suksesjon.
Selv mener hun lagånden internt er noe av det beste med BAHR.
– Vi har fantastiske individer og individuelle prestasjoner, men vi ønsker å fremheve felleskapet, spille hverandre gode, og å få frem lagspillerne. For å bli en god partner må man evne å dra frem, og ta med seg, andre.
Likedelingsmodell
Hun tror likedelingsmodellen i partnerskapet, som gjør at kun ansiennitet avgjør hvor mye partnerne tar ut, bidrar til en slik fellesskapsfølelse.
– Den bidrar til færre spisse albuer. Når en klient kommer til oss med en transaksjon, vil det være den partneren som er best egnet til å håndtere oppdraget som får ansvaret, fremfor at den som får henvendelsen, tviholder på oppdraget de vet at en kollega er bedre egnet til. Dette er veldig positivt for klientene og for kvaliteten vi leverer.
–Jeg tror de fleste som jobber her opplever at dette er et hyggelig sted å jobbe – og det er viktig, for vi jobber tidvis mye.
Hun håper flere kvinner vil ønske å bli partner.
– Vi ønsker at kvinner både med og uten barn ønsker å bli partner, og at kjønn og familie ikke skal oppleves som et hinder. Samfunnet har utviklet seg mye. Og det er viktig å huske at også klientene våre har barn! Med effektive arbeidsdager, litt planlegging og med mulighet til å logge på igjen på kvelden etter at barna har lagt seg hvis man trenger, så går det veldig bra. Det er på mange måter en fleksibel arbeidshverdag