Nå har ungdom rett til offentlig oppnevnt forsvarer under ungdomsplanmøtet
Flere lovendringer for å sikre raskere reaksjoner for unge lovbrytere trådte i kraft 1. desember. Samtidig inngikk regjeringen budsjettforlik med SV som sikrer hurtigdomstoler også i politidistriktene Øst og Agder, som omfatter ni rettssteder.
I statsråd fredag 30.november vedtok regjeringen nye lovendringer i konfliktrådsloven og
straffeloven mv. (strafferettslige reaksjoner for ungdom).
Det er to former for straffereaksjoner i frihet mot ungdom: Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff.
Annonse
Ungdomsstraff ble innført sommeren 2014. Frem til utgangen av 2023, ble det registrert 537 slike reaksjoner. I samme periode ble det registrert 3770 saker med ungdomsoppfølging.
Ungdomsoppfølging ilegges av påtalemyndigheten, og ungdommen og vergene må samtykke til reaksjonen. Gjennomføringstiden er fra fire måneder til ett år, ifølge Konfliktrådet.
Ungdomsstraff idømmes derimot av domstolene, og der kan gjennomføringstiden være fra fire måneder til to år.
Planmøte avgjør straffen
I både ungdomsoppfølging og ungdomsstraff avholdes det et planmøte med ungdommen der det blir besluttet hva oppfølgingen eller straffen skal bestå av.
Det er i dette planmøtet at ungdommen fra 1. desember har rett til en offentlig oppnevnt forsvarer.
Det er Konfliktrådet som har ansvar for straffereaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging.
- Forsvarerne har en viktig rolle
- Forsvarerne har en viktig rolle i forkant av at ungdomsstraff og ungdomsoppfølging ilegges, blant annet ved å gi informasjon og råd til ungdommene om de ulike valgene de må ta, og hvilke samtykker de må ta stilling til, særlig knyttet til informasjonsdeling, sier avdelingsdirektør Edle Kristin Grønningsæter Pallum i Sekretariatet for konfliktrådene til Advokatbladet.
- Også under gjennomføringen av reaksjonene har forsvarer en rolle når ungdomsplanen skal utformes og dersom ungdommen bryter vilkårene for straffen, opplyser Pallum.
Sekretariatet for konfliktrådene har ikke statistikk for hvor mange unge som faktisk benytter forsvarer i planmøtene, men erfarer at adgangen benyttes i liten grad.
Frem til 1. desember var det bare i planmøtene til ungdomsstraff - som regnes som en strengere reaksjon enn ungdomsoppfølging - at ungdommen hadde rett til offentlig oppnevnt forsvarer. Denne adgangen er nå altså utvidet til også å gjelde ungdomsoppfølgning.
Endringene som trådte i kraft 1. desember, er basert i Prop. 114 L (2023-2024). Der understreker departementet at det er viktig at retten til advokatbistand ikke blir et nytt forsinkende ledd ved straffegjennomføringen.
De viktigste lovendringene
At domstolen gis adgang til å kombinere ungdomsstraff med de særvilkår som følger av straffeloven § 37 første ledd bokstav a, b og d. Dette er særvilkår om bosted, oppholdssted, arbeid eller opplæring samt kontaktrestriksjoner, i tillegg til vilkår om å avstå fra å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler, og å avgi nødvendige rusprøver.
At domstolen gis adgang til å kombinere ungdomsstraff med ubetinget fengsel uten nærmere tidsbegrensning.
At det gis bedre ettervern ved å styrke oppfølgingen av unge domfelte ved løslatelse.
At påtalemyndigheten gis adgang til å føre for retten også rene vilkårsbruddsaker under ungdomsstraff.
At retten til offentlig oppnevnt forsvarer utvides til også å gjelde under ungdomsplanmøtet ved ungdomsoppfølging.
- Flere handlingsalternativer
Den 1. september i år ble det innført flere endringer i ungdomsstraffen. Blant annet er det ikke lenger et vilkår at gjerningspersonen samtykker til ungdomsstraff. Det ble også innført en mulighet til å kombinere ungdomsstraff med ubetinget fengsel.
– Med disse lovendringene innføres det enda flere handlingsalternativer i møte med unge lovbrytere. Blant annet legges det til rette for at det nasjonalt kan etableres lokale «hurtigspor» for rask pådømmelse av lovbrudd begått av gjerningspersoner under 18 år, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en melding.
I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslo den i underkant av 14 millioner kroner til iverksettelse av lovendringene.
«I tillegg har regjeringen i statsbudsjettet for 2025 foreslått i overkant av 20 millioner kroner til en særskilt innsats for hurtigere behandling av straffesaker i Oslo hvor gjerningspersonen er under 18 år», heter det i meldingen.
– Det er nå viktig at aktørene i straffesakskjeden samarbeider og sikrer gode rutiner for å håndtere den voksende ungdomskriminaliteten, sier Mehl.
Budsjettforlik ga nye hurtigdomstoler
I budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene Ap og Sp, som ble inngått søndag 1. desember, kom det nye penger - 33 millioner kroner - til en hurtigdomstol for unge i politidistriktene Øst og Agder.
- At vi får på plass et hurtigspor i hele Øst og Agder politidistrikt betyr at noe som var lagt opp til å være et tilbud for Oslo nå er i gang å bli rullet ut som en nasjonal ordning, sier Andreas Sjalg Unneland, justispolitisk talsperson i SV.
- Straff er ferskvare. I dag ser vi eksempler på at ungdom begår nye lovbrudd mens de venter på reaksjoner på sitt forrige. Derfor er et hurtigspor viktig. Da kan reaksjonen komme raskt til det beste for samfunnet og ungdommen, sier han.
SV har i tillegg fått gjennomslag i budsjettet for å øke bemanningen i kriminalomsorgen tilsvarende ett hundre millioner kroner.
Mer til rettshjelpstiltakene
Videre økes tilskuddet til spesielle rettshjelpstiltak som Jussbuss, Gatejuristen, JURK og NOAS med 11 millioner kroner, som tilsvarer en økning på 15 prosent.
Også Røde Kors' nettverk etter soning, RøverRadion, Way Back, Arora og Musikk i fengsel og frihet får et økt tilskudd på ti millioner kroner totalt.
- Nå kliner vi til og øker støtten til frivilligheten med mer enn femten prosent. Det er jeg stolt over og dette er virkelig en fin julepresang til frivilligheten, sier Unneland.
- Det er viktig for SV å se hele straffesakskjeden i sammenheng. Kriminaliteten er i endring og det har kommet mye penger til politiet. Det er bra, men uten ekstra midler til domstol og kriminalomsorg skapes det flaskehalser. Nå får vi på plass hurtigspor for ungdomskriminelle flere steder i landet og styrker bemanningen i kriminalomsorgen kraftig, sier Unneland.
Disse tingrettene er omfattet av politidistriktene Øst og Agder
Øst politidistrikt omfatter Østfold, Follo og
Romerike. Domstoler: Follo og Nordre Østfold tingrett (Rettssted: Ski, Mysen),
Søndre Østfold tingrett (rettssteder Fredrikstad, Halden, Moss, Sarpsborg).
Agder politidistrikt: Omfatter Agder fylke, men ikke Sirdal kommune: Domstol: Agder Tingrett
(rettssted Arendal, Farsund, Kristiansand)