Kommunikasjonssjef Yngve Brox i Domstoladministrasjonen.
Foto: Kari Hegstad
Ny praksis for antakelse av advokater til faste verv enstemmig vedtatt
Styret i DA har omsider vedtatt endringer som vil gjøre antakelsesprosessen mer transparent og forutsigbar. De nye retningslinjene gjelder allerede fra nyttår.
Nylig ble det avholdt et styremøte i Domstoladministrasjonen, hvor en rekke endringsforslag knyttet til praksisen for antakelse av faste forsvarere og bistandsadvokater, ble behandlet.
Forslagene var fremmet av en arbeidsgruppe bestående av representanter fra domstolene, Advokatforeningen og Juristforbundet, som DA hadde nedsatt som følge av at antakelsesprosessen fra flere hold hadde blitt kritisert for å være uforutsigbar og lite transparent.
Det ble fremmet totalt åtte forslag til praksisendringer, og syv anbefalinger knyttet til det som frem til nå har vært DA interne praksisnotat for håndtering av antakelser til offentlige verv.
Praksisnotatet, som blant annet inneholder retningslinjer og informasjon om kriterier ved utvelgelsen, vil fra nyttår være tilgengelig for alle.
Dette, og alle de øvrige endringsforslagene fra arbeidsgruppen, ble enstemmig vedtatt på forrige ukes styremøte i DA. Endringene trer i kraft fra 1. januar 2025.
Dette er de vedtatte praksisendringene:
- Den reelle beslutningskompetansen overføres fra Domstoladministrasjonen til førstelagmennene. Den formelle beslutningskompetansen skal fremdeles ligge hos DA. Dette innebærer at DA ikke lenger skal foreta en materiell vurdering av kandidatene.
- Enkelte oppstramminger i saksbehandlingen, for at sakene skal behandles mer strømlinjeformet/forutsigbart.
- Innføring av intervju som den klare hovedregel. Det er lagt inn en snever unntaksregel fra dette.
- Advokatforeningen skal gis anledning til å komme med innspill til hvilke kandidater som skal kalles inn til intervju, samt opplyse om eventuelle forhold som det særlig bør legges vekt på i den aktuelle antakelsesprosessen.
- Advokatforeningen skal gis innsyn i sorenskriverens forslag til innstilling, og gis anledning til å komme med innspill til førstelagmannen, før førstelagmannen fatter sin avgjørelse.
- Sorenskriver/førstelagmann skal i forslag til innstilling / innstillig gi uttrykk for sin habilitet.
- Den delen av praksisnotatet som inneholder kriterier for antakelse er bygget ut. Endringene innebærer ikke noen realitetsendringer, men er ment som en tydeliggjøring av dagens praksis.
- Dersom det etter en kunngjøringsperiode ikke foreligger andre kvalifiserte søkere enn advokater som har hatt vervet i to perioder, bør det vurderes om vervet skal kunngjøres på nytt. Domstolen og Advokatforeningen bør i slike situasjoner også vurdere tiltak for å gjøre vervet mer attraktivt.
Øvrige anbefalinger som også ble vedtatt:
- at praksisnotatet gjøres godt kjent for domstolene, og at det fra DAs side kommuniseres tydelig at praksisnotatet gir uttrykk for forventet praksis,
- at praksisnotatet gjøres offentlig tilgjengelig samtidig som ny praksis iverksettes,
- at det i kunngjøringen av alle ledige verv bør lenkes til praksisnotatet. DA bør derfor endre mal for kunngjøring samtidig med at praksisnotatet blir publisert,
- at DA legger til rette for at kunngjøring av ledige verv samles på ett sted på domstolenes nettsider, og at interessenter kan abonnere på varsler,
- at DA utformer mal for tilbakemelding til søkerne, som domstolene kan ta i bruk,
- at DA oppdaterer malen for antakelsesbrev,
- at det gjennomføres jevnlige dialogmøter mellom DA, Advokatforeningen og Juristforbundet om antakelsespraksis.