Illustrasjonsfoto:

- Utlendingsnemnda vinner sju av ti rettssaker

- Rettssikkerheten er viktig i utlendingssakene, skriver avdelingsdirektør Ketil Larsen. Han mener at advokat og styreleder i NOAS, Brynjulf Risnes, har gitt et skjevt inntrykk av hvordan UNE skjøtter sitt samfunnsoppdrag i et intervju med Advokatbladet.

Publisert Sist oppdatert

Advokat og styreleder i NOAS, Brynjulf Risnes, er intervjuet i Advokatbladet før jul i anledningen NOAS sitt 40-årsjubileum.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

I Utlendingsnemnda (UNE) gratulerer vi gjerne NOAS med jubileet. Som klageorgan i utlendingssakene har vi jevnlig med NOAS å gjøre. 

NOAS og UNE er enige om at rettssikkerheten er viktig i utlendingssakene, og at dem som fyller vilkårene for opphold skal få det. Så er det slik at NOAS og UNE har ulike roller. 

Som talerør for asylsøkere og politisk aktør må Risnes og NOAS gjerne spissformulere sitt budskap. Ulempen er at leserne kan få et skjevt inntrykk av hvordan UNE skjøtter samfunnsoppdraget.

Omgjort nesten 1400 vedtak

I intervjuet kommer Risnes inn på rettssaksarbeidet til NOAS og sier dette om utfallet av sakene:

Ketil Larsen er avdelingsdirektør i UNE.

«Vi vinner omtrent halvparten av sakene som kommer inn til domstolene. Det er et høyt antall. I utgangspunktet burde et veldig stort flertall av vedtakene som fattes, være korrekte. Men domstolen mener altså at omtrent halvparten av vedtakene er å anse som ugyldige.»

UNE fører ikke statistikk over rettssaker der NOAS er involvert. Vi forstår tallene fra NOAS slik at de også omfatter omgjøringer UNE selv har gjort, uten at det er falt dom.

UNE har de siste fem årene omgjort nær 1400 av våre egne vedtak. Det skyldes gjerne at det har kommet endringer i det aktuelle returlandet, eller i søkerens personlige situasjon.

Flere tusen vedtak årlig

UNE treffer flere tusen vedtak hvert år. Vi mottar søksmål i en veldig liten andel, og i disse gir domstolene UNE medhold i de fleste.

Ser vi på perioden mellom 2015 og 2023, ble det avsagt over fem hundre rettskraftige dommer i utlendingssaker. Sakstypene og temaene spenner fra asyl og familieinnvandring til utvisning og tilbakekall av oppholdstillatelser og statsborgerskap. 

I denne perioden, lå medholdsprosenten til UNE på i overkant av sytti prosent.

Hva medholdsprosenten for UNE bør ligge på, kan diskuteres. Vi forventer ikke medhold i alle rettssakene. 

Domstolene har i likhet med UNE selvstendige beslutningstakere. Vi ser da også både dissenser og at tingrett, lagmannsrett og Høyesterett kan komme til ulike resultater. Det kan handle om kompliserte rettslige spørsmål eller krevende bevisvurderinger, eller saker kan endre seg gjennom bevisførselen i retten.

- Mulighet for læring

Risnes og UNE er enige om at domstolskontroll er en sentral del av rettssikkerheten. Det er bra for de klagerne som får prøvd sin sak, men det er også bra for UNE og andre klagere. 

For dommer, både medhold og tap, kan gi veiledning om hvordan saksbehandlingen bør være og hvordan vi skal bruke en lovbestemmelse. Vi ser på tilbakemeldingene gjennom dommer som en mulighet til å ta læring.

Powered by Labrador CMS