Lars Kåre Pedersen, daglig leder i advokatfirmaet Bull Årstad.

- Vi ble fortalt at erklæringene gjaldt noen få kortsiktige lån som var avsluttet, sier daglig leder i Bull Årstad

- Vi ga veldig tydelig beskjed om at vi ikke aksepterte at han drev med låneformidling, sier Lars Kåre Pedersen i et stort intervju med Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 fikk Tilsynsrådet tips om at Bull Årstad kunne være involvert i lånevirksomhet, og i 2018 ble det gjennomført tilsyn hos advokatfirmaet. Under tilsynet fikk advokatfirmaet refs, og det ble pekt på flere kritikkverdige forhold. I 2021 ble det på ny avholdt tilsyn. Igjen ble det pekt på kritikkverdige forhold.

Til Dagens Næringsliv forteller Lars Kåre Pedersen, daglig leder i Bull Årstad, at advokatfirmaet skjerpet rutinene etter disse tilsynene. 

– Vi oppdaget en innbetaling der hvitvaskingsrutinen ikke var fulgt sommeren 2022. Vi tok litt affære, kort fortalt. Ousdal fikk begrenset tilgang til klientkontoen og måtte dokumentere alle transaksjoner i forkant, sier han til avisen.

- Ga tydelig beskjed

Pedersen forklarer at Bull Årstad igangsatte et arbeid for å gjennomgå Per Asle Ousdals overføringer. Under den prosessen avdekket advokatfirmaet flere oppsiktsvekkende transaksjoner. 

I tillegg til gråmarkedslånene fant Bull Årstad ut at Ousdal hadde gitt långiverne dokumenter der han fremstilte det som om Bull Årstad garanterte for sikkerheten til lånene.

– Vi ga veldig tydelig beskjed om at vi ikke aksepterte at han drev med låneformidling og ville at han skulle avslutte dette, sier Pedersen til DN.

Til avisen forteller daglig leder videre at advokatfirmaet ble fortalt at erklæringene gjaldt noen få kortsiktige lån som var avsluttet og at det derfor ikke eksisterte noen risiko for advokatfirmaet. 

Advokat Audun Lillestølen, som er oppnevnt som forvalter i saken, opplyste til Advokatbladet i sommer at 727 millioner kroner knyttet til Ousdals lånevirksomhet er blitt innbetalt til advokatfirmaets klientkonto mellom perioden 2013 til 2023.

– Hvis du ser på totalsummene som er referert i mediene, med så og så mange millioner inn og ut, og bryter det ned på et gjennomsnitt over ti år, så er det ikke veldig oppsiktsvekkende. Han fremsto som en vellykket forretningsadvokat, sier  Pedersen.

Kastet ut av partnerskapet

I august 2023 fikk Bull Årstad ytterligere henvendelser med spørsmål om Ousdals lånevirksomhet, og etter dette skal de andre partnerne ha fått nok. De ba den avdøde advokaten om å tre ut av partnerskapet etter over 25 år i Bull Årstad, forklarer Pedersen til DN.

Kort tid etter at saken ble offentlig kjent, skrev Bull Årstad  på sine nettsider at det er trist og sterkt beklagelig at «firmaet ser ut til å være ført bak lyset», og at firmaet er «overrasket over det de har funnet ut den seneste tiden.». 

Advokatfirmaet har også bekreftet at de regner med å fortsette advokatvirksomheten, til tross for en vanskelig tid:

«Vi ivaretar eksisterende og nye kunder og samarbeidspartnere fortløpende. Advokater hos Bull Årstad driver i hovedsak individuelt arbeid. Det gjorde også den tidligere partneren. Han gikk ut av firmaet for et halvt år siden. Hans aktiviteter har ingen påvirkning på de andre advokatenes saker eller kundeforhold», heter det på firmaets nettsider.

Powered by Labrador CMS