Amira Smajic i samtale med den danske journalisten Mads Brügger.

Dansk jurist sier hun har bidratt til kriminalitet for over to milliarder kroner

TV-dokumentar fra Københavns kriminelle underverden vekker oppsikt. Det er ingen grunn til å tro at det er vesensforskjellig i Norge, mener Jon Wessel-Aas.

Publisert Sist oppdatert

NRK Brennpunkt viste i går første episode i dokumentaren Den sorte Svane, som er laget av Danmarks TV2 og Wingman Media, og co-produsert av NRK.

Serien følger Amira Smajic, en jurist som ifølge seg selv i en årrekke har bidratt til å hvitvaske penger for kriminelle miljøer i Danmark. Ifølge dokumentaren, tar hun selv kontakt med mediefolkene for å avsløre samarbeidet mellom kriminelle personer, advokater, forretningsfolk og entreprenører.

Angivelig ønsker Smajic å avsløre kriminaliteten for selv å unnslippe miljøet og beskytte seg selv og sin familie.

«Jeg har jobbet for Hells Angels, forskjellige Bandidos-folk, Satudarah-folk, jeg har jobbet for forskjellige gjenger. De som er med og muliggjør kriminaliteten, kan komme forkledd som deg og meg», uttaler Smajic innledningsvis.

Deretter vises et klipp der Smajic snakker med en ung forretningsmann. «Hvor mye har du hvitvasket», spør hun. «Tjue millioner», svarer han.

I et annet klipp vises ansiktet til en person som sier: «Går det feil vei, gir man dem et nakkeskudd».

Personene er ikke sladdet, men er helt gjenkjennelige og også navngitt. De snakker blant annet om fiktiv fakturering, og om hvordan man kan lure til seg penger fra det offentlige.

Truet på livet

Smajic er nå, ifølge Berlingske Tidende, blitt truet på livet. «Du kommer til at dø så ondt, når vi fanger dig», skal være en av beskjedene Smajic har mottat.  Smajic har forsøkt å stoppe serien før den ble vist, men vant ikke frem.

TV2 skriver at hun selv spilte en dobbeltrolle overfor journalistene, og selv begikk ulovligheter i de de ti månedene opptakene varte. 

I et intervju med NRK som skjedde før forholdet mellom Smajic og dansk TV2 skar seg, sier hun at hun har sett norsk hvitvasking på kloss hold; hun har sett flere falske fakturaer fra Norge og Sverige passere sitt kontor.

- Fantastisk journalistikk

Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas har vært involvert som advokat for de eksterne produsentene med rådgivning underveis i prosjektet. Han er imponert over dokumentarserien.

- Det er fantastisk god, gravende journalistikk når dokumentarserien kan avsløre i så stor detaljgrad og med så god dokumentasjon hvordan økonomisk kriminalitet begås, og hvem og hvilke aktører som er involvert i de nettverkene som gjør det mulig. 

Det er ingen grunn til å tro at det er vesensforskjellig i Norge, mener Wessel-Aas.

- At også enkelte advokater har medvirket, viser – som man allerede vet – at det finnes sorte får i alle bransjer og i alle leirer. Men det sier oss ikke noe om advokater som yrkesgruppe.

Han viser til at både politifolk og dommere her hjemme er blitt avslørt og dømt for grov kriminalitet. 

- Det sier likevel ingenting om norsk politi og norske dommere. Enkeltpolitikere har innrømmet kriminell atferd, dette sier ingenting om norske politikere. Det er drøyt åtte tusen advokater i Norge. Selvsagt vil det med ujevne mellomrom avdekkes at også noen ytterst få blant dem utfører kriminelle handlinger i sitt virke som advokater. Det er svært alvorlig når dette skjer, men det sier altså ingenting om norske advokater, understreker Wessel-Aas.

- Blir ekskludert

 Advokatforeningen er den første til å reagere om slikt skjer, ifølge Wessel-Aas.

- Advokater som begår straffbare handlinger i sitt virke som advokater, blir ekskludert fra foreningen. Det strafferettslige er det selvsagt politi, påtalemyndighet og domstoler som håndhever.

Han viser til at det er Advokatforeningen som har ansvar for advokatetikken og det tilhørende disiplinærsystemet, som foreningen selv har utviklet.

- Vi bruker mye ressurser på å sørge for at advokatetikken er en integrert del av norske advokaters hverdag. Vi bruker også mange ressurser på opplæring og etterutdanning av våre medlemmer når det gjelder nettopp antihvitvasking, for eksempel ved å hjelpe advokater å se faresignalene dersom klienter prøver å utnytte advokaten som ledd i hvitvasking eller annen økonomisk kriminalitet, sier Wessel-Aas.

- Foruroligende

Martin Lavesen er til daglig managing partner i DLA Piper i Danmark.

Det danske Advokatrådet, hovedstyret i det danske Advokatsamfundet, har igangsatt undersøkelser av to advokater som opptrer i dokumentarserien.

Advokatrådets leder, Martin Lavesen, mener dokumentaren er foruroligende. Det er nettopp Advokatrådet som driver tilsyn med danske advokater. 

– Det fremstår nærmest som om advokatene fungerer som nyttig håndlangere for gjenger og kriminelle. Det ligger langt unna hvordan jeg mener man skal opptre som advokat. Den atferden tar jeg klar avstand fra, sier han til den danske nettavisen DR.

- Må leve opp til forpliktelsene

Overfor DR understreker Lavesen at han ikke kan gå i detalj om hva undersøkelsene mot de to advokatene innebærer.

 – Alle advokater skal arbeide for å fremme rett og hindre urett. Når man ser klipp fra Den sorte svane, er det ingenting som peker i den retning. Det er selvfølgelig utrolig viktig for advokatenes tillitt at de lever opp til forpliktelsene.

Fra redaksjonen: Advokatbladet omtalte først Amira Smajic som advokat. Dette viste seg å være feil, hun har ikke advokatbevilling, men er jurist. Vi har derfor endret ordlyden i denne saken.

Powered by Labrador CMS