Vilde Dyb og Kaare Oftedal brenner for at advokatbransjen skal ha rom for ansatte med en annen legning enn flertallet.Foto: Henrik Skjevestad
- Skal være lav terskel for å si ifra om noen kommer med støtende kommentarer
Advokatfirmaet DLA Piper gjør mer enn å gå i parade og reise regnbueflagget under Oslo Pride. Gjennom en egen ressursgruppe er firmaet med på å bistå personer over hele verden som er sårbare på grunn av kjønn og seksualitet.
Som en del av et stort internasjonalt advokatfirma bidrar DLA Piper i en global ressursgruppe for LHBTQ -ansatte og -allierte kalt Iris. Gruppen skal fremme et inkluderende arbeidsmiljø og øke bevisstheten rundt lesbiske, homofile og transpersoner på arbeidsplassen.
Advokatfullmektig Vilde Dyb er firmaets Iris-kontakt i Norge.
Annonse
– Nettverket har også en egen ressursgruppe som bistår i pro bono-arbeidet vi gjør. Nylig bisto vi med et søksmål i Japan, der målet var å bevise at det er grunnlovsstridig å forby ekteskap mellom to likekjønnede personer, forteller Dyb.
- Glade for å bidra
Dyb viser til en amerikansk undersøkelse fra 2014 som konkluderte med at produktiviteten sank med hele tretti prosent for medarbeidere som ikke kunne være åpne om sin egen legning på jobben. Over en tredel av dem som oppga å være lesbisk, homofil eller transperson i undersøkelsen, svarte at de følte seg nødt til å lyve om privatliv sitt på jobben.
Partner Kaare Oftedal er sentral i DLA Pipers satsning på kjønnsmangfold.
– Da jeg gikk av som MP i høst ble det samtidig etablert en styringskomite for mangfold og inkludering i firmaet internasjonalt hvor jeg ble bedt om å delta. Komitéen er et rådgivende organ for lederen av DLA Piper internasjonalt. Vi er glade for å bidra med innspill til det internasjonale arbeidet på denne fronten basert på våre erfaringer, sier Oftedal.
Fra ord til handling
DLA Piper har vært svært opptatt av at arbeidet for inkludering og LHBTQ-ansatte skal fremstå som en realitet, ikke bare noe man smykker seg med et par uker i juni hvert år under Pride-arrangementet, understreker han.
– Derfor er det viktig å bevisstgjøre alle ansatte. Det gjør man bare ved å jobbe strukturert med dette over tid. Samtidig er Pride både gøy og inkluderende – der også mange støttespillere og allierte setter stor pris på delta.
Dersom ansatte opplever støtende kommentarer eller oppførsel på bakgrunn av sin legning skal det være en lav terskel for å si ifra.
– Det opplever jeg også at gjøres, noe som bidrar til at det ikke kommer så mange slike støtende kommentarer. Vi har et sett med verdier vi jobber aktivt med, om hva medarbeiderne skal gjøre og ikke gjøre. Våre ansatte blir målt på disse verdiene, sier Oftedal.
Firmaet satser også på å bedre det kulturelle mangfoldet. For ham selv ble et møte med Kimiya Sajjadi i Big Enough Global en øyeåpner.
– Selv om vi stadig ser at flere med ikke-etnisk norsk bakgrunn går ut av jussen, er det tydelig at det ikke er så mange som velger å komme ned til Aker brygge og jobbe her. Og at dette kan skyldes fordommer eller forutinntatthet begge veier. Det er åpenbart at dette er noe vi må sette søkelys på fremover.
– Det er lett å dyrke det et flertall setter pris, på enten det er en fest eller en skitur. Vi skal ikke slutte med alt det sosiale vi driver med, men vi skal være mer bevisste på at dette også kan virke ekskluderende.
Tok inn eldre partnere
Et annet tiltak firmaet har gjort er å få inn mer aldersspenn i partnerskapet.
– Vi innså på et tidspunkt at nesten alle partnerne våre var rundt førti år. Da hentet vi inn flere erfarne partnere, og tok også opp noen yngre, sier Oftedal, og legger til at firmaet også fjernet pensjonsalderen for å markere at alder i seg selv ikke har noen betydning.
NB: I etterkant av dette intervjuet har Vilde Dyb begynt i ny jobb som advokatfullmektig i Hjort.