ESA ønsket velkommen til professorer, doktorgradsstudenter og masterstudenter fra Senter for europeisering av norsk rett (CENTENOL) ved UiB.

- Viktig ikke å undervurdere viktigheten av EØS-retten

Jusstudent Elias Dahlberg var med på markeringen av EFTA-domstolens 30-årsdag i Luxembourg nylig. Han vet at mange medstudenter finner rettsområdet lite håndgripelig og uklart.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke, den 26. september, ble EFTA-domstolens 30-årsjubileum markert i Luxembourg. Markeringen bød blant annet på taler, faglige innlegg samt lansering av en jubileumsbok. 

Flere profiler fra norsk advokatbransje, domstoler og akademia var til stede. Blant dem jusstudent Elias Dahlberg, som for tiden er masterstipendiat på forskerlinjen ved UiB.

- Enhver institusjon med respekt for seg selv må jo feires. Det er viktig å markere at EØS-avtalen og EFTA-domstolen nå har tretti år på baken, sier han. 

Dahlberg forteller at eventet i Luxembourg og opplegget i arrangementets forbindelse, var artig og givende å få være med på. 

- Det er bemerkelsesverdig hvordan det å vandre gjennom EU-kvartalet i Brussel etter besøket hos ESA, samt å få gå inne i bygget hvor EFTA-domstolen holder til i Luxembourg, gjør inntrykk på en jusstudent som tidligere bare har opplevd dette på avstand gjennom teori, sier han

- Samtidig var det fascinerende hvor tilgjengelige de store profilene innen europaretten var på et slikt arrangement. 

Tre hundre deltakere

Over tre hundre EØS-interesserte deltakere var til stede, og flere hyggelige bekjentskaper ble stiftet rundt minglebordene, skal vi tro Dahlberg. 

- Både forskergruppen som gjeng og enkeltforskere har allerede vært i Brussel flere ganger, og personer fra ESA har holdt gjesteforelesninger for universitetet tidligere, og vil fortsette å gjøre dette i fremtiden. 

Det var EU-domstolens president, Koen Lenaerts, som holdt hovedtalen, mens flere nordmenn bidro med faglige innlegg. Blant dem EMD-dommer Arnfinn Bårdsen, Lund & Co-partner Hilde K. Ellingsen, og professor Halvard Haukeland Fredriksen fra Universitetet i Bergen.

Masterstipendiat

Dahlberg går for tiden på 5. året i rettsvitenskap som masterstipendiat på forskerlinjen ved Universitetet i Bergen. Samtidig har han en vit.ass-stilling hos forskergruppene BERG og BECCLE. Han skriver en helårsmaster om fusjonskontroll innenfor konkurranseretten, hvor han tar sikte på å analysere inngrepsvilkåret i konkurranseloven § 16, også kjent som SIEC-testen. Neste høst blir han en del av Wikborg Reins shipping/offshore-avdeling i Bergen.

- På listen av foredragsholdere sto flere profilerte navn. For meg var høydepunktet Halvard Haukeland Fredriksens og Gunnar Thor Peturssons presentasjon av de ti sakene som etter deres mening har formet EØS-loven til det den er i dag. Dette var virkelig «studentmat», og det var et svært lærerikt innslag som skapte stort engasjement blant forsamlingen, sier Dahlberg.

Jusstudenten - som også jobber som vitenskapelig assistent hos forskergruppene BERG og BECCLE og neste høst blir en del av shipping/offshore-avdelingen til Wikborg Rein i Bergen - forteller at han er sikker på at mange medstudenter opplever at EU/EØS-retten gjerne kan fremstå som lite håndgripelig og uklar. 

Desto viktigere er det å ikke undervurdere viktigheten av dette rettsområdet, mener han.

- Det er en annen grunn til at slike markeringer er både viktige og verdifulle: De minner oss om at dette samarbeidet har vært en del av livene våre i lang tid, og at det vil fortsette å være det i overskuelig fremtid.

Tett samarbeid med ESA

Dahlberg fremhever videre viktigheten av UiBs samarbeid med ESA.

- Ved UiB har vi fremragende forskergrupper, spesielt innen europarett, som driver med forskning som er relevant for ESA. De er veldig interesserte i å lære mer om dette feltet. Derfor er det avgjørende for universitetet å ha et godt samarbeid med ESA, ettersom organet har praktisk erfaring med problemstillinger som forskerne på fakultetet jobber med til daglig.

- ESA bidrar samtidig med verdifulle innspill som avdekker svakheter og forbedringsmuligheter, noe som igjen vil styrke grunnlaget for forskningen ved fakultetet, fortsetter han. 

ESA ser saken på samme måte.

- Universitetet i Bergen og ESA har en langvarig og verdifull dialog om EØS-rett, og vi ser frem til å fortsette dette fruktbare samarbeidet fremover, uttaler ESA i en melding. 

EFTA og ESA

EFTA-domstolen ble opprettet i 1994 som en del av EØS-avtalen, med formål om å sikre de tre EFTA-landene Norge, Liechtenstein og Islands håndhevelse av avtalen. Med andre ord sørges det her for at regelverket for fri flyt av varer, tjenester, personer og kapital tolkes og anvendes likt i EFTA-landene som i EU.

ESA er EFTAs overvåkningsorgan, og har ansvar for å kontrollere at EFTA-landene implementerer og overholder reglene i EØS-avtalen, som gir disse landene tilgang til det indre markedet. ESA er uavhengig av EFTA-landene og beskytter rettighetene til både privatpersoner og bedrifter i henhold til EØS-avtalen.

Powered by Labrador CMS