En palestinsk gutt bærer en hjelpesending distribuert av UNRWA i Deir-Al-Balah på Gaza i går.

Advokatforeningen: - Dypt bekymret over den humanitære situasjonen i Gaza

Foreningen fordømmer Israels beslutning om å forby FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, og støtter uttalelse som ber om en umiddelbar våpenhvile og løslatelse av gisler holdt av Hamas, samt av palestinere ulovlig internert av Israel.

Publisert Sist oppdatert

«Israels forbud undergraver ikke bare internasjonal rettsorden og FN-apparatet, men også autoriteten til FNs folkerettsdomstol ICJ, som har pålagt Israel tiltak for å unngå et folkemord», heter det i uttalelsen som fredag ble publisert på Advokatforeningens nettsider.

Bak uttalelsen står Advokatforeningens hovedstyre og styrene i Forsvarergruppen og Menneskerettighetsutvalget.

«Den 28. oktober vedtok Israel lovgivning som i praksis forbyr UNRWA å operere i Israel og israelskokkuperte områder, og samtidig forbyr israelske myndigheter å ha kontakt med FN-organisasjonen. Lovgivningen er i strid med de midlertidige tiltakene som ICJ påla Israel å iverksette for å forhindre folkemord, og Norge har bedt ICJ om å avklare hvorvidt Israel med dette bryter folkeretten», heter det i uttalelsen.

Og videre:

«Advokatforeningen er dypt bekymret over den kritiske humanitære situasjonen i Gaza. Gaza står allerede på randen av katastrofe, og FN-eksperter advarer om at man nå ser anatomien til et folkemord. En avvikling av UNRWA vil lamme humanitær bistand i Gaza og undergrave essensielle tjenester på Vestbredden, og risikerer å forverre de humanitære lidelsene ytterligere», skriver Advokatforeningen.

- Må sørge for beskyttelse av sivile

Advokatforeningen oppfordrer Israel til å oppheve lovgivningen som forbyr UNRWAs tilstedeværelse og virksomhet på israelsk territorium. 

«Videre oppfordrer Advokatforeningen det internasjonale samfunnet til å sørge for beskyttelse av sivile i de okkuperte palestinske områdene», heter det i uttalelsen.

Advokatforeningen stiller seg bak en uttalelse fra IBAHRI (International Bar Associations's Human Rights Institute) som ble publisert den 30.oktober.

I uttalelsen heter det at Israels forbud «åpenbart er i strid med folkeretten og de foreløpige tiltakene som Den internasjonale domstolen (ICJ) beordret Israel til å ta for å forhindre folkemord, samt internasjonalt press for å opprettholde UNRWA som det viktigste organet som distribuerer bistand i Gaza». 

Å rasere UNRWA vil lamme leveringen av humanitær hjelp i Gaza og viktige tjenester på Vestbredden, påpeker IBAHRI.

- Blokkerer hjelperuter

«Lovgivningen, godkjent av Israels parlament 28. oktober 2024, skal tre i kraft om nitti dager fra godkjennelsen og vil resultere i stenging av UNRWAs lokaler og operasjoner over Gaza og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Forbudet vil effektivt sette byråets mulighet til å utføre sitt mandat i disse territoriene i fare. Lovverket vil også blokkere humanitære hjelperuter og begrense innreisetillatelser og visum for UNRWA-ansatte», skriver IBAHRI.

Anne Ramberg, tidligere generalsekretær i Sveriges Advokatsamfund, er co-chair i IBA's Human Rights Institute Council.

Det vises til at utenriksministrene i blant annet Australia, Canada, Frankrike, Tyskland, Japan, Storbritannia og Sør-Korea alle har utrykt motstand mot lovforbudet.

Også utenriksminister Espen Barth Eide tar avstand fra forbudet fra den israelske lovgivende forsamlingen Knesset.

– Norge tar sterkt avstand fra Knessets vedtak, som i praksis gjør det umulig for UNRWA å arbeide i Palestina, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en uttalelse publisert av VG.

– Vedtaket kan få dramatiske konsekvenser for hundretusenvis av sivile. Mennesker som allerede lever med krigshandlinger, vil komme enda nærmere avgrunnen, sier utenriksministeren.

- Ber om våpenhvile og løslatelse av gisler

IBAHRI ber om følgende fem punkter, i kortversjon:

  • At Israel opphever lovgivningen som forbyr UNRWAs tilstedeværelse og operasjoner på israelsk territorium.
  • En umiddelbar våpenhvile og ubetinget umiddelbar løslatelse av gisler holdt av Hamas og palestinere ulovlig internert av Israel.
  • At alle parter, inkludert kvinner, får sitte ved forhandlingsbordet for å nå en politisk løsning som anerkjenner legitimiteten og sikkerheten til både Israel og Palestina som stater.
  • At det internasjonale samfunnet umiddelbart kutter å forsyne alle partene med våpen.
  • Og at det internasjonale samfunnet sikrer full beskyttelse av sivile i okkuperte palestinske områder.
  • Uttalelsen er signert Anne Ramberg (co-chair), Mark Stephens (co-chair) og Baroness Helena Kennedy (direktør).

    Les hele uttalelsen fra IBAHRI her.

Powered by Labrador CMS