Frode Sulland er domfeltes forsvarer og har ført saken for Høyesterett to ganger.

Pub-voldtekt avgjort i Høyesterett for andre gang

I fjor konkluderte Høyesterett under dissens med at en hendelse på et dansegulv utgjorde en voldtekt og ikke en seksuell handling. I høst ble straffutmålingen i samme sak tatt opp, og igjen svarer Høyesterett med dissens.  

Publisert Sist oppdatert

Dette fremgår av Høyesteretts avgjørelse (HR-2024-1673-A) som ble kunngjort fredag ettermiddag.

Saken har bakgrunn fra en hendelse på en pub i Romerike tilbake i 2022, som begynte med at en mann og en kvinne hadde danset tett sammen på et dansegulv. Etter at de hadde flyttet seg til baren, hadde mannen raskt ført hånden sin inn under kvinnens skjørt, og stukket en eller flere fingre opp i hennes skjede.

Disse hadde saken i Høyesterett:

  • Prosessfullmektig på vegne av den domfelte mannen: Advokat Frode Sulland
  • Prosessfullmektig på vegne av påtalemyndigheten: Statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten
  • Høyesterett i avdeling med dommerne Cecilie Østensen Berglund, Are Stenvik, Henrik Bull, Espen Bergh og Erik Thyness

Kvinnen hadde reagert svært negativt på handlingen, og saken har siden gått sin gang gjennom rettssystemet.

Det som først endte med en voldtektsdom på to år og ti måneder i tingretten, ble nedsubsumert i lagmannsretten til 120 dagers fengsel for seksuell handling.

Høyesterett mente derimot at et slikt overrumplingstilfelle måtte anses som en voldtekt etter loven, og opphevet derfor dommen under dissens 3-2. Etter en ny runde i lagmannsretten endte straffen på to år og seks måneders fengsel.

Omsider har også straffutmålingen endt i Høyesterett, som under dissens 4-1 har landet på en fengselsstraff på to år og tre måneder.

Flertallet lener seg på 2022-dom

Både flertallet og mindretallet var enige om at det gjennom rettspraksis er etablert et normaltraffenivå på tre år og tre måneder for voldtekt hvor det har skjedd en «inntrengning i kroppens hulrom» - slik tilfellet er ved innføring av fingre i fornærmedes skjede.

Hva gjelder den konkrete utmålingen i denne saken, er flertallet og mindretallet derimot uenige.

Flertallet, representert ved førstvoterende dommer Cecilie Østensen Berglund, mener at det hverken er grunnlag for å anse forutgående seksuell kontakt som en formildende omstendighet, eller for å anse handlingen for å befinne seg i nedre sjikt av voldtektsbestemmelsen.

Østensen Berglund trekker også frem en avgjørelse fra 2022, hvor en kvinne hadde våknet av at mannen hun delte seng med etter en kveld på byen, hadde ført en finger inn i hennes skjede. Av hensyn til deres unge alder og det var snakk om en kortvarig impulshandling, ble straffen satt til to år og fem måneders fengsel. 

Førstvoterende dommer Cecilie Østensen Berglund.

Gitt normalstraffenivået på tre år og tre måneder, og faktumslikheten med den nevnte dommen, konkluderer førstvoterende med at riktig straff i dette tilfellet vil være den samme som i 2022-saken.

Etter fradrag for lang saksbehandlingstid og at saken har vært oppe i Høyesterett to ganger, ender flertallet opp med å sette straffen til to år og tre måneders fengsel.

I nedre sjikt, ifølge mindretallet

Mindretallet, som kun var representert ved dommer Are Stenvik, landet på sin side på en fengselsstraff på ett år og fire måneder.

«Avgjørende for mitt syn er at den voldtekten som A er domfelt for – selv om den er sterkt klanderverdig og kvalifiserer for en lengre fengselsstraff – ligger helt i det nedre sjiktet av seksuallovbrudd som omfattes av straffeloven § 291, i grenseområdet mot seksuelle handlinger uten samtykke etter § 297, hvor strafferammen er fengsel i inntil 1 år», skriver Stenvik.

Grensen mellom de to bestemmelsene er ikke skarp, og små variasjoner i hendelsesforløpet kan avgjøre hvilket straffebud som kommer til anvendelse, tilføyer han.

Dommen kan leses i sin helhet her

Powered by Labrador CMS