Markandu har spilt og sett på fotball hele livet, og beskriver det som sin største lidenskap.

25 år gammel jusstudent er intern i Real Madrid

- Jeg har fått muligheten til å treffe mennesker jeg aldri hadde trodd at jeg ville komme til å møte på nært hold, sier Vinusan Markandu, som tar en LL.M i internasjonal sportsjuss i Spania.

Publisert Sist oppdatert

- Før jeg startet med høyere utdanning, var jeg sikker på at det var internasjonal sportsadvokat jeg ville bli. Og da jeg så på mulighetene for å studere i utlandet, kom jeg over mastergraden til Universidad Europea i samarbeid med Real Madrid. Jeg bestemte meg derfor for å ta en bachelor i rettsvitenskap i første omgang, for så å søke om opptak til dette studiet.

Det forteller Vinusan Markandu (25) fra Molde. Høsten 2023 ga han seg i kast med masterprogrammet i internasjonal sportsjuss (LL.M) ved Universidad Europea - Real Madrid Graduate School i Spania.

Noen måneder senere fikk han innpass i fotballklubben Real Madrid, kanskje verdens største, gjennom et legal internship.

- I ekstase

- Universitetet reklamerte med at utvalgte elever ville få et internship i selve klubben, og det tilbys et begrenset antall praksisplasser. Da jeg begynte ved universitetet, var det derfor selvfølgelig for meg å sende inn en søknad til Real Madrid.

- Men da jeg hadde intervju med daværende direktør, Alberto Ruiz de Aguiar, partner i Sportia Law, virket det som at mulighetene for internship i klubben var små. Da jeg ved årsskiftet i 2023 likevel fikk beskjed om at jeg hadde fått plass i Real Madrid, ble jeg naturligvis positivt overrasket – rettere sagt var jeg i ekstase, sier Markandu. 

25-åringen har til nå vært intern i fire måneder.

- Hittil synes jeg det har gått greit. Det er svært lærerikt, og utrolig artig!

Konferanse med Carlo Ancelotti

Gjennom internshipet i Real Madrid har Markandu fått opplevelser for livet, forteller han.

Emilio Butragueño holder åpningskonferanse.

- Jeg har fått muligheten til å møte mennesker som jeg aldri hadde trodd jeg kom til å få treffe på nært hold. For eksempel holdt Emilio Butragueño – en av fotballhistoriens beste spisser – åpningskonferansen.

- Dessuten har jeg vært en av få utvalgte til å bli invitert på konferanse med Carlo Ancelotti, som er manager for Real Madrid. Det ser også ut til at jeg får møte Fiorentino Perez, presidenten i Real Madrid, i starten av juli. 

- Krevende arbeidsoppgaver

Internshipet har også gjort moldenseren til en bedre juriststudent.

- Det er helt klart et akademisk internship. De som jobber i klubben gir deg krevende arbeidsoppgaver, slik at du virkelig skal lære.

- Jeg har for eksempel utformet kontrakter og lisensavtaler. Dessuten har jeg laget innhold for presentasjoner, holdt for ulike interessenter. Utforming av samsvarsrapporter og rapporter om god styring er andre eksempler på ting jeg har fått i oppgave å gjøre til nå.

- Sett under ett, er internshipet utrolig lærerikt.

- Naturligvis setter jeg ekstra pris på tilbakemeldingene jeg får når disse kommer fra mennesker som etter min oppfatning er aller best på sine fagområder. I det hele tatt synes jeg det er fantastisk å kunne kombinere jus med idrett. Jeg brenner virkelig for det jeg driver med nå, og har det gøy både på skolen og i Real Madrid, forteller han.

Må ha jussgrad for å få innpass

Selve universitetet, European University of Madrid, ble grunnlagt i 1995, er privat og har mer enn 16.000 studenter.

I 2006 ble Universidad Europea - Real Madrid Graduate School grunnlagt, med mål om å utdanne fremtidige ledende fagpersoner innen sportsindustrien. For å studere ved skolen kreves det gode engelskkunnskaper og en grad i juss. Masterprogrammet dekker et spekter av emner, så som anti-doping, tvisteløsning og skatt.

Markandu, som er tamilsk av opprinnelse med aner fra Sri Lanka, tok bachelorgraden sin i juss her hjemme ved Høgskolen i innlandet, samt enkelte fag ved UiO. Han fullfører masteren i juss i Spania.

- Forhåpentligvis er jeg ferdig med masteren til sommeren. Jeg har meldt meg opp til FIFA-agente-ksamen i mai, samt Negotiation Mastery ved Harvard Buisness School, sier han. 

Verdens beste idrettsadvokater foreleser

Å ta masteren i Madrid, synes 25-åringen er veldig givende.

- Selve studiet er veldig interessant, og jeg har stor interesse for de ulike fagene. Madrid er en utrolig fin by, og skolen er også veldig god. Dessuten er medstudentene veldig hyggelige. Mer enn 75 prosent av disse er internasjonale, så du finner både den ene og den andre typen.

Undervisningsspråket på skolen er engelsk. 

- Jeg snakker ikke spansk, så engelskspråklig undervisning er naturligvis en stor fordel. Riktignok snakker jeg tamilsk, engelsk og norsk flytende, og det er også et stort pluss fra et europeisk ståsted at jeg forstår, og fint kan kommunisere med, folk som prater svensk og dansk.

- Privattimer i spansk har jeg likevel tatt, da dette er et veldig nyttig språk å kunne, særlig i min bransje.

- Men jeg må innrømme at det har gått litt sakte med spansklæringen, ettersom jeg oppholder meg i et engelskspråklig miljø store deler av tiden min her.

Foreleserne på studiet er noe Markandu særlig trekker frem.

- Vi er så heldige at alle de største idrettsadvokatene underviser på studiet mitt. Eksempelvis foreleser Marcos Motta, fra Advokatfirmaet Bichara e Motta. Siden 2014 har han jevnlig blitt anerkjent som en av bransjens globale ledere av blant annet Chambers & Partners, og dette var mannen bak Neymar-overgangen, da den brasilianske spilleren gikk fra Barcelona til PSG.

Advokat Claude Ramoni holder forelesning om regler og forskrifter for internasjonale idrettsforbund.

En annen foreleser som har gjort inntrykk er Claude Ramoni i Advokatfirmaet Libra Law, og Ralph Charbel, som er jurist i ICLO og sjefredaktør i Middle East Sports Law.

- Disse gjør inntrykk på oss studenter, og da gjelder det å gjøre et inntrykk tilbake under forelesningene, ettersom dette senere kan åpne opp muligheter, sier Markandu. 

Får ikke norsk bevilling

Markandu har ikke som mål å få norsk advokatbevilling når han er ferdig med masteren. 

- De aller fleste saker innenfor idrettsjussen løses i voldgift. For meg er norsk advokatbevilling derfor ikke et mål i første omgang.

- Det vil selvfølgelig være et pluss å ha bevillingen, og det er kanskje noe jeg skal vurdere senere. 

- Samtidig har jeg fått tips fra sportsadvokater i Norge om at jeg bør prøve å bli i utlandet, da mulighetene er større utenlands, og markedet veldig lite i Norge. Når tilnærmet alle sakene i idretten løses med voldgift, så kan jeg i prinsippet også operere som en sportsadvokat i Norge, dersom jeg skulle ønske det, sier han. 

Dyrt

Markandu anbefaler alle som vurderer å gå samme retning som han selv til å gjøre nettopp det.

- Nettverket mitt har ekspandert betydelig. Dessuten er skolen veldig god, og arbeidsoppgavene i Real Madrid morsomme.

- Det skal samtidig sies at studiet er ganske dyrt (21.000 €). Men garantier om arbeidsmuligheter umiddelbart etter fullført studie var tungen på vektskålen for min del.

- Jeg drømmer om å ende opp i et av de aller største og beste firmaene i verden på permanent basis, sier han.

Powered by Labrador CMS