Team Bergen skal reise til Madrid neste måned for å delta i finalerundene i den internasjonale prosedyrekonkurransen.

SPORTSVOLDGIFT

Fem jusstudenter fra UiB klare for sluttspill i prestisjefylt internasjonal prosedyrekonkurranse

Under veiledning av sportsadvokater fra StrayVyrje & Co Advokatfirma og en CAS-spesialist har Team Bergen tatt seg videre til finalerundene i den internasjonale prosedyrekonkurransen i sportsvoldgift.

Publisert Sist oppdatert

I februar i år skrev Advokatbladet om hvordan sportsadvokatene Ronny van der Meij og Erik Flågan fra Stray Vyrje & Co skulle gå frem for å hjelpe fem jusstudenter fra Bergen med å hevde seg i den internasjonal prosedyrekonkurransen i sportsvoldgift. Studentene – «Team Bergen» fortalte da at de hadde ambisjoner om å vinne.

Nå har de kvalifisert seg til sluttspill i Madrid.

Gode kompiser

- Guttene har imponert enormt så langt. Idrettsglede, vennskap og lagånd kombinert med en betydelig innsats har vært avgjørende faktorer for at laget har tatt seg videre til sluttspill, forteller Ronny van der Meij.

- Hardt arbeid, i tillegg til at vi er fem gode kompiser som har det veldig gøy sammen, har vært avgjørende. Stray Vyrje – særlig Ronny V. van der Meij – har dessuten satt av mye tid for å veilede oss under hele prosessen. Et avansement skulle nok holdt veldig hardt uten denne støtten, sier deltakerne selv.

Team Bergen

Team Bergen består av jusstudentene Øystein Nordmo, Sebastian Plows, Aksel Nordli, Sigurd Nordby og Paul Benjamin Gregori.

På bildet har de nettopp fått beskjeden om at de er videre til finalerundene.

- Vi har satt oss inn i en helt ny måte å tenke juss på, og utforsket rettskilder vi ikke en gang visste eksisterte. Det har konstant vært behov for å gjøre justeringer, og alle har stått på med godt mot for å gjøre de oppgaver som har vært nødvendige, fortsetter de.

Møtte studenter fra Sao Paolo, Miami og Marseille

I første «tvekamp» møtte Team Bergen PUC Sao Paolo. Det katolske universitet er regnet for å være blant de fremste i Latin-Amerika, og er en av de mest prestisjefylte skolene i Brasil.

Deretter sto Deretter Miami University for tur.

- Det ble en jevn kamp mellom to ulike retts- og presentasjonskulturer. Våre gutter gjennomførte etter filosofien «sterk i sak, mild i form». Struktur og kontroll på juss og faktum fra vårt lag ble særlig fremhevet av dommerne. Motparten hadde et større fokus på «storytelling», med retorikk og billedbruk som var fengende å følge med på, forteller van der Meij.

I den siste runden møtte Team Bergen Aix-Marseille University.

- Til denne runden hadde laget tatt med seg og krydret innlegget med noe mer fokus på historiefortelling etter inspirasjon fra runden mot Miami, og fikk blant annet tilbakemelding fra en av dommerne på at presentasjonen var: «almost perfect», sier idrettsadvokaten.

Trangt nåløye

Van der Meij forteller at studentene har blitt vurdert etter strenge kriterier av ledende voldgiftsdommere og internasjonale idrettsadvokater. Kvaliteten på forberedelsene, argumentasjon, sakskunnskap, juridisk metode og håndtering av spørsmål er blant de faktorene som er blitt tillagt vekt ved dommernes vurderinger.

- Nåløyet for å ta seg videre har vært trangt. Med 46 påmeldte lag har det blitt gjennomført 138 dueller, og det var ingen kurant sak å ta seg videre.

- Team Bergen ble vurdert som blant de 16 beste lagene, og det i godt selskap, med blant annet presisjefylte skoler som for eksempel King’s College i London, sier han.

Fikk hjelp av CAS-spesialist under forberedelsene

Van der Meij forteller at det ble gjort omfattende forberedelser i forkant av konkurransens første runder. Laget har jobbet med den fiktive saken i flere måneder, og som et siste ledd i forberedelsene før konkurransen tok i gang, ble Bård Racin Meltvedt invitert for å komme med sine innspill.

Team Bergen i aksjon.

- Vi inviterte Meltvedt til generalprøven for å supplere Flågan og meg i trenerteamet. Meltvedt var mellom 2002 og 2010 dommer i Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS), og behandlet i denne perioden mer enn tjue saker. Han var med andre ord et svært nyttig tilskudd på tampen, sier van der Meij.

- I tillegg til «generalprøven» gjennomførte guttene en «vennskapskamp» mot Universitetet i Lisboa. Foruten at dette skulle gi trening til selve konkurransen, var møtet tenkt å gi dem en smakebit på noe av det jeg setter mest pris på ved det internasjonale sportsjuss-miljøet, nemlig samarbeid og vennskap - også mellom konkurrenter, fortsetter advokaten.

Sluttspill om en måned

Sluttspillet i Madrid, som er basert på en knock out-modell, vil starte om en drøy måned. Finalen vil gå av stabelen fredag den 28. april, og denne vil bli streamet live på Sports Arbitration MOOTs YouTube-kanal.

Erik Flågan, Bård Racin Meltvedt og Ronny van der Meij.

Team Bergen bruker tiden på å lade batteriene.

- Først og fremst skal vi nok ta oss litt fri.

- Ellers må vi justere en del på prosedyren, og lage nye juridiske utdrag og rettslige disposisjoner. Her er det mulighet for å hente inspirasjon fra motstanderes argumenter og spørsmål vi har fått fra dommerne, for i enda større grad å treffe blink på det materielle. Dette er nokså omfattende arbeid, forteller laget.

- Det blir ingen enkel oppgave å vinne, og det er mye som i så fall må klaffe. Men uten troen blir det i alle fall vanskelig!

Powered by Labrador CMS