Erik Flågan og Ronny van der Meij.

JU§NYTT

Vil åpne øynene for idrettsjus for den neste generasjon advokater

Sportsadvokatene Erik Flågan og Ronny van der Meij fra Stray Vyrje & Co skal trene et team med norske jusstudenter i en internasjonal prosedyrekonkurranse om sportsvoldgift.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en knallhard konkurranse med 46 påmeldte lag fra universiteter verden over. Nivået er mildt sagt svært høyt. Jeg var med som veileder for studenter fra Universitet i Aalborg i fjor, og jeg skal være med å hjelpe studentene fra Bergen i år så godt jeg kan, sier Ronny van der Meij.

Han er, sammen med kollega og partner Erik Flågan, trener for Team Bergen.

Van der Meij er også prosedyrekonkurransens ambassadør i Skandinavia.

– Jeg ble spurt om å ta på meg den nordiske ambassadørrollen, og gjør dette for arrangøren. Det å fremme bevisstheten rundt sportsjussen som fag er først og fremst viktig, men det er også veldig morsomt, forteller han.

Lite tilgjengelig for studenter

Det antas at veksten i inntektene fra sportsindustrien økte med hele 42 prosent bare fra 2021 til 2022.

Den rivende utviklingen har skapt et økende behov for juridisk kompetanse i et juridisk landskap som er spesielt. Men til tross for den økende internasjonale etterspørselen, særlig internasjonalt, er idrettsjus fortsatt en lite tilgjengelig vei å gå for jusstudenter.

Den internasjonale prosedyrekonkurransen for sportsvoldgift (Sports Arbitration Moot, gjerne forkortet SAM) ønsker å gjøre noe med dette. Ved å introdusere idrettsjus gjennom voldgiftskonkurranser er målet å åpne øynene for faget hos den neste generasjonen av advokater.

– Omfattende case

Allerede i november i fjor ble den fiktive saken, som er på over 20 sider, publisert. Den er nokså utfordrende.

– Det er en komplisert case. Det inngår en del prosessuelle spørsmål, men hvor hovedtemaet er «Sporting Succession in Fooball». Kort og forenklet er det snakk om en doktrine utviklet gjennom praksis fra FIFA og CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport), sier van der Meij.

– Gjennom denne regelen kan eksempelvis en fotballspiller, på gitte vilkår, ha rett til å kreve å få utbetalt lønnskrav fra en ny klubb som har oppstått av «asken» til en klubb som har gått konkurs.

– Regelen innebærer at både rettsgrunnlaget og rettsanvendelsen finner sted innenfor et eget normsystem hvor rettsanvenderen primært må søke svar i rettskilder man ikke finner i ordinær lovgivning i noen jurisdiksjon, noe som kan være utfordrende.

Idrettsjuss som selvstendig disiplin

Den konkrete saken studentene har fått utdelt er belysende hva angår den rent akademiske diskusjonen om hvorvidt det i det hele finnes noe som heter sportsjuss, ifølge van der Meij.

– Saken viser på en god måte at det gir god mening å snakke om en egen juridisk disiplin – i det minste internasjonalt – og ikke bare et marked der tradisjonelle rettsdisipliner anvendes på et idrettsfaktum.

– Dette fordi det er snakk om et rettsspørsmål der rettsgrunnlaget helt og holdent bygger på kilder fra idrettens normsystem og hvor rettsanvendelsen finner sted innenfor samme system, forteller han.

– Viktig å fremme bevisstheten

Van der Meij har siden 2008 jobbet som idrettsadvokat, både nasjonalt og internasjonalt. For ham er det viktig å fremme interessen for fagområdet rundt om i landet, og han er opptatt av å frem talenter med interesse for faget.

– Jeg tok selv en master i internasjonal idrettsjus ved ISDE i 2008. Dette var en veldig fin inngang inn til idrettsjussen for meg. Men jeg tenker det kunne være veldig interessant hvis det etter hvert kom noen valgfag ved de norske fakultetene, med også idrettsjus som alternativ, sier han.

– I denne sammenheng har jeg tatt initiativ til at SAM skal kunne bli en godkjent prosedyrekonkurranse ved UiO, slik som for eksempel Den nordiske prosedyrekonkurransen i menneskerettigheter og den Nasjonale prosedyrekonkurransen er. Det er en prosess som er pågående, forteller han.

Finale i Madrid

I april går finalen av stabelen i Madrid. Nivået er skyhøyt, og studenter fra hele verden er med. Team Bergen har ambisjoner om å vinne.

Konkurransen arrangeres for andre gang i år. Det hele foranstaltes av en organisasjonskomité fra Spania og Sveits, i samarbeid med blant annet FIFA og Universitetet i Neuchãtel.

Konkurransens dommere og ambassadører er ledende voldgiftsdommere og idrettsadvokater fra hele verden, og alle studenter som er registrert ved et juridisk fakultet har anledning til å delta.

Norge er representert

Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen skal representere Norge i konkurransen. Det er jusstudentene Øystein Nordmo, Sebastian Plows, Aksel Nordli, Sigurd Nordby og Paul Benjamin Gregori som, under god veiledning, skal forsøke å bite fra seg i årets SAM.

Jusstudentene fra UiB er klare for prosedyre.

Øystein Nordmo var med på laget som stakk av med seieren i fjorårets prosedyrekonkurranse ved UiB. To av de øvrige utgjorde dessuten et lag som kom til semifinalen i samme konkurranse. Team Bergen har derfor store forhåpninger til egen innsats i SAM, der finalen holdes i Madrid den 27. og 28. april.

Foredrag om agentregelverket

Når konkurransen drar seg til mot slutten, skal Ronny van der Meij holde foredrag for kvartfinale-deltakerne i Madrid.

– For min del er det viktig å gi veiledning. Jeg opplevde dette selv som student, da jeg var med på et lag som vant prosedyrekonkurransen i Oslo, og har et sterkt ønske om å gi noe tilbake til de som er studenter i dag, forteller han.

Det er det nye agentregelverket advokaten med nederlandske aner skal forlese om.

– Da jeg var student skrev jeg masteravhandling om det internasjonale rammeverket for agentvirksomhet i idretten og korrupsjon. Den fikk en del oppmerksomhet, og ble blant annet ble belønnet med en internasjonal pris.

– Tematikken som skal debatteres i forbindelse med SAM – agentregelverket – henger sammen med dette, og dette er et tema innenfor idrettsjussen jeg lenge har hatt stor interesse for, sier han.

Powered by Labrador CMS