- Frivillighet kan ikke være en bærebjelke i det norske rettssystemet, mener Jussbuss.

- Det vil aldri komme en bedre mulighet for å etablere en førstelinjetjeneste for rettshjelp

I de neste månedene vil vi stå ovenfor en unik mulighet til å styrke rettshjelpstilbudet i Norge ved å etablere en førstelinjetjeneste for rettshjelp, skriver Jussbuss i dette innlegget.

Publisert

I løpet av vinteren vil Justisdepartementet trolig komme med den andre deloppfølgingen av rettshjelpsutvalgets utredning «NOU 2020:5 Likhet for loven».

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Det vil være det neste steget i en lang prosess for å styrke rettshjelpstilbudet i Norge.

Ettersom det vil være den siste deloppfølgingen av «Likhet for loven», vil det trolig være det siste som skjer på en god stund i norsk rettshjelpspolitikk. 

Det er derfor absolutt nødvendig å benytte seg av denne muligheten, og innføre en førstelinjetjeneste for rettshjelp mens det er på den politiske agendaen.

I etterkant av «Likhet for loven» ble det nedsatt en arbeidsgruppe for å utrede behovet for en førstelinjetjeneste for rettshjelp. Arbeidsgruppen leverte sin utredning 29. juni 2023, med en tydelig konklusjon: Det er et udekket behov for førstelinjerettshjelp, og en førstelinjetjeneste bør etableres.

Amund Hestnes Paulsen er saksbehandler i Jussbuss.

Foreslo én times gratis rådgivning

Førstelinjeutredningen foreslo en modell hvor alle kan få én time gratis rådgivning fra en advokat. Denne advokaten kan «diagnostisere» det juridiske problemet, og gi råd om hva man bør gjøre videre i saken.

For noen kan dette innebære en realitetsorientering om at de har en svak sak, mens for andre kan det bety nødvendig veiledning og henvisninger for å løse problemet.

Det viktigste en førstelinjetjeneste vil føre til, er at det vil styrke den grunnleggende rettsikkerhet for alle som bor i Norge, spesielt de som ikke har råd til advokattjenester. 

Slik situasjonen er nå må mange i denne gruppen kontakte rettshjelpstilbud drevet av frivillige studentrettshjelpstiltak, som eksempelvis oss i Jussbuss. 

Dette er problematisk både fordi vi ikke kan yte like effektiv rettshjelp som en kvalifisert advokat kan, og fordi frivillighet er en sårbar ressurs som ikke burde være en bærebjelke i det norske rettshjelpssystemet.

- Kunne vært løst tidlig

Videre vil en førstelinjetjeneste trolig føre til at færre saker eskalerer videre og eventuelt må til forliksrådet eller domstolene. 

Jussbuss og Advokatforeningen arrangerer debatt

Jussbuss og Advokatforeningen inviterer til debatt for å diskutere førstelinjetjeneste for rettshjelp på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 22. oktober klokka 18. Mer info her.

Mange av sakene vi får inn i Jussbuss kunne løst seg på et tidlig stadium hvis klientene hadde fått tilstrekkelig rådgivning og assistanse tidlig, og mange vil som nevnt også kunne få realitetsorienteringer om at de har saker det ikke er verdt å ta med videre.

Vi har altså en sjelden anledning til å etablere en førstelinjetjeneste for rettshjelp, og dermed gjøre et historisk framskritt for rettsikkerheten i Norge. 

Dette vil bidra til å løse saker på lavest mulig nivå, samtidig som det vil sikre at alle innbyggere, uavhengig av økonomi, vil ha tilgang til juridisk bistand fra en advokat.

Vi oppfordrer våre folkevalgte til å gripe denne sjansen, slik at vi om noen år kan være stolte av en velfungerende førstelinjetjeneste for rettshjelp.

Powered by Labrador CMS