– Medisinstudiet gikk veldig bra, og jeg hadde mye overskudd. Derfor startet jeg på jusstudiet i tillegg, sier Nyseth. Her fra fra tiden i Garden, på slottet.

Studerer juss og medisin i ulike land, til samme tid

Men han står ikke i noen tidsklemme, og liker festene på jussen i Oslo. Les hans seks beste studietips!

Publisert Sist oppdatert

I november i fjor snakket Advokatbladet med studentene Ayeh al Ani og William Friis. Det som var spesielt med disse to, var at de begge kombinerte jusstudiet med medisinstudiet. En ting som bekymret dem begge, var mangelen på tid.

Zagros Nyseth (23) deler studiekombinasjonen, men ikke nødvendigvis bekymringen.

– I gjennomsnitt bruker jeg nok langt mindre tid på medisin- og jusstudiet enn det man skulle tro, sier han.

Nyseth forklarer det med effektiv studieteknikk.

Zagros Nyseth (23)

Flyttet til Nøtterøy da han var 17 år for å gå ferdig videregående på Greveskogen VGS. Begynte på medisin-studiet i Danmark i 2022, og jusstudiet ved UiO i 2023

– Vanligvis studerer jeg fra klokken 10.00 til 16.00, og noen ganger leser jeg et par timer på kvelden, men sjelden mer enn åtte timer om dagen, unntatt i eksamensperioden. Etter mye prøving og feiling har jeg funnet en metode som gjør at jeg husker informasjonen effektivt.

Tønsbergs Blad, DN, VG og TV2 har også omtalt saken. 

I gang med bok

Studieteknikken er så god at han i tillegg sitter igjen med tid til å skrive bok. Om studieteknikk.

– Med boken kommer jeg hovedsakelig til å gi tips om ulike, utradisjonelle læringsmetoder. Jeg gir også noen råd basert på mine egne erfaringer om hvordan man på en best mulig måte kan mestre ulike aspekter ved studielivet.

Boken jobber han med fra Aalborg i Danmark, der han studerer medisin. Jusen tar han ved UiO, der han er i gang med sitt andre studieår.

– Det er ikke obligatorisk oppmøte i Oslo, så jeg tar noen forelesninger på nettet og flyr litt fram og tilbake. Det går veldig fint.

Les Nyseths beste studietips nederst i saken!

30.000 følgere

Om studiekombinasjonen og bokskriving ikke skulle være nok, driver Nyseth også en TikTok-konto med over 30.000 følgere. Han er også glad i å trene, og bruker mye tid på sosialisering.

– Det sosiale spiller en vesentlig rolle. Jeg elsker å være på jussen i Oslo, nettopp på grunn av så mange flotte folk, studentorganisasjoner og fester. Uten nettverket, ville det hele vært dobbelt så krevende.

Da Advokatbladet snakket med al Ani og Friis, fortalte de begge at de ikke hadde lagt konkrete planer for hva de skal foreta seg etter endt studieløp. Det har heller ikke Nyseth.

– Det er ikke grundig overveid hvorfor jeg tok disse to studiene, men mest det at jeg synes det er interessant og liker utfordringen, sier Nyseth.

– Jeg har ennå ikke funnet frem til og bestemt meg for et yrke som kombinerer disse kompetansene. Jeg håper jo på å kunne få bruk for all kunnskapen, i stedet for å måtte velge mellom å bli enten lege eller jurist.

- Mange muligheter

- Jeg er veldig sosial og setter jeg av tid til å være mye med venner. Her fra de juridiske vinterleker. Til venstre Lillian Hjemeland.

Kanskje er det inspirasjon å finne hos enten Espen Nakstad, Synne Bernhardt eller Aslak Syse, som alle tre har kombinert jus og medisin.

Nakstad var inntil nylig assisterende direktør i Helsedirektoratet, og viste under pandemien hvordan kombinasjonen kan være behjelpelig ved utformingen av helsepolitikk. 

Bernhardt har brukt kombinasjonen til å jobbe med helserett, med et særlig fokus på såkalte LAR-pasienter, mens Syse er fagansvarlig for helserett ved Det juridiske fakultet og har skrevet en rekke juridiske bøker og artikler innenfor velferdsrettslige emner, blant annet helserett og trygderett. Han har også ledet flere offentlige utvalg, vært instituttleder og ledet likestillings- og diskrimineringsnemnda.

– Det er mange muligheter, og det er to grader som fint vil kunne utfylle hverandre, sier Nyseth.

- Vanskelige på hver sin måte

– Hvilket av studiene er mest krevende?

– De er vanskelige på hver sin måte. Medisin har et stort og tungt pensum, det alt må huskes. På den andre siden synes jeg det er fint at det kan settes to streker under svaret, at det er en fasit.

– Jusen på sin side er enkel i den forstand at den ikke må huskes utenat. Jeg finner det imidlertid krevende at jussen er et mengdetreningsfag, en kunst som må trenes opp med jevnt arbeid. 

– Hvilket av de to studiene trives du best med?

– Hvem liker man best, mamma eller pappa? Det er vanskelig å si.

Nyseths seks beste studietips:

1. Finn din beste tid: Alle har sitt eget mest produktive tidspunkt. Noen jobber best om morgenen, andre om kvelden. Finn ut når du er mest effektiv, og planlegg studiene dine deretter.

2. Skriv med egne ord: I stedet for å skrive ned ordrett fra forelesninger eller bøker, formuler informasjonen selv. Å bruke egne ord hjelper deg med å bearbeide og huske stoffet bedre.

3. Kvalitet fremfor kvantitet: Hold notatene korte og fokuser på det viktigste. Hvis notatene blir for lange, mister de poenget, og du kunne like gjerne lest læreboka.

4. Lag oversiktlige notater: Sørg for at notatene dine er ryddige og lette å navigere i. Bruk farger, tegninger eller tankekart for å gjøre notatene mer forståelige og brukervennlige.

5. Øv muntlig: Forklar temaer høyt for deg selv eller andre. Hvis du virkelig forstår et emne, skal du kunne forklare det både til en professor og til et barn. Dette er spesielt nyttig før muntlige eksamener.

6. Knytt teori til virkeligheten: Bruk det du lærer i praktiske eksempler. Forestill deg at du løser reelle problemer, som å være en lege som bruker nevrologi i en pasientsituasjon. Dette gjør teorien mer relevant og lettere å forstå.

Powered by Labrador CMS