Det er ikke alt ved jusstudiet og dets tilhørende miljø jusstudent Mobin Anwar er begeistret for.

– Majoriteten av jusstudenter er privilegerte vestkantfolk

– Mangfold er ikke bare et ideal, men en nødvendighet for et rettferdig samfunn, sier jusstudent Mobin Anwar, som oppfordrer de juridiske fakultetene til å besøke videregående skoler på østkanten.

Mobin Anwar (33) er født og oppvokst på Stovner i Oslo. Jusstudiet gikk han i gang med for noen år siden, og er nå ferdig utdannet jurist. Denne sommeren fullførte han dessuten en mastergrad i lederskap, etikk og samtalepraksis. 

- Det har vært en reise som har gått over alle forventninger, til tross for at det har vært noen hektiske og krevende år med beinhardt arbeid og lite søvn. For min del handler det stor sett om et tankesett, man må være villig til å kaste seg litt rundt, og belage seg på lange netter og tidlige morgener, sier han.

Anwar har i tillegg jobbet hundre prosent ved siden av masterstudiene.

- Og det har ikke akkurat gjort det mindre hektisk, men for meg har økonomisk frihet alltid vært viktig - også som student, sier han.

Faren inspirerte

Faren til Anwar kom Norge i 1970 som en av de aller første arbeidsinnvandrerne fra Pakistan. Reisen startet i Lahore, hjembyen hans, med noen tusen rupees i lomma, og et håp om et lysere fremtid.

- Han ble raskt glad i Norge, og bare noen år senere kom flere av slektningene hans til Norge – takket være pappa. Han var en raus, modig og omsorgsfull mann, som gjorde alt for å beskytte de han var glad i.

- Faren min lærte meg å ta de tøffe takene. Uten han ville jeg ikke vært den personen jeg er i dag, sier Anwar.

For noen år siden ble faren alvorlig syk.

- Det ble fire lange og vanskelige år, som sønn og pårørende. Men denne situasjonen var en av årsakene til at jeg valgte virkelig å satse på studiene, sier 33-åringen.

Han forteller at jussen med tiden for alvor har vokst på ham.

- Det har gitt meg innblikk og perspektiv i mange viktige rettsområder som jeg er spesielt interessert i, som for eksempel strafferett, helserett, menneskerettigheter og folkerett. Det siste året har jeg også jobbet en del med rasisme og religionsdialog. 

- Rasisme eksisterer

Selv om han er glad i faget, er det ikke alt ved jusstudiet og dets tilhørende miljø han er like begeistret over. Mangel på mangfoldskompetanse, stereotypier og det han mener er rasisme, er fortsatt er et stort problem på jusstudiet, ifølge Anwar.

- For eksempel fikk en annen jurist med minoritetsbakgrunn høre at stillingen hos Finans Norge blant annet innebar «negerarbeid». Videre hevdet en UiO-sensor for ikke mange år siden at jurister med innvandrerbakgrunn sliter med å forstå norsk juss.

Det var trygderettsadvokaten Olav Lægreid som hadde erfart at «slike kandidater har problemer med å skrive feilfritt norsk, hvilket er et kriterium for å bli ansatt. Videre at «slike kandidater har store problemer med å utvikle et godt judisium og oppnå god dybdeforståelse av jusen som fag».

Saken utløste en stor debatt i sosiale medier.

Myter om Stovner

Selv minnes han en personlig episode der en av medstudentene hans sa:

«Mobin, jeg visste ikke at mennesker fra Stovner kunne studere juss?»

- Det som gjorde meg trist, var at han mente det seriøst. Jeg har opplevd mange lignende holdninger en rekke ganger, som da kollokviegruppen min skulle møtes på Deichman Stovner. Én av studentene ikke fikk lov til å komme fordi foreldrene mente det var for «farlig» å omgås på Stovner.

Han viser også til en episode der han var ute med noen medstudenter for å feire en vel gjennomført eksamen i obligasjonsrett.

 - En av studentene sa: «Å ja, drikker du ikke? Jeg trodde du var litt mer norsk.»

- Mye av den sosiale kulturen på jusstudiet er preget av festing og drikking. Hvis man ikke deltar, kan det være vanskelig å bli kjent med folk.

- Et feilaktig bilde

I det hele mener Anwar at mennesker med minoritetsbakgrunn ikke alltid får den positive oppmerksomheten de fortjener. Eksempelvis viser han til vennegjengen fra Stovner, bestående av blant annet leger, psykologer, sivilingeniører og barnevernspedagoger.

- Problemet er at når Stovner nevnes i mediene, handler det nesten alltid om kriminalitet, som gjengkonflikter eller knivstikking. Det gir et feilaktig bilde. De fleste som vokser opp på Stovner, lever ikke i en kriminell verden. Mange familier på Stovner er del av arbeiderklassen, som holder hjulene i samfunnet i gang – det så vi tydelig under koronapandemien.

Han mener at «de stille heltene i samfunnet bor på Stovner».

- Jeg er stolt av å ha vokst opp i en bydel som har formet meg på så mange måter.

- Privilegerte vestkantfolk

Jusstudenten oppfordrer de juridiske fakultetene til å reflektere over hvordan jusstudiet på en bedre måte kan formidles til ulike sosioøkonomiske grupper.

- Mange av oss med minoritetsbakgrunn opplever at ambisjonene våre blir jekket ned allerede på videregående. Jeg har flere venner med toppkarakterer som ble rådet til å droppe juss eller medisin av rådgivere, fordi studiene ble ansett som for krevende – eller fordi de antok at studentene ble tvunget av familien.

- På Stovner videregående fikk vi aldri besøk av Universitetet i Oslo eller Det juridiske fakultet. Politiet var derimot på besøk stadig vekk for å ta «alvorsprater» med elever. Det sier sitt. 

Fakultetene må i stedet begynne å besøke videregående skoler i Oslo øst og informere om jusstudiet og de mulighetene det gir: Universitetet må sørge for at veien fra østkantens bydeler til fakultetet blir kortere, både praktisk og mentalt.

- Majoriteten av jusstudentene er privilegerte vestkantfolk. Dersom man ønsker flere jusstudenter med minoritetsbakgrunn, må fakultetene ta grep. De må begynne å besøke de ulike videregående skolene i Oslo øst, for å fortelle mer om utdanningen, og hvilke muligheter man får etter endt utdanning.

- Prosjektet «Hvor er mine brødre» på OsloMet er et annet godt eksempel på hvordan man kan inspirere flere flerkulturelle ungdommer til å velge høyere utdanning. Et lignende initiativ kunne hatt stor effekt for jusstudiet, sier han.

- Det holder ikke å fylle en kvote

Anwar mener at også arbeidsgivere må innse hvilken ressurs minoritetsjurister rent faktisk representerer i et stadig mer mangfoldig samfunn.

- Det holder ikke med én eller to jurister med minoritetsbakgrunn i et firma for å fylle en kvote. Vi trenger flere partnere med minoritetsbakgrunn – rollemodeller som kan bane vei for andre. Jo mer mangfold det er i ledelsen, desto lettere blir det å sikre mangfold nedover i organisasjonen, sier han.

Advokatfirmaene må også kartlegge barrierer for rekruttering og iverksette ytterligere tiltak for å fremme mangfold, mener Anwar.

- Og om nødvendig prøve igjen helt til de lykkes. For eksempel kan også de besøke videregående skoler på Oslo øst for å vise frem bransjen og rekruttere talenter tidlig.

Studenten understreker viktigheten av det overordnede målet ved jussen – å skape rettferdighet.

- Og da må de som jobber i rettsvesenet reflektere mangfoldet i samfunnet. Jurister, advokater og dommere tar beslutninger som påvirker folks liv. Uten mangfold risikerer vi at systemet ikke fanger opp ulike perspektiver og erfaringer. Mangfold er ikke bare et ideal, men en nødvendighet for et rettferdig samfunn.

Powered by Labrador CMS