Are Haugen Einum.

KAMPEN OM TALENTENE

– Konstant å jage karriere utfordrer min oppfatning av et godt liv

Are Haugen Einum (32) sluttet som advokat for å jobbe i offentlig sektor. – Jeg måtte ta et valg, og bestemte meg for å skifte til en mer forutsigbar jobb. Det synes jeg er helt fair, sier han.

Publisert Sist oppdatert

- Hvordan passer jobben inn sammen med resten av livet ditt? Har du venner og et sosialt nettverk som du ønsker ivareta? Har du familie? Eller kanskje andre hobbyer? At man klarer å se jobben i sammenheng med dette – livet - det er viktig. Jobben må tilpasses de andre tingene, de andre tingene skal ikke tilpasses jobben. 

Det sier Are Haugen Einum (32), jurist i Lørenskog kommune. For fire år siden sluttet han som advokat i et mellomstort firma i kommunen for å dyrke familielivet. Det har han ikke angret ett sekund på.

- Da jeg skulle få barn, ble jeg nødt til å prioritere. Jeg måtte ta et valg, og bestemte meg for å skifte til en litt mer forutsigbar og småbarnsvennlig jobb, sier han.

- Du kan ikke reise deg opp fra rettssalen og hente i barnehagen klokken to. Hvis heller ikke partneren din kan det, begynner det å lugge. Familiekabalen tilsa rett og slett at jobben som advokat ble for krevende å holde gående. Å konstant jage karriere som småbarnsforelder, utfordrer min oppfatning av et godt liv, sier han.

Status mindre viktig

32-åringen sitter med et inntrykk av at mange av den neste generasjonen av advokater tenker i de samme baner som han selv. Balanse mellom jobb og fritid, og selvrealisering på andre arenaer enn jobb, blir viktig for stadig flere, ifølge juristen.

- Jeg opplever at mange med meg prioriterer fritid og familie fremfor de mest ambisiøse karriereveiene. Økonomiske insentiver og status teller nok kanskje ikke like tungt som tidligere, selv om mange fortsatt motiveres at dette, sier han.

Einum mener økonomi og status er blitt mindre viktig for advokater.

Einum presiserer samtidig at han ikke er kritisk til advokatbransjen som sådan.

- Advokatbransjen har et veldig viktig serviceelement. Når klienten har et problem, skal du løse det raskt og kompetent. Det ligger i det juridiske feltets natur at man har dårlig tid. Da sier det seg selv sykt barn-dager passer veldig dårlig inn. Det er ikke en kritikk, det er bare sånn det er, sier han.

- Målet for advokatbransjen må, etter min mening, være å sikre at unge advokater har gode opplevelser med yrket tidlig. Slik hindrer man at advokatene blir utbrente og legger kappen på hyllen permanent, sier han.

- Fikk du selv gode opplevelser som ung advokat?

 - Absolutt. Jeg hadde mange veldig gode opplevelser som advokat, og dette var kjempefine år. Jeg lærte ekstremt mye. Samtidig var jeg yngre, uten de samme forpliktelsene som jeg har nå, sier Einum.

Vil tilbake 

Selv om Einum ga seg som advokat tidlig, legger han ikke skjul på at han har planer om å returnere en dag. 

- Men jeg mener man helt fint kan prioritere familie fremfor karriere i småbarnsperioden, for så å senere returnere til de mer krevende jobbene. Vi som er relativt ferske, har fort 35 år eller mer fremfor oss i bransjen. At vi tilpasser karriereveien i så måte, tror jeg er klokt, sier han.

- Vil ikke enkelte advokatfirmaer vegre seg fra å ansette mennesker som har vært borte fra advokatyrket i lengre tid?

- Det er det en sjanse for. Mange advokatfirmaer vil nok foretrekke den klassiske karriereveien, ja.

- Samtidig er mitt inntrykk at flere er villige til å vurdere mer utradisjonelle kandidater, iallfall på etterspurte felt: Jeg får av og til henvendelser som indikerer at advokatdøren står åpen. Det handler mye om spesialiseringen min.

- Dersom man er litt strategisk i hva man spesialiserer seg innenfor, så tror jeg ikke at dørene lukkes, sier han.

Arbeider forebyggende 

Som jurist i hjemkommunen jobber han i all hovedsak med anskaffelser og kontraktsjuss knyttet til bygg- og anlegg, og er dedikert til kommunens investeringsprosjekter. På denne måten får han muligheten til å bruke jussen strategisk og proaktivt i store prosjekter, ifølge han selv.

- Jeg sitter som juridisk ressurs i et fagmiljø med ingeniører, økonomer og arkitekter, og får muligheten til å bidra med min kompetanse allerede i startfasen i et prosjekt. Da kan jeg designe det juridiske rammeverket for å passe prosjektet, eksempelvis gjennom kontraktsmodell og anskaffelsesprosedyre, sier han.

- Mange advokater jeg snakker med, beklager seg motsetningsvis over at de først kommer inn på tvistestadiet når «skaden har skjedd». De fremhever at mange tvister kunne vært unngått dersom partene hadde valgt et korrekt juridisk rammeverk. Jeg ser derfor at det ligger stor verdi i å påvirke de store linjene tidlig, forteller han. 

- Klart undervurdert

Det monolittiske synet på det offentlige som mange har, mener Einum er helt feil.

- Misforstå meg rett. Det finnes selvfølgelig stillinger i det offentlige som gir dårlige betingelser, mindre stimuli og mindre ansvar sammenlignet med det private.

- På den annen side mener jeg det offentlige likevel er klart undervurdert. Det er veldig stort, og man finner et mangfold av veldig mange interessante stillinger innenfor juss. Jeg mener derfor det er viktig å ikke betrakte det offentlige som «én stor blokk». Arbeid i det offentlige kan gi deg vel så mye egenutvikling og utfordringer som hva arbeid i det private vil kunne gi, sier han.

De fleste har tid nok i karrieren sin til å prøve ulike ting. Også arbeid innenfor offentlig sektor, ifølge Einum. 

- Gjør derfor det. Hvis det nye er bra, så er det bra. Og hvis det virkelig er så kjedelig som enkelte antar, ikke bra nok, så vend tilbake da.

Powered by Labrador CMS