Derya Incedursun råder næringslivet til å utvide horisonten og tenke bredt på mangfold.

– Ser ikke folk med mangfoldsbakgrunn i beslutningstagerstolen

– Næringslivet gjenspeiler ikke befolkningen. Det er mange kjempedyktige mennesker som fortjener muligheter, uavhengig av hudfarge, fysiske forutsetninger eller alder.

Det sier Derya Incedursun (37), forbrukerøkonom i Nordea og advokat. Hun engasjerer seg i samfunnsdebatten og gir råd til næringslivet om mangfold ved å holde foredrag, delta i podkaster, skrive innlegg, og lede konferanser.

Selv var hun bare ti måneder gammel da hun kom til Norge fra Tyrkia. Hun er vokst opp i Stavanger i en søskenflokk på fire. Faren, som var kurdisk politisk flyktning, var maskiningeniør av yrke, og kom fra en familie som verdsatte utdanning. Faren døde da Derya var åtte år gammel.

Da hun var femten, skjedde det noe som satte spor i henne.

– Jeg ønsket å bli advokat, men var usikker på hvilke linjer på videregående som ga allmennfaglig kompetanse. Jeg gikk derfor til en rådgiver på skolen for å spørre. Hun rådet meg til ikke å ta høyere utdanning. Jeg fikk ingen forklaring på hvorfor, men i ettertid har jeg tenkt at det kunne være fordi mor ikke ble vurdert som en ressurssterk person, men som en innvandrerdame som snakket dårlig norsk og var alene med fire barn. Jeg tror at hun var fordomsfull på bakgrunn av familiesituasjonen min, sier Incedursun.

Alle fire søsknene tok høyere utdanning: Derya ble jurist, en søster ble internasjonal markedsfører, en annen søster revisor og broren siviløkonom.

Synes ikke på toppen

Derya Incedursun reagerer på at folk med mangfoldsbakgrunn er lite synlige i næringslivet, og spesielt på toppen.

– Jeg har vært feminist hele livet, men når jeg snakker om mangfold, handler det ikke bare om kvinner, men om folk med ulike hudfarger, kulturell bakgrunn, religion, folk som har skiftet kjønn, og folk som sitter i rullestol. Du ser ikke disse i beslutningstagerstolen, sier hun i en podkast laget av konsulentselskapet Big Enough Global.

Tips til advokatbransjen

  • Lag en mangfoldsstrategi og jobb aktivt med den. Tenk handling.
  • Bli bevisst kulturen på arbeidsplassen. Arranger foredrag og webinarer, og jobb for å få en fordomsfri arbeidskultur.
  • Våg å ansette folk som ikke ligner på deg selv.
  • Vær bevisst på egne fordommer.

Kilde: Derya Incedursun, Nordea.

Til Advokatbladet sier hun at bedriftsledere bør arrangere obligatoriske kurs i mangfold.

– Å reflektere over egne underbevisste fordommer og tankemønstre kan være nyttig for oss alle, for å bygge et mer inkluderende arbeidsmiljø. For at folk med mangfoldsbakgrunn skal føle seg hjemme på en arbeidsplass, bør det snakkes høyt om mangfold, og ansatte må engasjeres i debatten, spesielt i store bedrifter, sier hun.

– Her i Nordea snakker vi mye om mangfold, og om hvordan det kan bli større. Dette gjør at jeg føler meg verdsatt og inkludert, og at dette er et tema som arbeidsgiver tar på alvor.

Kan miste flinke folk

I Oslo er mangfoldet i befolkningen stort.

– Det jeg savner generelt, er at man kan se det samme mangfoldet høyere opp i hierarkiet også. Man kan stille spørsmål om hvorfor det er så ensartet i toppledelsene i norske selskaper, sier hun.

– Selv om kompetanse og erfaring er avgjørende ved ansettelser, er jeg overbevist om at disse kvalitetene finnes blant et bredt spekter av mennesker fra forskjellige bakgrunner, sier hun.

Faren ved å bli en ekskluderende arbeidsplass er at man risikerer å miste flinke ansatte, påpeker Incedursun.

– Hva sitter du igjen med, hvis mangfold er noe du ikke er opptatt av eller ønsker å bruke tid på? En hel gruppe med folk som tenker likt? Hvordan blir selskapets utvikling og fremgang da? Hvordan skal selskapet utvikle seg i en verden som stadig endrer seg? Folk med flerkulturell bakgrunn utgjør nesten tjue prosent av Norges befolkning, sier hun.

Powered by Labrador CMS