Bent Endresen og Kjell Brygfjeld representerer Nei til EU.

Nei til EUs søksmål mot staten for å stanse EUs tredje energimarkedspakke behandles i Oslo tingrett fra 1.november

Søksmålet ble først avvist av Oslo tingrett, anken ble forkastet i lagmannsretten, men Høyesterett kom til at saken kunne fremmes.

Det er advokatene Kjell M. Brygfjeld og Bent Endresen i Advokatfirma Endresen Brygfjeld Torall i Stavanger som er Nei til EUs prosessfullmektiger i søksmålet som endelig skal behandles i Oslo tingrett.

Staten er representert ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og rettslige medhjelpere, advokat Torje Sunde og advokatfullmektig Lisa-Marie Moen Jünge.

Rettens administrator er Helen Andenæs Sekulic.

Nei til EUs prosessfullmektiger vil legge ned påstand om at forskriften for gjennomføringen i norsk rett av et vedlegg i EØS-avtalen om opprettelse av EUs tredje energimarkedspakke, kjennes ugyldig.

I søksmålet som Nei til EU anla mot staten i 2018, ble det hevdet at Stortingets samtykke til å ta EUs regler i den tredje energimarkedspakken inn i EØS-avtalen - som ble gjort med alminnelig flertall - faktisk dreide seg om en suverenitetsavståelse.

«Stortingets samtykke derfor skulle ha vært gitt i medhold av Grunnloven § 115 med tre fjerdedels flertall», mente saksøkerne.

Oslo tingrett avviste saken fordi den mente den ikke gjaldt et «rettskrav» eller hadde nødvendig aktualitet for Nei til EU, en beslutning lagmannsretten var enig i.

- Kan reise søksmål av generell karakter

«Høyesterett, som behandlet spørsmålet om avvisning i plenum, kom til at saken skulle fremmes. Et flertall på tolv dommere uttalte at Grunnloven § 89 ikke hindrer prøving av samtykkevedtak etter Grunnloven § 26 dersom søksmålsvilkårene etter tvisteloven er oppfylt, jf. tvl. §§ 1-3 og 1-4, og at tvistelovens forarbeider ga rettskildemessig grunnlag for at det i en viss utstrekning kunne reises søksmål av mer generell karakter, ikke bare i konkrete rettstvister», heter det i Høyesteretts oppsummeringen av kjennelsen.

I Høyesterett påla staten å betale Nei til EUs nærmere to millioner kroner i saksomkostninger for tingretten, lagmannsretten og Høyesterett.

Saken skal gå i Oslo tingrett fra mandag 1. november til fredag 5.november i sal 257.

Hva er EUs tredje energimarkedspakke? Les mer på Faktisk.no her.

Enstemmig betenkning fra Høyesterett

Høyesterett tok tidligere i år stilling til spørsmålet om hvor inngripende tilslutningen til EUs fjerde jernbanepakke er, etter at Stortinget ba domstolen om en betenkning knyttet til innlemmelse i EØS-avtalen av et felles jernbaneområde i EU og EUs fjerde jernbanepakke.

Mer om EUs fjerde jernbanepakke her.

«Den myndighetsoverføringen som etter reglene i fjerde jernbanepakke vil finne sted til EUs jernbanebyrå, går etter Høyesteretts syn ikke ut over det som må kunne regnes som lite inngripende», skriver Høyesterett i den enstemmige betenkningen.

Powered by Labrador CMS