I det uavhengige Salærrådet sitter høyesterettsdommer Arne Ringnes (bildet), samfunnsøkonom Karen Helene Ulltveit-Moe og lagdommer Per Jordal.
Salærrådet fastholder anbefalingen om salærsats på 1383 kroner pr. time
- På nåværende tidspunkt er det ikke tilstrekkelig grunnlag for å gjøre endringer i anbefalingen, skriver rådet i en tilleggsuttalelse som er sendt til Justis- og beredskapsdepartementet og Advokatforeningen.
Selv om Salærrådet ikke oppjusterer anbefalingen fra november i fjor, er Advokatforeningen likevel fornøyd med en formulering i uttalelsen, forteller leder Jon Wessel-Aas.
- Salærrådet viser til at regjeringen økte rettshjelpssatsen i revidert nasjonalbudsjett med førti kroner med virkning fra 1. juli i år, og at økningen var begrunnet i den ekstraordinære lønns- og prisutviklingen. Men så sier rådet at det har merket seg at det foreløpig ikke foreligger budsjettforslag fra departementet og vedtak av Stortinget hvor rådets anbefaling inngår i vurderingsgrunnlaget, sier Wessel-Aas.
Han viser til at det er en forutsetning i avtalen som ble inngått mellom Advokatforeningen og Justis- og beredskapsdepartementet at Salærrådets anbefaling skal følge budsjettprosessen.
- Sa ikke noe om anbefalingen i revidert budsjett
- Det hadde kanskje ikke regjeringen tid til i fjor høst, da Salærrådets anbefaling kom etter at budsjettet for 2023 var lagt frem. Men slik vi oppfatter det, viser Salærrådet her til at regjeringen ikke sa noe i revidert budsjett om Salærrådets anbefaling.
- Dette tar vi som et tydelig signal og en påminnelse fra Salærrådet til Stortinget og regjeringen om at anbefalingen skal kommenteres i budsjettforslaget som kommer til høsten, sier Wessel-Aas.
Dersom regjeringen foreslår en rettshjelpssats som ikke er på høyde med Salærrådets anbefaling om bærekraftig sats, så bør regjeringen knytte kommentarer til dette, påpeker han.
To uttalelser årlig
Ifølge avtalen mellom Advokatforeningen og Justis- og beredskapsdepartementet - som satte sluttstrek for den seks måneder lange advokataksjonen den 24. juni i fjor - skal Salærrådet avgi en hoveduttalelse innen 1. november hvert år, og en tilleggsuttalelse innen 30.juni.
Salærrådet skal ifølge avtalen komme med anbefalinger til regjeringen om nivået på rettshjelpssatsen, reisefraværsgodtgjørelsen og stykkprissatsene.
Inflasjonsutviklingen og endringer i SSBs prisindeks for juridisk tjenesteyting er relevante faktorer ved vurderingen av nivået på den offentlige salærsatsen, slik det fremgår av vår uttalelse 30. november/ 19. desember 2022. Per i dag er imidlertid tallgrunnlaget for å foreta eventuelle endringer i anbefalingen fra 2023 basert på antakelser og estimater, noe også Advokatforeningen trekker frem.
Fra Salærrådets tilleggsuttalelse.
Anbefalingen skal inntas i departementets budsjettforslag til regjeringen.
Da Salærrådet kom med sin aller første anbefaling i november i fjor, var budsjettet for 2023 allerede lagt frem, men anbefalingen fra rådet gjaldt likevel for 2023.
Mens regjeringen i forslaget til statsbudsjettet økte rettshjelpssatsen med 19 kroner fra 1121 til 1140 kroner, foreslo Salærrådet et påslag på 262 kroner pr. time til 1383 kroner.
I det reviderte nasjonalbudsjettet som ble lagt frem i mai, hevet regjeringen rettshjelpssatsen med førti kroner, fra 1140 til 1180 kroner.
Ba om 1478 kroner
I sitt innspill til tilleggsuttalelsen, ba Advokatforeningen om at det tas høyde for det svært høye inflasjonsnivået som påvirker advokatforetakenes kostnader. Advokatforeningen ba også om at rådets anbefaling justeres til å gjelde for 2024, og at satsen for 2024 økes til 1478 kroner.
- Dette tallet har vi kommet frem til ved å bruke den samme metoden for fremskrivning som Salærrådet brukte i sin anbefaling, sier Wessel-Aas.
Advokatforeningen er svært fornøyd med Salærråd-ordningen.
- Den innebærer en forpliktelse fra Justis- og beredskapsdepartementet, og i møter med oss har departementet utrykt at de anser anbefalingen fra Salærrådet som en bærekraftig sats. Enhver sats som er lavere enn anbefalingen må begrunnes politisk, og dette er en av årsakene til at vi synes ordningen er god.