Fra h. Linnéa T. Karlberg, Nataliia Skoghøy og sønnen Ruslan.

SKOGHØY-SAKEN:

To høyesterettsdommere i vitneboksen

Både Aage Thor Falkanger og Kine E. Steinsvik fortalte om merkbare endringer i Skoghøys væremåte høsten 2022, men avviste mistanker om alkoholmisbruk eller demens.  

Publisert Sist oppdatert

For et drøyt halvår siden sendte Nataliia Skoghøy prosessvarsel til sin tidligere ektemann, Jens Edvin A. Skoghøy, med krav om rekordstor erstatning etter ærekrenkelser. Ekskona og hennes sønn Ruslan ber om til sammen tre millioner kroner i oppreisning.

Anklagene om ærekrenkelser kom etter at Skoghøy gjentatte ganger hadde bekreftet at han var blitt forsøkt forgiftet av sin tidligere i kone i ulike landsdekkende medier. 

Mandag morgen startet rettssaken i sal 353 i Oslo tingrett. Fra dommerbordet gjorde Ingeborg Olebakken det klart at partene er enige om at beskyldningene i saken er alvorlige, at de er fremsatt bevisst og at de er egnet til å svekke saksøkernes omdømme. Det er satt av to dager til saken. 

Det partene derimot ikke er enige om, er hvorvidt beskyldningene var berettiget. 

- Ensidig og massiv uthenging 

Giftsaken ble henlagt på bevisets stilling, påpekte Nataliias prosessfullmektig, Linnéa T. Karlberg i sitt innledningsforedrag. 

- Et hovedspørsmål vil være om ytringen er berettiget, herunder hva som var årsaken til saksøktes tilstand. Saksøkerne mener den skyldtes påbegynnende demens og alkoholmisbruk - ikke forsøk på forgiftning fra saksøktes side, understreket hun. 

Karlberg omtalte giftanklagene som «ekstraordinært belastende ytringer, framsatt i nesten alle aviser i landet». 

Linnéa T. Karlberg.

- Det tilsier norgesrekord i oppreisningsbesløp, sa advokaten og viste til at Nataliia har lagt ned krav om 2,5 millioner i kroner i erstatning, samt at Ruslan ber om fem hundre tusen kroner. 

- Aldri har noen blitt uthengt på en så ensidig og massiv måte, sa Karlberg. 

Hun hevdet i retten at Skoghøys anklager om forgiftning var ment til å dysse ned rykter om nettopp påbegynnende demens og alkoholmisbruk. 

Ba om lukkede dører 

I saken stiller Skoghøy uten advokat og representerer seg selv. Flere ganger har han avvist ekskonas krav og omtalt dem som forsøk på utpressing. 

I retten presenterte Karlberg fem filmer som angivelig illustrerer Skoghøys alkoholmisbruk. Disse fikk Skoghøy medhold i at skulle vises bak lukkede dører. 

- Dette er skjulte opptak fremskaffet på ulovlig vis. Å vise dem kan innebære en personvernkrenkelse, sa han. 

Jens Edvin Skoghøy.

- Opptakene er konstruert for å konstruere en historie. 

I retten fastholdt den tidligere høyesterettsdommeren at han var blitt forsøkt forgiftet. 

To høyesterettsdommere som vitner

I vitneboksen mandag ettermiddag, satt Skoghøys tidligere kolleger Aage Thor Falkanger og Kine E. Steinsvik. 

Felles for dem begge er at de har kjent den tidligere høyesterettsdommeren siden starten av 90-tallet, og også jobbet sammen med han som dommere i Høyesterett. 

Begge kunne fortelle at de hadde observert merkbare og bekymringsfulle endringer i Skoghøys atferd sommeren og høsten 2022. 

- Jeg registrerte endringer mot slutten av juni. Det var sommereavslutning i Høyesterett. Da så jeg en vesentlig forskjell. Da fremstod du som annerledes. Du fremstod mimikkløs. Snakket lavt og til dels litt slurvete. Ingen av delene hadde jeg sett noen gang tidligere, svarte Falkanger på spørsmål fra Skoghøy selv. 

- Jeg skjønte ingenting under sommeravslutningen, og jeg lette etter årsaker. Så registrerte jeg at da du var borte på reiser, ble du bedre. Det var påfallende. Jeg visste ikke årsaken, men etter hvert tenkte jeg det måtte være noe du hadde fått i deg. Jeg gikk ned på kontoret ditt for å spørre deg, men da var du ikke der. Jeg fikk aldri spurt.

Både Falkanger og Steinsvik avviste at de hadde mistanker om demens eller alkoholmisbruk. Begge kunne bekrefte i retten at Skoghøy var merkbart bedre etter innleggelse på sykehus. 

- Da du var syk, stod ikke resonnementer og slikt helt i stil med det du presterte vanligvis, men da du kom tilbake etter å ha vært på sykehus, fremstod du med samme stødighet som tidligere. Du var tilbake der du pleide å være.

Aage Thor Falkanger.

Møtte ikke til ankeforhandling 

Steinsvik fikk første gang oppleve endringene i Skoghøys atferd i midten av august 2022 under en telefonsamtale. 

- Det var en rask avklaring om tidspunktet for en ankeforhandling. I den samtalen var det ikke mulig å høre hva han sa. Jeg klarte ikke å oppfatte hva han sa. Han snakket lavt og utydelig, fortalte hun. 

Gjennom høsten hadde Steinsvik tidvis kontakt med Nataliia på tekstmeldinger, hvor hun ble informert om det ekskona mente var et omfattende alkoholproblem. Steinsvik ønsket selv å snakke med Skoghøy om dette, og inviterte han på lunsj på Grand Hotel. 

- Jens Edvin var mer enn en time forsinka, og da han kom var han i svært dårlig forfatning. Han kunne nesten ikke gå, skjorta var kneppet feil, han var ustelt og forvirret. Jeg spurte om alkoholproblemet. Det nektet han for, men han medga at han ikke følte seg bra. Jeg mistenkte ikke at helsetilstanden under lunsjen skyldtes alkohol. Jeg hadde ingen indikasjoner på det. 

Steinsvik redegjort for flere situasjoner hvor hun hadde opplevd at Skoghøy ikke var seg selv, blant annet et tilfelle hvor han ikke hadde møtt opp til en ankeforhandling. I likhet med Falkanger, merket hun bedring etter sykehusinnleggelsen. 

- Jeg har ikke etter oktober 2022 observert Jens Edvin i den forfatningen. Jeg har heller ikke oppfattet noe slikt i tiden etterpå, eller hørt om andre som har oppfattet han slik.

Powered by Labrador CMS