Cecilia Möller Norsted fra Stockholm, Sai Ree Yun fra Seoul, Chie Matsushita fra Tokyo, Stephen Revell fra Singapore, Philip Skinner fra USA diskuterte fremtidens advokatvirksomhet under IBA-festivalen som fant sted i Seoul.
Åpent kontorlandskap tok på kreftene
I det svenske Advokatfirmaet Vinge, med nesten 300 ansatte, flyttet nesten alle advokatene inn i åpent landskap. Erfaringen er at konfidensialitet og taushetsplikt ikke behøver være problematisk, men at løsningen kan gjøre de ansatte mer slitne.
Seoul: Vinge-partner Cecilia Möller Norsted var blant foredragsholderne som diskuterte hvordan fremtidens advokatfirmaer vil se ut under en seanse på IBA-konferansen i Seoul nylig.
Et av temaene som kom opp var diskusjonen åpent landskap vs. cellekontorer.
Annonse
I Vinge satt alle advokatene på egne kontorer inntil en midlertidig flytting gjorde at advokatfirmaet valgte en annen løsning.
– Det var ikke så vanskelig å overbevise folk når de visste at det åpne kontorlandskapet skulle være midlertidig for to år, sa Norsted.
Selv ble hun positivt overrasket over hvor bra det fungerte.
– I begynnelsen likte jeg det virkelig – og tenkte at jeg aldri ville gå tilbake til å ha eget kontor. Det blir mer dynamisk og lettere raskt å sette opp ting. En del av meg synes fremdeles åpent kontorlandskap er fremtidens eneste løsning.
Hun har likevel også gjort seg noen negative erfaringer.
- Jeg merker nå etter en stund at jeg blir mer sliten enn før. Likevel fungerer det noenlunde greit fremdeles, sa Norsted.
Hun tilla at det ikke er særlig bråkete, eller utfordringer med tanke på konfidensialitet.
I de midlertidige kontorene har firmaet noe mindre plass enn det de tidligere hadde. Som en erstatning har de investert i elektriske scootere, massasjestol, og Playstation 4.
– Små ting som kan gjøre at de ansatte liker seg enda bedre på jobb, sa Norsted.
Og blir det så egne kontorer eller åpent landskap når Vinge om halvannet år flytter inn i splitter nye kontorer?
– Det blir nok en kombinasjon av begge deler. For cirka halvparten av advokat-arbeidet fungerer åpent landskap utmerket, men for den andre halvdelen må man konsentrere seg skikkelig. Da er ikke åpent landskap ideelt, sa Vinge-partneren.
- Helt fantastisk
Timothy Gordon fra Gilbert + Tobin i Sydney i Australia påpekte at han så debatten fra to ulike ståsteder.
– Nå jeg skal lede teamet mitt, er åpent landskap helt fantastisk. Du har hele tiden en forståelse hva teamet jobber med, hvem som er stresset, hvem som har for mye å gjøre, hvem som ikke har nok å gjøre, og så videre. Selv hvis du prøver, kan du ikke unngå å hele tiden være i kontakt med teamet ditt, sa Gordon.
I rollen som advokat er det ifølge ham derimot ganske utfordrende.
– Ikke på grunn av jobben i seg selv, men fordi folk hele tiden vil prate med deg. Du vil bli overrasket over hvilke mentale sperrer de fysiske sperrene kontordører skaper. Fra et team-perspektiv er åpent landskap flott. Ser jeg mer egoistisk på det, er det distraherende.
Hva med taushetsplikten?
Et tilbakevendende spørsmål i debatten, er hvordan man kan ivareta konfidensialitet og taushetsplikten i åpent kontorlandskap.
– Jeg synes egentlig ikke det er noe problem. Advokatene våre har god dømmekraft for hva de kan ta i åpent landskap og ikke, sa Gordon.
– Du vil ende opp med å forlate pulten din mye mer enn om du har et eget kontor.
– Hvis jeg skulle flytte i morgen, ville jeg tenkt meg om. De er på en måte både bedre, og verre med åpent landskap enn cellekontorer. Og vi sparte ikke noe penger på å droppe egne kontorer, selv om det kan være et argument for mange. Men jeg ville nok likevel endt opp med åpent landskap, sa Gordon.