Advokat Ali Afshar.

Vil ha søkelys mot iransk virksomhet på norsk jord

Det er på tide at norske myndigheter tar mer tak i den iranske etterretningsvirksomheten og overvåkningen av norske borgere som skjer her i landet, skriver advokat Ali Afshar i dette innlegget.

Publisert

Iranere tok som kjent til gatene etter at Mahsa Amini, en ung kurdisk kvinne, ble arrestert av det såkalte moralpolitiet i hovedstaden Teheran. Demonstrasjonene har nå nådd hele Iran. Rundt om i verden demonstreres også til støtte for det iranske folks kamp mot regimet.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens meninger.

Torsdag den 25. november fattet FNs menneskerettighetsråd vedtak om at det skal opprettes et internasjonalt utvalg som skal granske alle menneskerettsbrudd knyttet til iranske sikkerhetsstyrkers håndtering av de pågående demonstrasjonene.

Norge er for tiden ikke medlem av FNs menneskerettighetsråd, men menneskerettigheter er en grunnstein i norsk utenrikspolitikk. Det er derfor i vår interesse at menneskerettighetene styrkes, og at FNs organer, som jobber med å fremme disse, fungerer best mulig.

Iransk virksomhet på norsk jord

I lys av situasjonen i Iran og menneskerettighetsrådets vedtak burde også Norges øyne rettes mer mot det iranske regimets brutalitet, i alle fall iranernes virksomhet på norsk jord.

En ambassades fremste oppgave å ivareta sitt hjemlands interesser overfor vertslandets regjering og å fremme forbindelsene mellom de to land. Den iranske ambassaden i Oslo tar definitivt ansvar for å fremme det iranske regimets interesser, men skal vi fortsette å akseptere deres metoder?

I oktober 1993 ble forlagssjef William Nygaard i Aschehoug skutt utenfor sin egen bolig. Irans åndelige leder ayatollah Khomeini hadde avsagt en dødsdom over forfatteren Salman Rushdie og hans forleggere og oversettere.

Politiet hadde mistanke om at folk med tilknytning til ambassaden i Oslo hadde medvirket til attentatet, og i 2021 siktet politiet en høytstående, tidligere iransk diplomat ved landets ambassade i Oslo for medvirkning til drapsforsøket på William Nygaard.

- Rekrutterte informanter i Norge

Etter drapsforsøket mot Nygaard ble overvåkingen av det iranske ambassademiljøet kraftig opptrappet. Den intensiverte overvåkningen førte til at aktiviteten til diplomaten Mohammad Movahed ble avslørt i mars 1994.

Han arbeidet med å gi landsmenn pass og visum, men rekrutterte flere av dem som kurerer og informanter. Det kom fram at flere iranere som hadde fått asyl i Norge, i realiteten jobbet for regimet og infiltrerte opposisjonsmiljøene. Da dette ble avslørt ble Movahed utvist fra Norge.

Mohammad Loloei kom til Norge i 2008. I 2018 ble han avslørt som agent for iransk etterretning. Han er norsk statsborger og ble idømt syv års fengsel i Danmark.

Retten fant det bevist at Mohammad Loloei visste at han hjalp en iransk etterretningstjeneste med å forberede drapet på en iransk opposisjonell og familiefar, bosatt i en dansk småby. Loloei soner nå i Halden fengsel. Han ble utvist fra Danmark for alltid.

Diplomat hoppet av

Den tidligere høytstående diplomaten Mohammad Reza Heydari hoppet av fra ambassaden i Oslo og fikk politisk asyl i Norge. Heydari bekreftet overfor NRK at Iran driver omfattende spionasje mot den iranske opposisjonen i Norge.

PST har i flere åpne trusselvurderinger pekt på Iran som et land som driver med flyktningspionasje og aktiv etterretningsvirksomhet i Norge.

Borgarting lagmannsrett har i sak LB-2014-066966 lagt til grunn at iransk etterretning også følger nøye med på kristne og kristne forsamlinger og at de nøye overvåker iranske flyktninger i vestlige land.

Av det ovennevnte fremkommer at det ikke kan være tvil om at iranske myndigheter, med hjelp av den iranske ambassaden i Oslo, de siste 30 årene har drevet med utstrakt etterretningsvirksomhet i Norge.

Mener stortingspresidenten blandet seg inn

Norges ambassadør i Teheran ble lørdag 24. september innkalt på teppet av iranske myndigheter. Iranerne mener stortingspresident Masud Gharahkhani har blandet seg inn i iranske forhold, ved å ha postet en video på Twitter, der han viser sin støtte til det iranske folk etter drapet på Mahsa Amini og andre demonstranter.

Ambassadøren i Teheran ble nylig på ny kalt inn til møte som en følge av at Gharahkani fortsetter å være kritisk til det iranske regimet.

Iranerne reagerer således resolutt som følge av Gharahkhanis uskyldige ytringer.

Det er på tide at norske myndigheter tar mer tak i den iranske etterretningsvirksomheten og overvåkningen av norske borgere. Uten en fysisk ambassade i Oslo kan diplomatiet fortsatt fremmes.

Som et minimum bør i alle fall regimets informanter som har fått asyl i riket identifiseres og utvises.

LES OGSÅ: Irans ambassadør i Norge svarer: - Vi avviser på det sterkeste denne oppdiktede historien

Powered by Labrador CMS