– Alle aktører skal vise respekt for hverandre, uavhengig av alder, erfaring, sakstype eller geografisk tilhørighet, sier Victoria Westrum.

ATFERD I RETTEN

– Trist om unge slutter som følge av ufine motparter

– Det er viktig at advokater, særlig unge, sier fra hvis man opplever dårlig oppførsel i retten, sier leder av Yngre forsvarere, Victoria Westrum. Hun mener det er flere faktorer som spiller inn på hvordan advokater ter seg.

Publisert

– Dette er definitivt et aktuelt tema, sier Elden-advokat og leder av Yngre forsvarere, Victoria Westrum, når Advokatbladet møter henne for å snakke om advokaters tone og atferd overfor hverandre.

– Min erfaring er at det avhenger av sakstype. I straffesaker opplever jeg motparten, altså påtalemyndigheten, som respektfull overfor min rolle som forsvarer. Man lar hverandre gjøre jobben sin. I sivile saker med privatrettslige spørsmål, er konfliktnivået ofte veldig høyt, eksempelvis i foreldretvister. I slike saker er min oppfatning at enkelte advokater bidrar til at konfliktnivået eskalerer unødvendig fordi man skal gå i kampen for klienten, samtidig som man kanskje mister litt av synet hva som er god etikk, fortsetter hun.

Selv var Westrum nylig prosessfullmektig i en barnevernssak, hvor hun ble utsatt for omfattende hersketeknikker fra motpartens advokat. Hennes løsning ble å adressere den ugreie oppførselen i åpen rett.

– Det er viktig at advokater, særlig unge, sier fra hvis man opplever dårlig oppførsel i retten. Om det passer seg kan man ta det opp muntlig, eventuelt sende en e-post i etterkant. Det er også viktig å snakke internt om hva som er uakseptabel oppførsel i retten. Det vil være trist om unge i bransjen slutter fordi de får dårlige erfaringer som følge av ufine motparter.

– Må velge egen stil

Westrum påpeker at alle advokater har et ansvar når det kommer til oppførsel, både med tanke på hvordan man selv opptrer, og med tanke på hva slags atferd man velger å akseptere.

– En ting er at jeg skal gjøre en god jobb, men jeg ønsker også at andre skal oppfatte meg som en god aktør, sier hun.

Både sakstype, aldersforskjell og ulike kulturer i retten på ulike steder i landet, er faktorer som kan påvirke hvordan advokatene ter seg, ifølge Elden-advokaten.

– Til syvende og sist må hver enkelt advokat bestemme seg for hva slags stil man ønsker å ha. Noen er veldig pitbull i tilnærmingen og mener det er det beste for klienten, mens andre legger seg på en roligere linje hvor man kanskje blir tatt mer på alvor når man først velger å si noe. I retten er det en god miks.

Vanskelig balanse

Westrum mener rettssalen er en god læringsarena for å erfare hvordan man selv vil – og ikke vil – opptre som advokat.

– Åpenbart vil det være saker som involverer mange følelser og som har et høyt konfliktnivå. Da er spørsmålet om advokaten skal bidra til å øke konfliktnivået eller bidra til å dempe det. Det er kanskje der advokatens atferd særlig vil spille inn. Man kan gjøre saken verre ved å bidra til at den eskalerer. Samtidig risikerer man å havne litt i skvis, hvis motpartens strategi er å være veldig frempå mens man selv sitter stille i båten. Kanskje vil man da oppleves passiv av egen klient. Det er en vanskelig balansegang, sier hun og legger til:

– Tydelig ledelse fra dommeren er også viktig, og hvis det er ufin oppførsel mellom aktørene i retten, bør dommeren ta ordet og si fra.

 

Yngre forsvarere

  • Et fast utvalg under Forsvarergruppen.
  • Gjennom høsten står flere sosiale og faglige arrangementer på programmet, deriblant foredrag med Sulland-advokat Marit Lomundal Sæther om de første rettssakene.
  • Utvalget ledes av Victoria Westrum med Sunniva Yde Aksnes som nestleder. Øvrige medlemmer er Sofie Faye, Thea Ekran Gustavsen, Thea Haugen Jansen, Jonathan Leifsson de Lange og Iqra Tahir.
Powered by Labrador CMS