Arild Hermstad er nestleder i MDG.
- Burde heller brukt 75 millioner på å gi advokater en anstendig lønn
MDG synes det er drøyt at regjeringen vil bruke penger på å reversere domstolsreformen, i stedet for å øke lønnen til advokater som jobber på offentlige rettshjelpssatser.
- Vi krever nå at Advokatforeningen får en årlig rett til forhandlinger, og får økt salærsatsen sin i neste statsbudsjettrunde, før situasjonen utvikler seg i en enda verre retning, sier nestleder Arild Hermstad i MDG.
Da MDG la frem sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2022, la partiet opp til en økning av salærsatsen på om lag 238 kroner pr. time.
- Dette er omtrent seks ganger mer enn regjeringens økning, som kom etter forliket med SV, sier Hermstad.
Som kjent økte Ap- og Sp-regjeringen rettshjelpssatsen med 36 kroner for 2022 etter at de to partiene overtok regjeringsmakten i fjor høst. Satsen er nå på 1121 kroner pr. time.
- Alle må få mulighet til å få juridisk bistand
- En lav offentlig salærsats går på rettssikkerheten løs. Det er viktig at advokater kan ta oppdrag for de som ikke har mulighet til å betale for rettshjelp selv. Rett til juridisk hjelp skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av inntekt, sier Hermstad.
MDG ønsker ikke et samfunn hvor de med store ressurser har langt større mulighet til å bruke jussen enn de med mindre økonomiske muskler, understreker han.
- Derfor må alle ha mulighet til å få juridisk bistand. Det er årsaken til at vi i vårt alternative statsbudsjett satte av seks ganger så høy økning i salærsatsen som regjeringen gjorde etter budsjettforliket med SV.
Han viser til tall fra Advokatforeningen som dokumenterer at mange advokater i praksis går i minus ved å drive med fri rettshjelp.
- Dette spesielt om de opererer i distriktene, hvor det kan være store reiseutgifter, og hvor de ikke får nok penger til å dekke grunnleggende utgifter i forbindelse med oppdragene. Det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet ikke prioriterer salærsatsen ettersom den lave satsen mest av alt svekker rettssikkerheten til folk i distriktene, sier Hermstad.
- Reversering vil svekke rettssikkerheten
At regjeringen vil bruke penger på å reversere domstolsreformen, overrasker ham.
- På toppen av det hele vil regjeringen gå inn for å bruke 75 millioner på å reversere domstolsreformen, som i følge faglige instanser vil svekke rettssikkerheten til folk i by og land ytterligere. Disse pengene kunne heller vært brukt på å gi advokater over hele landet, som gjør viktig arbeid, en anstendig lønn.
Frp og MDG stemte i desember 2021 for et forslag i Stortinget om å gi Advkatforeningen forhandlingsrett om fastsettelse av salærsatser.
- Advokatforeningen representerer bransjen og er noen av de som kjenner situasjonen i retts-Norge best. Det er derfor helt naturlig at de må få sitte ved forhandlingsbordet når salærene fastsettes, sier Hermstad.
Kommunikasjonssjef Yngve Brox i Domstoladministrasjonen har tidligere uttalt til Advokatbladet at det vil koste mellom 70 og 75 millioner kroner å reversere domstolsreformen, og at det vil være «en vanvittig stor jobb».
Mehl skiftet mening
MDG viser til at justisminister Emile Enger Mehl i 2017, som stortingsrepresentant, i et skriftlig spørsmål til justisministeren spurte om den daværende regjeringen «ville vurdere ulike modeller med mål om å inngå en avtale om reelle årlige forhandlinger mellom staten og Advokatforeningen om salærsatsen og stykkprissatsene i tilknytning til ordningen med fri rettshjelp og bistand i straffesaker».
- MDG synes det er skuffende at justisministeren tilsynelatende har snudd helt i sine meninger nå som hun er justisminister. Situasjonen har nå gått så langt at Advokatforeningen ønsker Riksmekleren på banen, sier Hermstad.
Han viser til at salærsatsene har stått tilnærmet stille de siste tjue årene.
- Vi kan ikke få oss selv til å tro at en slik tilstand ikke vil få konsekvenser for muligheten til juridisk hjelp for sårbare grupper. De som vil lide mest er sårbare grupper som innsatte, aleneforeldre og andre i vanskelige livssituasjoner.