Direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, foran Oslo tingrett.
Foto: Kari Hegstad
Domstolene får 200 millioner kroner ekstra i 2025 – dette skal pengene brukes på
- Et godt budsjett for domstolene, sier DA-direktør Sven Marius Urke, som opplever en økning på drøye seks prosent i budsjettforslaget for 2025. Ungdom, IT og oppussing er blant satsningsområdene.
Mandag la regjeringen frem sitt forslag til neste års statsbudsjett, hvor justissektoren gis et løft på en rekke områder.
Særlig politi, påtale og kriminalitetsbeskjempelse prioriteres høyt, og gis økte midler på nesten tre milliarder kroner totalt.
Denne satsningen ble lekket i forkant av fremleggelsen av budsjettet, i liket med regjeringens varslede forslag om å øke den offentlige rettshjelpssatsen med 50 kroner.
Også domstolene gis et løft i 2025.
Regjeringen foreslår å øke domstolenes budsjettpost med om lag 200 millioner kroner - fra 3,2 til 3,4 milliarder kroner, noe som gir en økning på nær seks prosent for kommende år.
- Selv om vi får et godt budsjett i 2025, er det fortsatt nødvendig med streng prioritering innenfor domstolenes budsjetter, uttaler direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen.
Regjeringens konkrete domstolsprioriteringer
I det foreslåtte budsjettet oppgir regjeringen følgende satsningsområder for domstolene:
- 50 millioner kroner til å sikre stabil og sikker drift av IT-systemene i domstolene.
- 14,2 millioner kroner til å videreføre digitaliseringsprosjektet «Elektronisk
samhandling i straffesakskjeda» (ESAS), som i perioden 2022-2024 har fått bevilget til sammen 111,7 millioner kroner.
- 6,5
millioner kroner til tilrettelegging for lyd- og bildeopptak på alle
rettssteder.
- 19,5
millioner kroner til oppgradering av domstollokaler.
- 10,8
millioner kroner til å sikre minimum to embetsdommere på hvert rettssted.
- 50,3 millioner kroner til opprettelse av fem nye tingretter.
- 11,1
millioner kroner til etablering av et hurtigspor for behandling av straffesaker i
Oslo der gjerningspersonen er under 18 år.
Glade for IT-satsning
Særlig regjeringens IT-satsning er Urke og Domstoladministrasjonen fornøyde med.
- Vi er glade for at Regjeringen foreslår å bevilge nødvendige midler til stabilitet og sikkerhet på våre IT-systemer. Domstolene må være tilgjengelig hver eneste dag. Før vi kan begynne å utvikle nye tjenester som gjør domstolene enda mer tilgjengelige og effektive, må vi ha denne «grunnmuren» på plass, sier Urke.
Han mener domstolene vil ha behov for friske midler i tiden som kommer.
- Domstolene har tatt store løft innenfor rammen av egne budsjetter de senere årene, blant annet for at flest mulig tinghus har en akseptabel standard for brukere og ansatte, påpeker han.
Etterlyser nasjonal satsning for unge tiltalte
Også prioriteringen av saker med unge tiltalte i Oslo trekkes frem som positiv, selv om Urke samtidig understreker at de helst skulle sett at denne satsningen var nasjonal.
- Vi er glade for regjeringens satsing for å styrke domstolenes kapasitet til å håndtere økningen i ungdomskriminalitet. Vi forstår at det trengs en spesiell satsing i Oslo, som har en høy andel av disse sakene, erkjenner han.
Likevel er dette like fullt en nasjonal utfordring.
- Cirka 75 prosent av disse sakene er i andre deler av landet enn Oslo. Vi håper derfor at Stortinget utvider denne satsingen, slik at også de øvrige domstolene får bedre kapasitet til å håndtere saker som involverer unge tiltalte så raskt og effektivt som mulig, sier Urke.