Høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie skal få to nye kollegaer.

Søkerlisten er klar – sjekk hvem som vil bli høyesterettsdommer

To dommerembeter i Høyesterett blir ledige i 2025. Blant totalt ti søkere, jobber to i dag som advokater. 

Publisert Sist oppdatert

Mandag utløp søknadsfristen for to ledige dommerembeter i Høyesterett. Både Hilde Indreberg og Wilhelm Matheson går nemlig av av med pensjon i løpet av 2025, og deres sko skal fylles.

Av den offentlige søkerlisten som ble publisert tirsdag, ble det klart at ti personer har meldt interesse for embetene.

Av disse er seks kvinner og fire menn, og to av dem jobber i dag som advokater. Halvparten av søkerne bor for tiden i Oslo.

Dette er søkerne:

  1. Inna Tufekchi (38), advokat i  LLC Telecard-Prilad
  2. Vibeke Løvold (52), lagdommer i Borgarting lagmannsrett
  3. Torunn Elise Kvisberg (57), lagdommer i Eidsivating lagmannsrett
  4. Anne Cathrine Haug-Hustad (45), lagdommer i Borgarting lagmannsrett
  5. Susann Funderud Skogvang (49), lagdommer i Hålogaland lagmannsrett
  6. Tonje Vang (50), lagmann ved Borgarting lagmannsrett
  7. Marius Emberland (54), professor ved Handelshøyskolen BI
  8. Thomas Chr. Poulsen (45), lagdommer i Borgarting lagmannsrett
  9. Omar G. Dajani (52), ekspedisjonssjef ved skattelovavdelingen i Finansdepartementet
  10. Erlend Haaskjold (51), advokat i Schjødt
  11. Mer informasjon om hver enkelt finner du nederst i saken.

Fire har søkt to ganger i år

Til sammenligning var det elleve søkere sist gang det ble utlyst to ledige embeter, som var i februar 2024.

Tre av de elleve var advokater: Bettina Banoun i Wiersholm, Erlend Haaskjold i Schjødt og Marius Stub i Regjeringsadvokaten.

Ingen av dem endte opp med å bli tildelt embetene den gang, og nå har altså Haaskjold prøvd lykken på ny.

Det samme gjelder lagdommerne Anne Cathrine Haug-Hustad, Torunn Elise Kvisberg og Thomas Chr. Poulsen, som alle søkte tidligere i år, og som nå søker igjen.

Seks nye dommere på tre år

2025 blir tredje år på rad at Høyesterett utnevner to nye dommere. 

I juni i år ble nemlig Eyvin Sivertsen og Christian Lund utnevnt til nye høyesterettsdommere, mens Are Stenvik og Thom Arne Hellerslia kom til i juni i fjor.

Ergo blir dommerne som tiltrer i henholdsvis april og august neste år, den femte og sjette nykommeren i Høyesterett på seks år.

Dommere i Høyesterett utnevnes av Kongen i statsråd etter innstilling fra Innstillingsrådet for dommere. Lønn for dommere i Høyesterett er for tiden 2.137.700 kroner.

Det er uvisst når innstillingen ventes å komme.

Borgarting er tungt representert

Anne Cathrine Haug-Hustad.

Av de ti søkerne som har meldt interesse i denne omgang, er seks lagdommere ved ulike lagmannsretter i Norge. De fleste ved Borgarting i Oslo.

En av dem er Anne Cathrine Haug-Hustad (45), som har vært dommer i Borgarting i fem år. 

Ved siden av dommerstillingen er hun utvalgsmedlem i Klagenemnda for industrielle rettigheter, varamedlem i Riksvalgstyret, nemndsleder for Transportklagenemnda og sensor ved Universitetet i Oslo. Bak seg har hun også flere år som advokat hos Regjeringsadvokaten.

En annen som har søkt seg fra Borgarting til Høyesterett, er Vibeke Løvold (52).

Der har hun vært sammenhengende siden 2011. Hun kom til domstolen fra Justisdepartementets lovavdeling, der hennes spesialfelt var gjeldsforfølgningsrett, panterett, sivil- og straffeprosess.

Løvold har også vært advokatfullmektig hos Regjeringsadvokaten, dommerfullmektig i Ytre Follo tingrett og konstituert lagdommer ved både Borgarting og Hålogaland tidligere i karrieren.

Tonje Vang

Tidligere utredere i Høyesterett

Også Tonje Vang (50) jobber i dag ved Borgarting lagmannsrett, hvor hun siden 2017 har hatt en stilling som lagmann uten avdelingslederansvar. 

Før hun begynte som lagdommer i Borgarting i 2011, jobbet hun i fem år som advokat i Orkla. Hun har også vært dommerfullmektig ved Øvre Romerike tingrett, og tilbragt fire år som utreder i Høyesterett.

Den siste Borgarting-kollegaen på søkerlisten er Thomas Chr. Poulsen (45), som har vært lagdommer i Oslo siden 2014.

Thomas Chr. Poulsen.

Dit kom han fra en stilling som juridisk rådgiver ved EFTA-domstolen i Luxembourg, hvor han tilbragte tre år.

I likhet med Vang, har også Poulsen på et tidspunkt i karrieren vært utreder i Høyesterett. Mens Vang avsluttet sin periode som utreder i 2006, begynte Poulsen samme år. Han ble værende frem til han flyttet til Luxembourg i 2011.

Da Eyvin Sivertsen og Christian Lund ble utnevnt til nye høyesterettsdommere tidligere i år, var Poulsen innstilt på tredjeplass etter de to. 

En samerettsekspert og en KrF-politiker

De to gjenværende lagdommerne som nå har søkt seg til Høyesterett, er bosatt i andre deler av landet enn Oslo – til forskjell fra de fire Borgarting-søkerne. 

Susann Funderud Skogvang.

Susann Funderud Skogvang (49) bor i Tromsø, og har siden 2014 jobbet som lagdommer ved Hålogaland lagmannsrett.

Hun kom til domstolen etter nesten ti år i akademia, hvor hun først var stipendiat, deretter førsteamanuensis og til slutt professor ved Det juridiske fakultet i Tromsø. Skogvang er ekspert på samerett, og har forsket og undervist blant annet innenfor same- og urfolksrett, menneskerettigheter og barnerett.

Tidlig i karrieren jobbet hun som advokat i Arntzen de Besche, som utvalgssekretær og utreder i Høyesterett.

Den siste lagdommer-søkeren er Torunn Elise Kvisberg (57), som bor på Lillehammer og har vært dommer ved Eidsivating lagmannsrett siden 2020.

Bak seg har hun flere år i politikken (KrF), og hun var blant annet politisk rådgiver både ved Statsministerens kontor, Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet under Kjell Magne Bondeviks to regjeringer tidlig på 2000-tallet. 

Hun har også jobbet som advokat i Norsk Hydro og i det Lillehammer-baserte advokatfirmaet Thallaug, og tilbragt syv år som dommer ved Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Erfaring fra departementene

Marius Emberland.

En annen søker med lang fartstid i akademia, er Marius Emberland (54), som i høst har rundet ett år som professor ved Handelshøyskolen BI. Han bor for tiden i Fetsund.

Emberland har tidligere hatt stillinger som forsker og førsteamanuensis blant annet ved Institutt for offenlig rett og på Senter for menneskerettigheter ved UiO, og som gjesteforsker ved New York University of Law.

I nesten femten år jobbet han som advokat ved Regjeringsadvokaten, i tillegg til at han de siste par-tre årene har vært utredningsleder ved Justis- og beredskapsdepartementet. 

Omar Dajani.

Også Omar G. Dajani (52), som bor på Fagernes i Valdres, har bakgrunn fra departementene. 

Siden 2016 har han vært ekspedisjonssjef ved skattelovavdelingen i Finansdepartementet, hvor han mellom 2004 og 2010 jobbet som seniorrådgiver og lovrådgiver. 

Dajani har i tillegg vært rådmann i Nord-Aurdal kommune og advokat i EY. I to år jobbet han som dommerfullmektig ved Indre Follo tingrett. 

Kun to advokater

Erlend Haaskjold.

De to siste på søkerlisten til Høyesterett jobber i dag som advokater.

Erlend Haaskjold (51), fra Oslo, har vært advokat i Schjødt siden 2021, og kom da fra Arntzen de Besche, hvor han jobbet i ni år. 

Han har også tilbragt tre år i Thommessen og ti år hos Regjeringsadvokaten, og var dommerfullmektig for Sorenskriveren i Stjør- og Verdal på slutten av 90-tallet.

Haaskjold var innstilt på fjerdeplass etter Thomas Chr. Poulsen da nåværende høyesterettsdommere Sivertsen og Lund ble utnevnt tidligere i år. 

Til slutt har vi Inna Tufekchi (38), som bor i Hamnvik og jobber som advokat i det ukrainske selskapet LCC Telecard-Prilad. 

Tufekchi har i tillegg erfaring som advokat i en bank, PJSC CB Privatbank, i Odessa i Ukraina.

Jussutdanningen tok hun ved Odessa National Law Academy mellom 2003 og 2008. 

Powered by Labrador CMS