Juridisk direktør i Yara, Kristine Ryssdal, og advokat i Aurlien Vordahl & Co, Damir Drace.

DEN VIKTIGE KLESKODEN

Mener advokaters antrekk bør tilpasses etter klientens forventninger

Flere advokater i ulike virksomheter forteller om hva man bør og ikke bør ha på seg på jobb.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av januar skrev Advokatbladet om hvordan klesantrekket er noe av det mange unge advokatspirer er mest nervøse for før sin første arbeidsdag i et advokatfirmaet.

I sosiale medier går debatten jevnlig om hva som er lov og ikke lov å på seg som en representant for bransjen.

Flere advokater Advokatbladet har snakket med, kjenner seg igjen i usikkerhetene som fremmes på sosiale medier, men selv om de fleste virker til å være enige om at profesjonell representasjon er avgjørende, er det litt ulike oppfatninger om enkelte klesplagg.

I et forsøk på å få klarhet i hva som er normen, har Advokatbladet forhørt seg med en rekke advokater i ulike virksomheter.

– Businessorientert

I Schjødt er kleskoden markert businessorientert, forteller partner Per Ristvedt.

– Den er tilpasset det våre klienter forventer fra advokater i et av Nordens største advokatfirmaer, sier han.

Elden-partner Belinda Boothby følger et råd hun har overhørt fra en av sine kolleger.

– Jeg opplever at vi er ganske jordnære og varierte i klesveien. Jeg har kolleger som går i alt fra jeans og hjemmestrikk til full dress. Folk kler seg etter situasjon og hvilken oppgave som skal løses, beskriver hun.

– Et typisk antrekk for meg i klientmøte, er dressbukse, dressjakke, en hvit t-skjorte og hæler. Jeg er heller «overdressed» enn «underdressed», men jeg er litt mer striglet av type. Antrekk farges ofte av hvilket rettsområde man jobber med. En gang hørte jeg en partner si at man ikke skal ha på seg klær man kan se opp i, ned i eller gjennom. Utover det er det ganske åpent.

Per Ristvedt og Belinda Boothby.

Frisker opp med boots

– Jeg har selv en ganske konservativ klesstil, men frisker gjerne opp med noen gode boots, sier juridisk direktør i Yara, Kristine Ryssdal.

Hun forteller at det er en viss forventning til hvordan man skal kle seg på jobb, uten at det har vært behov for å utarbeide detaljerte retningslinjer på området.

– Det er ikke så veldig stivt regulert, men det forventes at man går ordentlig kledd. Det kan variere litt etter forholdene. Skal man i forhandlinger, representere selskapet eller delta i eksterne møter, vil man naturlig nok kle seg litt mer formelt.

En naturlig rettesnor er å matche klientene eller samarbeidspartnerne man skal møte, forteller Ryssdal. Og er man på fabrikkbesøk er det naturligvis upassende med hæler og dress.

Kristine Ryssdal og Damir Drace.

– Pene klær gir troverdighet

– Hovedbudskapet er å kle seg etter dag og anledning. De fleste er pent antrukket i et advokatfirma, men det finnes muligheter for personlige uttrykk, sier advokat i Damir Drace i Aurlien Vordahl & Co.

– Hvis du er usikker, så er det bedre å være litt «overdressed» i starten. Etter noen uker og måneder får du en følelse av hva de andre gjør, og kan tilpasse deg deretter. Kleskoden varierer fra kontor til kontor, så det beste er å føle seg litt frem.

Drace forteller at klesstilen i advokatfirmaet varierer etter hva som står på dagsplanen.

– I klientmøter er det nærmest et krav om å se presentabel ut. For menn betyr det dress, eller en pen blazer med hvit skjorte. For kvinner er det bluse, skjørt, kjole eller lignende. Det er tradisjon i bransjen for å være pent kledd. Videre tror jeg det ligger mye troverdighet i å bruke pene klær.

– Dersom man skal jobbe på kontoret, er det vanlig med chinos og skjorte. Det er innafor å bruke jeans og en pen skjorte, men da foretrekker jeg heller chinos.

Powered by Labrador CMS