For første gang vil advokater og jurister få tilgang til et KI-verktøy som inneholder ikke bare norske lover, forskrifter og forarbeider, men også avgjørelser fra Høyesterett og internasjonale domstoler.
- At Gyldendal Rettsdata åpner for dette samarbeidet, viser at selskapet er ekstremt fremoverlent, sier Bosse Langaas, daglig leder i det norske teknologiselskapet Saga AI.
Selskapet har nå over hundre norske advokatfirmaer på kundelisten.
Advokatbransjen har lenge etterlyst muligheten til å ha rettspraksis i sine KI-verktøy. Lovdata har så langt vært tilbakeholdne. Nå vil altså brukere av konkurrenten Gyldendal Rettsdata få muligheten.
Deler API
Rettsdata har nå inngått trepartsavtaler om å dele rettskilder via en API med de fire teknologiselskapene Saga, Newcode.ai, Legora og Qura, som alle leverer KI-verktøy til advokatbransjen i Norge.
- Våre felles brukere vil kunne benytte vårt innhold i tek-selskapenes KI-løsning og hos oss, sier administrerende direktør Cecilie Bergenstjerna.
Dette er veldig gode nyheter for advokatene, påpeker hun.
Hun gir Bosse Langaas store deler av æren for å ha fått prosjektet i havn.
- Bosse og jeg begynte denne diskusjonen for snart to år siden. Rettsdata er nå komfortabel med å tilby rettskilder til profesjonelle brukere i en kvalitetssikret, lukket løsning, sier Bergenstjerna.
Rettsdata stiller klare betingelser til avtalene: Det vil for eksempel ikke være mulig å bruke rettskildene til trening av språkmodeller. Alle brukere må være profesjonelle og arbeide i et lukket system.
- Vi tillater ikke deling eller lagring utenfor avtalepartenes sikre IT-miljø, sier Bergenstjerna.
Ny legal research-seksjon
Langaas i Saga mener at det nye samarbeidet er en gamechanger.
- Dette er et kvantesprang for advokater og jurister som gjør det mulig å bruke kraften i de store språkmodellene til å behandle mye mer data. Du kan ta med deg mange flere dommer inn i saksarbeidet ditt enn du ville ha klart manuelt, sier han.
I Sagas KI-verktøy vil snart en ny legal research-seksjon være tilgjengelig der brukerne kan søke opp gjeldende lover, sentrale forskrifter, forarbeider, avgjørelser fra EFTA- og EU-domstolene og altså dommer fra Høyesterett.
- Du vil få en resultatliste, og kan velge å vekte avgjørelser eller andre rettskilder for å ta dem med deg videre i arbeidet. Advokatene vil kunne bruke en og samme arbeidsflate gjennom alle delene av saksforløpet, forklarer Langaas.
Man kan også be om en oppsummering av resultatene.
- I dette verktøyet, som i all annen juridisk bruk av kunstig intelligens, må du ta utgangspunkt i dine juridiske kunnskaper, og bruke den kompetansen du har til å vurdere kildene, sier Langaas.
Nyttig for de små
Blant Sagas kunder finnes det både store og små firmaer. At de små nå får tilgang til rettspraksis, er veldig bra, mener Langaas.
- Mange av firmaene jobber innenfor strafferett og barnevern. I denne typen saker har det kanskje en større samfunnsverdi å få teknologi til å fungere godt. Det er gledelig at det ikke bare er de største forretningsadvokatfirmaene som skal nyte godt av teknologiutviklingen, sier han.
Alt koster penger
Den nye løsningen har sin pris.
- Det er kostbart å sette opp teknologiske løsninger som tar hensyn til sikkerhet, GDPR og annet regelverk, både for teknologiselskapene og oss. Vi må kunne garantere at dataene er korrekte, og vi må ha et støtteapparat i bakhånd, ettersom oppetiden er 24/7. Så merkostnadene er betydelige, men vi tror at det både vil være etterspørsel og betalingsvilje, sier Bergenstjerna.
Saga fikk tilgang til Rettsdatas innhold rett før påske, og antar at dataene vil være tilgjengelig i deres løsning i begynnelsen av mai.
- Vi erfarer at interessen er betydelig, sier Langaas.
Vil gi alle lik tilgang
Rettsdata ønsker ikke å ta stilling til hvilket KI-verktøy som er best.
- Vi ønsker at profesjonelle jurister skal ha lik tilgang på teknologiske løsninger, slik at utviklingen kommer brukerne og det norske samfunnet til gode. Vi er aktive pådrivere, og er for eksempel medarrangør av TechTorget, men vi er forsiktige med å uttrykke hva vi mener, sier Bergenstjerna.
Den norske delen av Gyldendal feirer i år sitt 100-årsjubileum.
- Slagordet vårt er «historien fortsetter». Du blir ikke hundre år om du ikke hele tiden innoverer. Dette ligger i vårt DNA. Vi bruker en del energi på å følge med og på å sette brukeren i sentrum, sier Bergenstjerna.