Emma Lind er vararepresentant på Stortinget for Venstre, og er nå partiets justispolitiske talsperson.

STATSBUDSJETTET 2025

Venstre om femtilappen: - Ikke noe å rope hurra for

- Det er verdt å merke seg at salærsatsen fortsatt ligger langt unna Salærrådets anbefalinger, sier Venstres justispolitiske talsperson, Emma Lind.

Publisert Sist oppdatert

Emma Lind (V) er vara for stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik, som er i permisjon. Hun synes det er bra at regjeringen foreslår å øke rettshjelpssatsen med femti kroner til 1315 kroner.

- Det er bra, men ikke akkurat noe å rope hurra for. Det skulle bare mangle at regjeringen følger opp minimumskravene i avtalen som førte til at advokataksjonen ble avsluttet i sommer, sier Emma Lind.

Hun mener det er verdt å merke seg at salærsatsen fortsatt ligger langt unna Salærrådets anbefalinger, som for 2024 var på 1464 kroner. 

- Så det er fortsatt et gap som må tettes, før salærsatsen blir bærekraftig. Venstre har i sine alternative budsjetter de siste årene vært tydelige på at Salærrådets anbefalinger over tid skal nås, og vi kommer til å være like tydelige på dette denne høsten, sier Lind.

- Handler om likhet for loven

Dette handler ikke bare om at advokater som påtar seg oppdrag i saker mot det offentlige skal få skikkelig betalt, påpeker hun.

- Dette handler først og fremst om likhet for loven. Det handler om at enkeltindivider som skal ta sin sak opp mot det offentlige, skal kunne representerer av advokater som kan få økonomisk spillerom til å utgjøre en solid motmakt mot makta, sier Lind.

Hun mener det er beskrivende at timesatsen til Regjeringsadvokaten har økt fra 1600 kroner til 1850 kroner mellom 2022 og 2024.

 - Det er en segmentert skjevhet i systemet som gjør at man over tid har bygget ned Davids motstandskraft mot Goliat, som vi må jobbe aktivt for å løsne på. 

- Saker av stor betydning for den enkelte

Hun mener det er viktig å huske på at sakene det er snakk om, er av stor betydning for den enkelte. 

- Dette kan være den ene gangen i livet hvor en person kommer i møte med rettssystemet vårt, og hvor fundamentale spørsmål i denne personens liv skal avgjøres. Det kan handle om noe så viktig som å avgjøre om barnet ditt kan fortsette å bo hjemme hos deg. Om du får opphold i landet vårt. Om krav på og nivået på ytelser du skal leve på fremover. Det er snakk om saker av så stor betydning for den enkelte, og oppdrag som det er så viktig at advokater fortsetter å påta seg, at vi simpelthen ikke kan akseptere et system som delvis baseres på frivillighet og velvilje, sier Lind.

 

Powered by Labrador CMS