Geir Sviggum.

– Tillit og troverdighet er livsnødvendig for en bransje som vår, og vi tar det negative fokuset meget alvorlig

Skal man forebygge kvinneflukt, og samtidig sikre god balanse mellom jobb og fritid i advokatbransjen, er det særlig to ting som må på plass, ifølge Wikborg Rein-topp Geir Sviggum: God ledelse og god planlegging.

– Dette varierer naturligvis mye, og det vil være store forskjeller mellom personer, firmaer og regioner. Arbeidsbelastningen vil også svinge over tid, og det er viktig å benytte roligere perioder på en god måte, også når det kommer til atspredelse fra jobb, sier Sviggum.

Han er managing partner i Wikborg Rein, ledet tidligere firmaets kontor i Shanghai, og er flere ganger kåret til Norges beste internasjonale advokat.

Når det kommer til balansen mellom klientenes behov, krav til kvalitet og fornuftige arbeidstider, er dette i hovedsak arbeidsgivers ansvar, mener Sviggum.

– Det er firmaet, med ansvarlig partner og andre ledere, som er ansvarlig for å planlegge oppdrag på en måte som ikke medfører uakseptabel arbeidsbelastning for den enkelte. Det er også derfor ledere og mellomledere kurses i prosjektledelse, som er nødvendig for forutsigbarhet og fornuftig arbeidsutjevning. Så ligger det også ansvar på den enkelte til å planlegge bruk av sin egen tid, og da i økende grad etter hvert som man blir mer erfaren.

– Selv om jeg alltid har jobbet mye, har jeg fremdeles vært fotballtrener for flere årskull med barn. Det vil alltids være tid utenfor jobb, man må bare være bevisst på hva man bruker den tiden på. I den livsfasen jeg er i nå, er det mange personlige interesser som må nedprioriteres, men jeg har likevel mye tid som ikke brukes på jobb.

– Ensidig mediefokus

Samtidig erkjenner Sviggum at når advokatbransjen er gjenstand for negativ oppmerksomhet i pressen, slik den har vært gjennom høsten, er det en fare for at det over tid påvirker advokatstandens omdømme og tilliten til denne.

Veiskillet

Denne artikkelen er en del av Advokatbladets artikkelserie Veiskillet.

I 2025 treffer en rekke begivenheter og trender advokatbransje på likt:

Advokatloven trer i kraft, og rettsrådsmonopolet oppheves.

Bruken av kunstig intelligens brer om seg i bransjen, og firmaene må finne en god balanse mellom arbeid og fritid. 

Unge advokater ønsker i større grad å ta samfunnsansvar, og fokuset på bærekraft øker. 

Hvordan vil alle endringene forme fremtiden for bransjen?

– Tillit og troverdighet er livsnødvendig for en bransje som vår, og vi tar det negative fokuset meget alvorlig, understreker han.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre er å kommunisere saklig og lyttende med dem vi er avhengig av tillit fra; våre ansatte, våre klienter og regulatoriske myndigheter. Etter det massive og ensidige mediefokuset denne høsten, har vi hatt en faktabasert dialog med svært mange i og utenfor Wikborg Rein om ansattes arbeidsforhold.

– Vi har dokumentert vårt ESG-fokus internt og eksternt. Når uavhengige undersøkelser, som Prospera og Universum, viser at sosialt miljø troner øverst når jusstudentene vurderer sin fremtidige arbeidsplass, ville ikke Wikborg Rein vært Norges mest attraktive advokatfirma å jobbe i dersom mediedekningen hadde gitt et dekkende bilde av hverdagen hos oss. Sykefraværet i forretningsadvokatfirmaene er lavt sammenlignet med svært mange andre bransjer, og eksterne, anonyme medarbeiderundersøkelser viser høy trivsel.

Nå er Wikborg Rein opptatt av særlig to ting, påpeker han.

– For det første å balansere det bildet som er søkt skapt om bransjen ved bruk av fakta og empiri, samtidig som firmaet vil være ærlige og tydelige på at det tar alle negative enkelttilfeller alvorlig og daglig jobber med å optimalisere arbeidsmiljøet.

– Det viktigste kommunikasjonsarbeidet gjøres overfor ansatte, klienter og offentlige myndigheter. Det at alle de større firmaene engasjerer seg i tilsvarende arbeid, i samarbeid med Advokatforeningen, er det viktigste vi kan gjøre for å motvirke potensiell forringelse av tillit, omdømme og troverdighet.

Skulle gjerne hatt fasiten

Nok en gang slår Advokatforeningens bransjeundersøkelse fast at kvinner «lekker» ut av advokatbransjen når de er mellom tretti og førti år. 

Over nitti prosent av alle kvinnelige advokater på 27 år jobber i et advokatforetak, men så snart bevillingen er på plass, forsvinner de sakte, men sikkert ut av bransjen. Blant kvinnelige advokater på førti år, er andelen som jobber i et advokatfirma sunket til femti prosent. 

Hvorfor det er slik, skulle Sviggum gjerne hatt fasitsvaret på.

– Dette er et bransjeproblem globalt, og tallene er enda mer nedslående lesning i andre vestlige land enn i Norge. Dette er ikke en utfordring som skapes i advokatbransjen alene, men der vi inngår i en større kontekst av krav og forventninger til kvinner og menn i samfunnet, sier han.

– Advokatbransjen kan altså ikke løse denne frafallsutjevningen fullt ut på egen hånd, men gjennom god ledelse og god planlegging skal vi definitivt gjøre vårt! Bransjen har blitt mye bedre enn for bare noen år siden når det gjelder tilrettelegging for både kvinner og menn i de ulike livsfasene, sier han.

– Ikke tro på at bildet vil endres radikalt over natten

Å få bukt meg kvinneflukten fra bransjen, krever både kontinuerlig arbeid og langsiktighet, ifølge Sviggum.

– Noe kan forbedres med tilrettelegging, dialog, god ledelse og planlegging. Vi må også jobbe videre med å utforske det underliggende som går på motivasjon, og som peker tilbake på hvorfor lekkasjen er der, mener han.

– Vi har veldig mange kvinnelige stortalenter med en lysende karriere foran seg i Wikborg Rein. Disse vil de kommende årene innta sentrale posisjoner i vårt firma. På den måten vil de prege firmaets videre utvikling og bli forbilder for nye generasjoner kvinnelige advokattalenter. Men dette krever kontinuerlig arbeid og langsiktighet, jeg har dessverre ikke tro på at bildet vil endres radikalt over natten, verken i Norge eller internasjonalt.

Powered by Labrador CMS