– Det handler om å gjøre noe bra for samfunnet, sier advokat Ole Christian Hyggen.

Pro bono: Hjelper de små mot de store

Da han sluttet i Schjødt for å starte sitt eget firma, bestemte han seg for å ta samfunnsansvar ved å jobbe pro bono, og ved å donere en bit av overskuddet til et godt formål. I fjor gikk pengene til innkjøp av en overvåkingsdrone i Ukraina.

Publisert

– Schjødt er et flott firma med veldig mange flinke og hyggelige folk, men jeg ønsket meg en litt annen balanse mellom jobb og privatliv, og var tiltrukket av ideen om å være helt selvstendig og min egen sjef, sier Ole Christian Hyggen.

Han er spesialisert innenfor kontraktsrett og entreprise, og har også jobbet i Veidekke og i CMS Kluge. Da han for litt over tre år siden startet opp sitt eget firma på Aker brygge i Oslo, vedtok han retningslinjer om samfunnsansvar for virksomheten.

«Advokatfirmaet vil på jevnlig basis ta på seg pro bono-saker for privatpersoner eller ideelle organisasjoner som har liten eller ingen mulighet til å betale advokatkostnadene ved oppdraget», heter det der.

– Da jeg etablerte firmaet tenkte jeg både på hvordan jeg skulle profilere meg faglig, men også på hvilke verdier jeg ønsket å formidle. Pro bono-arbeid bør egentlig være en naturlig del av enhver advokatvirksomhet, synes jeg, og noe alle advokater bør gjøre. Vi har en kompetanse som folk og organisasjoner er avhengige av for å ivareta sine rettigheter gjennom rettssystemet, sier Hyggen.

Lett å hjelpe

Den første pro bono-saken firmaet påtok seg, var for en ballettskole i Oslo.

– Skolen var i konflikt om leieavtalen med en eiendomsutvikler som etter min mening ganske kynisk utnyttet sin posisjon, tok en urimelig høy leie og tolket kontrakten feil. De hadde åpenbart behov for en advokat. Jeg bistår dem nå løpende ved behov. Det er lett for meg å gi den hjelpen.

En annen sak han har påtatt seg pro bono i utgangspunktet, er for et lite håndverkerfirma som han mener er utsatt for urimelig behandling fra en byggherre.

– Motparten holder tilbake ganske store beløp, så håndverkerfirmaet er kommet i en skvis, og har ikke råd til å bruke advokat. Saken står for Oslo tingrett, og er berammet over sommeren.

I denne saken har han utsikt til å få betalt hvis han vinner frem, forteller han.

– Dette er en form for no cure, no pay-sak, eller slik advokater gjorde i gamle dager; man så an resultatet i saken før man fakturerte.

Felles for sakene han påtar seg pro bono, er at klienten er utsatt for urett fra en motpart som er mer ressurssterk, og at han er «ganske sikker» på at klienten har en god sak.

– Man må gjøre en vurdering av forholdsmessigheten ved innsatsen og forventet resultat. Men hvis du holder deg til fagområdet ditt, er det lettere å yte pro bono, for da ser du raskt om en sak har noe for seg eller ikke.

Støtter Ukrainas kamp

I firmaets retningslinjer heter det også at én prosent av overskuddet skal gå til et veldedig formål.

– Det er ikke snakk om mye penger, kanskje fem til ti tusen kroner i året. De to siste årene har jeg gitt til Fritt Ukraina.

Organisasjonen ledes av stortingsrepresentant Peter Frølich (H), og samler inn penger til støtte for Ukrainas væpnede styrker.

– Slaget om Ukraina er noe av det viktigste som skjer nå, etter min oppfatning, og jeg synes at arbeidet som Peter Frølich og organisasjonen gjør, er beundringsverdig. De legger ned en utrolig innsats, og alle pengene går direkte til å kjøpe inn utstyr til Ukraina.

Da han overførte penger sist, fikk han en personlig e-post fra Frølich.

– Han takket for pengene, og sa at for dette beløpet kunne de kjøpe en avansert overvåkningsdrone. Det opplevdes meningsfylt.

Hyggen har i retningslinjene også spesifisert at firmaet ikke vil påta seg oppdrag for selskaper som ikke opptrer som en seriøs og ansvarlig samfunnsaktør, at miljøhensyn skal vektlegges i alle beslutninger i driften av firmaet, og at firmaet skal være medlem av Advokatforeningen, og underlagt foreningens krav til etterutdanning og etikk.

Powered by Labrador CMS