– Jeg har alltid ett eller flere pro bono-oppdrag gående, og jobber hovedsakelig med IT-anskaffelser og personvern-saker, sier Jan Sandtrø.

PRO BONO

– Tenk hvis alle satte av én prosent av arbeidstiden

Teknologiadvokat Jan Sandtrø synes det burde være mye enklere å finne frem til advokater som påtar seg oppdrag pro bono, og at alle advokater bør bidra mer.

Publisert

Jan Sandtrø driver som solo-advokat i Oslo på sjette året, og har en fortid i flere store advokat- og teknologiselskaper. Han mener det er rom for et økt pro bono-engasjement blant norske advokater.

– Temaet engasjerer meg, for vi vet jo at terskelen for å få rettshjelp er høy, og behovet stort. Tenk hvis alle firmaer for eksempel satte av én prosent av arbeidstiden til pro bono-arbeid. Et firma med tre hundre advokater ville da ha kunnet bidra med 4500 timer i året. Det kunne ha betydd enormt mye for mange mennesker, sier Sandtrø.

Nå som forskjellene i verden øker, bør advokater bidra i større grad for å gi noe tilbake til samfunnet. Det har de råd til, mener han.

– Det er bra at advokatfullmektigene får erfaringer, livsvisdom og prosedyreerfaring ved at de store firmaene tar pro bono-saker i retten. Men firmaene bør bidra på alle nivåer, og også de erfarne advokatene bør jobbe pro bono, ikke bare advokatfullmektigene, ettersom dette vil gi mer verdi for de som trenger det, sier Sandtrø.

At advokatfirmaene rådgir og bistår veldedige organisasjoner er bra, mener Sandtrø.

– Men antallet veldedige organisasjoner er begrenset, og de som kanskje trenger det mest, er de man kan bidra direkte til.

Halvhjertet innsats

En person som trenger rettshjelp, men ikke har råd til å gå til en advokat, vil ha et svare strev med å finne frem til en advokat som kan være villig til å påta seg oppdraget pro bono, påpeker han.

– Vanlige folk kjenner ikke begrepet pro bono, og det er vanskelig å finne frem til advokater som vil hjelpe. Selv har jeg et nettverk som jeg henviser til, om noen tar kontakt. Her kunne Advokatforeningen kanskje bidratt i større grad med informasjon, men også advokatfirmaene kan være mer frempå.

Han berømmer studentrettshjelpstiltakene som gir rettshjelp til enkeltpersoner.

– Men hvorfor skal studentene være flinkere enn advokatene? Kanskje kunne de store advokatfirmaene også tilby hjelp til enkeltpersoner, og sørge for å informere om dette på nettsidene sine? Advokatvakten er et godt tilbud, men dette er ikke nok.

I USA og Storbritannia er det en større bevissthet rundt advokaters pro bono-arbeid, mener Sandtrø.

– Sammenlignet med USA, blir innsatsen her hjemme litt halvhjertet.

– Pynter på inntrykket

Mange advokatfirmaer skriver om sitt pro bono-engasjement på nettsidene sine, men det er ikke alltid at kartet stemmer med terrenget, ifølge Sandtrø.

– Jeg kjenner til tilfeller der advokatfirmaer ikke har jobbet aktivt for organisasjonene de forteller at de samarbeider med. Kanskje det burde ha vært et krav om en årlig redegjørelse, slik store selskaper må gi en redegjørelse i henhold til åpenhetsloven, foreslår han.

Sandtrø understreker at han ikke ønsker å rette en pekefinger mot noen i bransjen.

– Jeg er kanskje ikke flink nok til å jobbe pro bono selv. Jeg ønsker egentlig bare å slå et slag for at vi alle bretter opp armene og yter vår skjerv.

Powered by Labrador CMS