Justitiarius Toril Marie Øie og advokat Tina Storsletten Nordstrøm i Høyesteretts møtesal i forbindelse med mottakelsen for nye møterettsadvokater i 2022.

Fikk økt respekt fra advokater etter at hun fikk møterett

Mange advokater føler seg trakassert av motpartens advokat. Tonen mellom advokatene i retten handler både om personlighet, stil, kjemi og erfaring, mener Tina Storsletten Nordstrøm.

Publisert

– Jeg tror mange klienter har en idé om at en advokat skal være brautende og mektig. Jeg har alltid sagt til mine klienter at jeg ikke er en sånn type, og at det ikke er noe motsetningsforhold mellom å gjøre jobben ordentlig og å ha en hyggelig tone. At man kan representere på en god måte og likevel være høflig. Det kan til og med være lurt og strategisk for å vinne frem.

Det sier Tina Storsletten Nordstrøm. Hun er ekspert på arbeidsrett og leder for Fagforbundets advokatvirksomhet. Kanskje husker Advokatbladets lesere henne også som tidligere leder av Advokatforeningens kvinneutvalg, nå Mangfoldsutvalget.

Nordstrøm opplever at det i all hovedsak er en konstruktiv tone mellom advokater som møter hverandre i retten, men at unntak forekommer.

– Jeg har vært med på saker hvor advokatene har kastet kappa for å vitne mot hverandre. Så det kan skjære seg også, fortsetter hun.

– Det er gjerne i de store komplekse sakene, krevende varslingssaker for eksempel, hvor advokatene kan ryke i tottene på hverandre.

Fartstid og pondus

Advokater som er uhøflige eller arrogante. Som ikke hilser ordentlig, eller ikke ser på motparten. Som bare driver skriftlig prosess og ikke er interessert i dialog. Som lager motbakke av småting og konfronterer fremfor å finne løsninger. Det er provoserende, ifølge Nordstrøm.

– Da kan det bli dårlig stemning. Også hvis man plutselig kommer med ny dokumentasjon eller anførsler det ikke er varslet om, eller fraviker rammeverket for saken som partene har blitt enige om på forhånd, da blir tilliten brutt. Miljøet er lite, og slike ting sprer seg, så man har lite å tjene på slik atferd i lengden.

Hvordan enkelte advokater møter motparten, handler både om personlighetstype, stil i retten og kjemi, men også erfaring.

– Når man blir eldre får man mer respekt basert på hva man har levert før. Etter at jeg fikk møterett for Høyesterett, opplever jeg at motpartens advokat ser på meg med andre øyne, selv om jeg føler meg lik. Det er en underlig forskjell der.

Styring viktig

I fagbevegelsen, hvor advokatene gjerne møter hverandre som motparter ofte, er det etablert tiltak for å forebygge dårlig stemning i arbeidsrettsmiljøet.

– Vi har både årlig seminarer sammen på tvers av organisasjonene, i tillegg til jevnlige møter. Hensikten er ganske enkelt å bli kjent som mennesker, slik at det forhåpentligvis blir enklere å skille sak fra person, sier Nordstrøm.

Fravær av god styring fra dommere kan også bidra til dårlig stemning i retten, påpeker hun.

– Under tydelig ledelse og tydelige føringer er det enklere for advokatene å slappe av.

Powered by Labrador CMS