Advokatforeningens leder Siri Teigum.

STATSBUDSJETTET 2025

Advokatforeningen kritisk til at det uavhengige Advokattilsynet omtales i forslaget til statsbudsjett

Advokatforeningens leder er glad for at avtalen som ble inngått da aksjonen ble avblåst følges, men understreker at Advokattilsynet må være et institusjonelt uavhengig organ.

Publisert Sist oppdatert

Som Advokatbladet omtalte tidligere i dag, er Advokattilsynet omtalt med en egen post i forslaget til statsbudsjett (kapittel 461).

Her heter det blant annet at gebyret til det nye Advokattilsynet - som erstatter Tilsynsrådet når advokatloven trer i kraft ved nyttår - er satt til 4500 kroner.

- Vi er glade for at advokatloven trer i kraft ved årsskiftet, men vi er kritiske til at Advokattilsynet har fått en egen post i statsbudsjettet. Tilsynet er og skal være uavhengig av staten. Det er hverken departementets eller Stortingets oppgave å foreslå hva gebyret til Advokattilsynet skal være. Det er styret i Advokattilsynet som skal fastsette dette, sier Advokatforeningens leder, Siri Teigum.

Øker satsen mer enn prisstigningen

Hun er fornøyd med at rettshjelpssatsen foreslås økt med femti kroner fra 1. januar.

- Dette er i tråd med avtalen vi inngikk med justisministeren i sommer. Økningen innebærer en opptrapping som er viktig, men det er fremdeles langt igjen til rettshjelpssatsen er på det nivået som Salærrådet har anbefalt, sier Teigum.

Salærrådet mener at en bærekraftig sats i 2024 burde ligge på 1464 kroner.

Teigum er glad for at regjeringen følger opp punktene i avtalen som avsluttet Advokatforeningens rettshjelpsaksjon i juli.

- En økning på femti kroner er tolv kroner mer enn prisøkningen. Samtidig foreslår regjeringen å sette av fire millioner kroner til utvalget som skal utrede hele ordningen med rettshjelpssatsen. Dette er bra, sier Teigum.

I forslaget til statsbudsjett omtales også at regjeringen innen mai 2025 vil forskriftsfeste at rettshjelpssatsen skal prisjusteres årlig, noe som også var en del av avtalen som ble inngått med Advokatforeningen.

Inntektsgrensen økes

I 2022 og 2023 ble inntektsgrensene for behovsprøvd rettshjelp oppjusterte. I fjor ble også formuesgrensene oppjustert. 

I desember i fjor vedtok Stortinget lov om endringer i rettshjelploven (ny modell for økonomisk behovsprøving). Nå tar departementet sikte på at den nye modellen for behovsprøvd rettshjelp vil tre i kraft i løpet av 2025, heter det i forslaget til statsbudsjettet.

- Vi noterer oss med glede at den vedtatte økningen i inntektsgrensen for rett til fri rettshjelp vil tre i kraft i løpet av neste år. Dette har stor betydning for tilgangen til rettslig bistand i viktige saker for folk flest, sier Teigum.

Powered by Labrador CMS