Camilla Sandvik Grande jobber mye med sirkulærøkonomi, en av pilarene i EUs Green Deal.

INTERNASJONALISERING

Rådgir virksomheter om grønn EU-juss: - Behov for mer spesialiserte advokater

– EU-retten er viktig innenfor miljøretten og i det grønne skiftet fordi utfordringene må løses globalt, sier senioradvokat Camilla Sandvik Grande i Advokatfirmaet Berngaard.

Det er ikke noe poeng å ha egne norske løsninger for å oppnå det grønne skiftet. Klima- og miljøproblemer er globale, og må løses globalt, sier Grande.

Hun har i en årrekke jobbet med grønn juss, først i sju år som seniorrådgiver i Miljødirektoratet, og nå i et års tid i Berngaard.

Grande jobber spesielt med rettslige problemstillinger knyttet til EUs Green Deal, en strategi og tiltakspakke for å løse klima- og miljøutfordringer på tvers av ulike samfunnsområder. Strategien er veldig ambisiøs, og inneholder mange gode regler for å oppnå et grønt skifte, mener Grande.

Særlig er hun imponert over EUs økodesignforordning, som har som mål å gjøre produkter mer bærekraftige.

Forordningen, som ennå ikke er vedtatt, skal fastsette konkrete krav blant annet til et produkts holdbarhet, til muligheter for ombruk, mulighet for reparasjon og vedlikehold og innhold av resirkulerbart materiale.

– Gjennom økodesignforordningen ser man på produkter på en helt ny måte. At produktene skal designes for å vare, synes jeg er veldig bra. Dette er virkelig et steg i riktig retning. Målet er å komme bort fra et samfunn der man kaster mye.

Forordningen vil regulere produkter som tekstiler, møbler, elektronikk og leketøy, for å nevne noen eksempler.

Flom av bestemmelser

Selv rådgir Grande aktører innenfor industri, vann- og avløpsbransjen og avfallsbransjen, områder der det stadig kommer nytt regelverk fra EU og EØS.

– Det er ikke noe nytt at EU regulerer miljø, avfall og sirkulærøkonomi, men vi ser hyppige og omfattende revisjoner av eksisterende regelverk. Også «Fit for 55» og de øvrige initiativene i Green Deal er blitt mye mer fremtredende de siste årene.

Flommen av nye og reviderte bestemmelser stiller nye krav til advokatene, sier Grande.

– Jeg mener at det er behov for mer spesialiserte advokater, nettopp fordi EU-regelverket er mer komplekst og utarbeidet etter en annen rettstradisjon. Så det er ikke bare å hoppe inn i det. For å kunne gi gode råd om hvordan virksomheter skal forholde seg til rammebetingelser og en rettstilstand i endring, må man i tillegg til å kjenne regelverkene godt, kunne se sammenhengen mellom regelverkene og ha kunnskap om implementeringen i norsk rett.

Tett på utviklingen

Hun følger med på de politiske prosessene i EU blant annet via kontakter, leser EUs nettsider, abonnerer på ulike nyhetsbrev og hører på podkaster om temaet.

– Jeg synes det er kjempespennende å rådgi virksomheter inn i det grønne skiftet. Det er krevende å holde seg oppdatert, men en viktig del av jobben.

Hun forteller at Advokatfirmaet Berngaard, som er et fullservicefirma, for tre år siden bestemte seg for å bli en sentral rådgiver inn i det grønne skiftet, og har satset målrettet på dette.

– Det ser vi nå resultater av. Vi har bygget opp sterk faglig kompetanse på hvordan det grønne skiftet vil påvirke ulike rettsområder. Satsningen har fått betydning for vår interne organisering, og for hvem vi forsøker å knytte til oss som samarbeidspartnere. Vi ser et økende behov for rådgivning innenfor feltet.

Sirkulæruka 23

I oktober arrangerte Berngaard «Sirkulæruka 2023», et arrangement over fire dager der eksterne foredragsholdere og firmaets egne advokater snakket om temaer som fremtidens tekstilindustri, teknologi som premiss eller fiende for det grønne skiftet, bærekraftig massehåndtering, ombruk av byggevarer og bærekraftsarbeidet i praksis. Det ble også arrangert en klesbyttekveld for ansatte og klienter.

Powered by Labrador CMS