Bård Ivar Koppang.
Foto: Selmer
Selmer-klienter stevner Gjensidige: Krever nesten 400 millioner kroner
På vegne av klientene har Selmer reist søksmål mot Gjensidige. Forsikringsselskapet stiller seg uforstående til det hele.
– Jeg kan bekrefte at vi har innlevert en stevning, men utover dette ønsker jeg ikke å gi flere kommentarer, sier Bård Koppang i Selmer. Han representerer Ousdal-klientene i søksmålet mot Gjensidige, som var forsikringsselskapet til Bull Årstad.
Domstolloven § 222 og advokatforskriften kapittel 2 stiller krav om sikkerhetsstillelse for den som skal utøve advokatvirksomhet, mens Regler for god advokatskikk krever profesjonsansvarsforsikring.
Forsikringsselskapet til Bull Årstad er altså Gjensidige. Kravet de har fått i fanget, er på om lag 390 millioner kroner.
Øystein Thoresen, kommunikasjonsdirektør i Gjensidige, stiller seg uforstående til det hele.
– Gjensidiges standpunkt, basert på den faktiske fremstillingen av saken som er offentlig tilgjengelig per i dag, er at det ikke er grunnlag for erstatningskravene, og at et eventuelt erstatningsansvar for Bull Årstad ikke er dekket, sier han til Dagens Næringsliv.
Vurderer å fremskynde
Haver representerer den andre gruppen av långivere. Ifølge Dagens Næringsliv
vurderer også Haver å stevne Gjensidige. Overfor avisen forteller advokat Toralf
Haver at advokatfirmaet fortsatt ser an forholdene.
- Det kan være at et eventuelt søksmål fra Selmers side vil forsere
tidspunktet, dersom vi vurderer det slik at det kan spare våre klienter for
sakskostnader, sier han.
Kriminalitetsforsikring?
Cato Aamodt, som er Advokatforeningens forsikringsmegler i Lockton Norway, har omfattende innsikt hva gjelder advokatfirmaer og deres forsikringsavtaler. Over 100 norske advokatfirmaer har plassert forsikringene sine via Lockton.
Overfor Advokatbladet har han tidligere uttalt at en alminnelig forsikringssum for et mellomstort firma varierer.
- Dette avhenger av flere momenter, som omsetning, antall ansatte, type klienter og fagområder. For et mindre advokatfirma vil forsikringssummen ofte være 40 til 60 millioner kroner.
- For de største firmaene, som primært driver med forretningsjuss, kan forsikringssummen være flere milliarder kroner, sier han.
Det er dessuten stor variasjon i typen forsikringer, ifølge Aamodt.
- Firmadekningen omfatter som et minimum den lovpålagte sikkerhetsstillelsen, samt profesjonsansvarsforsikring.
- Men mange firmaer har også utvidede forsikringer, fortsetter han.
Ifølge Dagens Næringsliv pågår det nå diskusjoner mellom Selmer og Gjensidige om hvorvidt en kriminalitetsforsikring, som er en utvidet forsikring, vil være anvendelig i saken. Men denne forsikringen skal visstnok ha en øvre grense på ti millioner kroner.
- En kriminalitetsforsikring dekker advokatfirmaets formuestap som følge av en straffbar handling, eller styreansvarsforsikring, som dekker ansvar for styreverv i virksomheter utenfor partnerskapet, forklarer Aamodt.
- Intet grunnlag
Så sent som i forrige uke motsatte også Bull Årstad seg kravene i saken.
– Det er verken rettslig eller faktisk grunnlag for kravene. Vi forstår innholdet i det de legger frem, men de tar feil, uttalte deres advokat, Harald Holm Glad,
Holm Glad anførte dessuten at kreditorene i saken forsøker å profittere på kriminelle handlinger.
- I realiteten er dette et krav om å profittere på kriminelle handlinger. Det kan man jo mene litt av hvert om, ikke bare juridisk. En ting er hovedstolen. For mange av kravstillerne er den helt eller delvis tapt. Men rentene er profitt. Vi anklager ikke kravstillerne for å være kriminelle, men det er problematisk å kreve fortjeneste av straffbare handlinger, uttalte Holm Glad.