Gjennom flere tiår skal den tidligere Bull Årstad-partneren Ousdal ha skaffet seg lånekapital fra investorer ved å tilby høye renter på 10–15 prosent, uten risiko.

Investor kommer med sterk kritikk av Bull Årstad i DN-intervju

- Det Bull Årstad skulle gjort, var å sørge for at Ousdal ble stanset, noe de hadde alle muligheter til. I stedet virker det som de bare har forsøkt å feie saken under teppet, sier en långiver. - Urimelig, svarer advokatfirmaet. 

Publisert Sist oppdatert

– Hadde Bull Årstad stanset Ousdal, ville jeg ikke gått inn med noen lån, og heller ikke tapt noen penger. 

Det sier eiendomsinvestor Egil Skjæveland i et ferskt intervju med Dagens Næringsliv. Mannen har i flere tiår utviklet og investert i eiendomsprosjekter på Nord-Jæren, og er en av de mer enn hundre kreditorene som sitter igjen med krav i kjølvannet av norgeshistoriens største advokatskandale. 

Gjennom flere tiår skal den tidligere Bull Årstad-partneren Ousdal ha skaffet seg lånekapital fra investorer ved å tilby høye renter på 10–15 prosent, uten risiko. Han garanterte for de innbetalte midlene med inneståelseserklæringer fra advokatfirmaet. Garantiene viste seg å være falske.

Selv har Skjæveland krav på anslagsvis ti millioner kroner, antar han.

«Forbannet» 

Overfor Dagens Næringsliv understreker investoren at han først og fremst er «forbannet» på advokatfirmaet Bull Årstad.

– Daglig leder sa bare til Ousdal at han måtte slutte med gråmarkedslån, uten at mer ble gjort. Ousdal sa ja, det skulle han. Men så fortsetter han og det skjer fortsatt ingenting. Bull Årstad gjorde ingen undersøkelser og kontaktet heller ikke noen av långiverne for å fortelle dem at de ikke stilte garantier, sier Skjæveland til DN

Daglig leder i Bull Årstad, Lars Kåre Pedersen, har tidligere forklart at Bull Årstad i 2022 igangsatte et arbeid for å gjennomgå Ousdals ulike overføringer. Under denne prosessen avdekket advokatfirmaet flere oppsiktsvekkende transaksjoner.

I tillegg til gråmarkedslånene, fant Bull Årstad ut at Ousdal hadde gitt långiverne dokumenter der han fremstilte det som om Bull Årstad garanterte for sikkerheten til lånene.

– Vi ga veldig tydelig beskjed om at vi ikke aksepterte at han drev med låneformidling og ville at han skulle avslutte dette, har Pedersen tidligere uttalt. 

- Har feid saken under teppet

Skjæveland mener Bull Årstad ikke gjorde nok for å rydde opp i den situasjonen en av deres partnere hadde skapt. 

- Det de skulle gjort, var å sørge for at Ousdal ble stanset, som de hadde alle muligheter til. I stedet virker det som de bare har forsøkt å feie saken under teppet, og ikke tenkt på oss som stolte på firmaet og trodde at vi hadde sikkerhet for lånene våre. Det mener jeg er sterkt kritikkverdig, sier Skjæveland til DN.

Bull Årstad avviser på det sterkeste anklagene om å ha feid noe som helst under teppet.

- Det er trist og sterkt beklagelig at andre og vårt firma ser ut til å ha blitt ført bak lyset og blitt påført risiko for tap, har daglig leder tidligere uttalt.

- Urimelig

Harald Holm Glad og Karoline Henriksen i Henriksen & Co representerer Bull Årstad. Førstnevnte beskriver kritikken som urimelig.

– Dette insinuerer at Bull Årstad burde ha visst at Ousdal var en svindler. Det minnes om at informasjonen Bull Årstad hadde, var at lånearrangementene var i et begrenset omfang, og under avvikling.

- Det har senere vist seg å være løgn og bedrag. Bull Årstad handlet på den informasjonen de hadde tilgjengelig etter at de oppdaget brudd på interne rutiner, sommeren 2022. Ousdal fikk restriksjoner på tilgang til klientkonto. Dette er et inngripende tiltak overfor en langvarig partner, sier Holm Glad til DN.

Den nå avdøde partneren, Per Asle Ousdal, bedrev den fiktive lånevirksomheten egenhendig, ifølge Bull Årstad.

Holm Glad har tidligere gitt uttrykk for at det ikke finnes rettslig grunnlag for noen av de fremsatte kravene i saken.

- Det er verken rettslig eller faktisk grunnlag for kravene. Vi forstår innholdet i det som legges frem, men motparten tar feil. I realiteten er dette et krav om å profittere på kriminelle handlinger, uttalte advokaten i september.

Skal forfølge saken

Skjæveland er organisert sammen med en kreditor-gruppe hos Selmer. Denne gruppen har allerede sendt krav til Bull Årstad og saksøkt advokatfirmaets forsikringsselskap, Gjensidige

Brorparten av de øvrige långiverne i saken er representert av Haver. 

For et par uker siden bekreftet Økokrim at de har tatt ut siktelse i saken. Avdøde er siktet for grovt bedrageri, men ingen andre skal være siktet. 

Les mer om Bull Årstad-saken her:

Powered by Labrador CMS